Skip to Content

Extra jaar kleuteren – een ervaringsverhaal

Een extra jaar kleuteren, dat komt niet vaak voor. Eigenlijk is het meer geaccepteerd dat kinderen snel gaan en een klas overslaan. Maar waarom hangt er een soort van wolk van schaamte over het blijven zitten, of het overdoen van een lesjaar? Wij hebben de keuze hiervoor wel gemaakt. Onze oudste dochter van 6 jaar doet groep 2 nog een jaartje over.

Motorische faalangst fijne motoriek

Motorische angst – reden groep 2 overdoen

In een eerdere blog op Mamascrapelle heb ik uitgelegd over de motorische angst die mijn oudste dochter heeft. Het komt erop neer dat haar evenwichtsorgaan en hersens nog geen vriendjes zijn. Verbindingen komen niet vanzelf tot stand komen en alles heeft meer tijd nodig. In combinatie met haar afwachtende karakter, voorzichtig zijn van aard en gevoelig voor alle prikkels in haar buurt heeft dit voor een achterstand gezorgd in haar ontwikkeling. Althans in de gemiddelde ontwikkeling. Uiteraard zijn er punten waar ze prima bij is of juist voorloopt. Maar de belangrijke en noodzakelijke dingen daar loopt ze in achter. Spraak en motorisch. Over een jaar extra kleuteren dacht ik toen nog niet na.

Een jaar extra kleuteren

We dachten er goed aan te doen om haar naar de Vrije School te doen. Weinig prikkels, rustige omgeving, korte lesuren en leren door spelen. Helaas bleek dit niet de juiste keuze te zijn en hebben we aan het begin van het tweede leerjaar ervoor gekozen om snel een overstap te maken naar een reguliere basisschool. Dit was zo’n ontzettend goede keuze geweest. In plaats van een te beschermende omgeving die remmend werkte, kreeg ze nu uitdaging en prikkels waardoor ze ging groeien en zo zelfvertrouwen kreeg! Over een jaar extra kleuteren dacht ik toen nog steeds niet na.

Vrolijk meisje buitenspelen

Extra jaar kleuteren

Het was zo onwijs mooi om die groei bij haar te zien. Door uit haar comfortzone te gaan en met de juiste motivatie durfde ze opeens zoveel meer en was ze echt trots. Nu is het niet zo dat onze dochter een heel bang en timide kind is hoor. Ze is voornamelijk een vrolijke dromer en heeft zelf nergens echt last van. De zorgen zijn voor ons als ouders en voor alle mensen die volgens bepaalde schema’s en mijlpalen werken. Het bijzondere is wel dat als deze mensen een tijdje met haar werken hun zorgen ook minder worden. Ze laat groei zien alleen op haar hele eigenzinnige manier. Ook in haar nieuwe klas zag ik zulke grote stappen dat een jaar extra kleuteren niet in me opkwam.

Op het moment is ze dus 6 jaar en in februari 2021 wordt ze 7. Qua lengte schiet ze de lucht in. Vaak laat ze weer grote sprongen in haar ontwikkeling zien als ze een nieuwe uitdaging krijgt. Dus bijvoorbeeld de stap naar groep 3. En weer horen jullie het, een jaar extra kleuteren kwam niet in me op. Weten jullie waarom? Ergens voelde het als falen van mij als moeder. Ze kan niet mee met het gemiddelde, ze valt nog steeds op en alles wat we gedaan hebben is niet genoeg geweest.

Een jaar extra kleuteren

Het is geen falen van mij een extra jaar kleuteren

Gelukkig heeft ze geweldige nieuwe juffen en begeleiding op haar huidige school en na een goed gesprek gaat ze nog een jaar extra kleuteren. En het voelt niet als falen aan! Het past goed bij haar ontwikkeling en de weg die ze heeft afgelegd. De Vrije School was goed voor haar om te beginnen. Hoe leuk ze haar nieuwe school ook vindt, ze heeft gewoon wat meer tijd nodig om aan het schoolse te wennen door onze eerste keuze voor een andere vorm van onderwijs. Juist omdat plezier en leren hand in hand zou moeten gaan willen ze nu geen onnodige druk leggen. En in groep 3 gaat het tempo flink omhoog. Juist omdat het nu zo goed gaat, ze zelfverzekerder wordt is het niet de bedoeling om dit door prestatiedruk weer te laten afnemen.

Ook is er in de kleuterklas meer ruimte voor begeleiding en is het makkelijk om haar voor te bereiden op wat komen gaat straks, het echte leren op schoolse manier met presteren. En is het makkelijker om aan te sluiten met werkjes van groep 3 als voorbereiding. Ik ben zo blij met haar school en de juffen, er wordt echt naar het kind gekeken en ze willen het beste voor mijn dochter. Dit gaat zorgen dat ze ondanks haar achterstand, toch elke keer met plezier naar school gaat en leren en presteren leuk gaat vinden. Op naar een mooi jaar extra kleuteren!

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.