Pijnlijke kalknagel verwijderen huisarts – hoe kom je er vanaf?

Wil je van je pijnlijke kalknagel af? Dan zou ik nu alvast maar beginnen om je voeten zomerklaar voor volgend jaar te krijgen! Het kan namelijk 8 tot 12 maanden duren voordat de infectie verdwenen is. Ik begon zelf te laat voor deze zomer, maar ben gelukkig al goed op weg. Je kunt een pijnlijke kalknagel verwijderen door de huisarts. Lees alle tips in deze blog

tips om een ingegroeide nagel te verwijderen met een schimmelinfectie

Oorzaken van een pijnlijke kalknagel

Een kalknagel is een nagel die geïnfecteerd is met een schimmel. Iedereen heeft schimmels bij zich op de huid en onder de nagelranden. Wanneer de nagel beschadigd raakt, kunnen schimmels binnendringen en zodoende een infectie veroorzaken. De oorzaken van zo’n schimmelnagel kunnen zijn:

Geen idee hoe het bij mij is gekomen. Maar ik liep in ieder geval al veel te lang met een pijnlijke kalknagel. Ik durfde er eerlijk gezegd niet mee naar een dokter, want ik was bang voor nóg meer pijn bij een behandeling. En stel je voor dat het operatief verwijderd zou moeten worden! Maar na de zoveelste harde “AUUU!” die mijn zoontje steeds deed schrikken toen hij per ongeluk op die pijnlijke kalknagel stond, besloot ik om de stap te nemen.

Pijnlijke kalknagel verwijderen huisarts?

Je kunt een pijnlijke kalknagel verwijderen door de huisarts. Ik hoefde er alleen maar een foto van door te sturen. Ik schaamde me rot. Op mijn werk zie ik regelmatig dit soort voeten voorbij komen en dat ziet er best onverzorgd uit. Al tijden had ik mijn pijnlijke kalknagel niet meer geknipt vanwege de pijn. En die pijn kwam doordat hij de nagel was ingegroeid. Door het afknippen, groeide de nagel steeds verder in, omdat hij krom was door de kalk.

Naar de pedicure met mijn pijnlijke schimmelnagel

De huisarts bevestigde dat mijn pijnlijke kalknagel ingegroeid was en verwees mij naar een pedicure. En oh oh, wat zag ik daar tegenop. Mijn zoontje mocht mee en ik legde hem uit dat ik waarschijnlijk nog een paar keer heel hard AUUU! zou roepen daar, maar dat de pedicure mij eindelijk van de pijn af zou gaan helpen. En dat deed ze gelukkig!

Pijnlijke kalknagel verwijderen huisarts - hoe kom je van de schimmelinfectie af? ingegroeide kalknagel, teennagel. Schimmelteen

Deed de kalknagel verwijderen pijn?

Ik zette me schrap toen ze met een elektrisch polijstapparaat mijn pijnlijke kalknagel bewerkte, maar het gaf meer een soort kriebel dan een pijn. Er ging af en toe een rare trilling door mijn been waar ik geen controle over had. Wat wél behoorlijk gevoelig was, was toen ze met een tangetje mijn nagel optilde om er een gedesinfecteerd gaasje onder te proppen. Een gaasje tussen de ingegroeide rand van de nagel en de huid voorkomt dat de nagel verder ingroeit. Dat voelde de eerste paar dagen wat drukkend, maar wonder boven wonder was ik meteen van die doordringende, scherpe pijn verlost!

Bestrijding van de schimmelinfectie

En nu aan mij de taak om door te gaan waar ik al mee bezig was. Namelijk het bestrijden van de schimmelinfectie. Er zijn veel verschillende methodes voor, maar ik koos voor een huis-tuin-en-keuken-bestrijding om van mijn pijnlijke kalknagel af te komen.

Open schoenen dragen een tip bij een schimmelinfectie

Pijnlijke kalknagel verwijderen huisarts - hoe kom je van de schimmelinfectie af? ingegroeide kalknagel, teennagel. Schimmelteen

Op mijn werk draag ik de hele dag dichte (sport)schoenen en sokken. Daaronder zelfs ook nog steunkousen. Mijn voeten worden met gemiddeld zo’n 8.000 stappen per dag flink belast. Ondanks de schaamte voor mijn voeten, heb ik mijn hele zomervakantie wel op open schoenen gelopen. Want dat gebroei in zweterige sokken (wel van katoen, want dat ademt beter) en schoenen is natuurlijk heerlijk voor schimmels. En dat wil ik graag voorkomen! Heb jij last van pijn in de voeten lees dan deze blog.

Helaas heb ik maar 1x per jaar vakantie, dus pas volgende zomer weer. Dus probeer ik in mijn vrije tijd maar veel op slippers en sandalen te blijven lopen. Ik kreeg de neiging om de nagel te verstoppen onder nagellak, maar dat kan ik beter uitstellen totdat ik van die pijnlijke kalknagel af ben. (Overigens schijnt er wel speciale nagellak te zijn die je op kalknagels kunt gebruiken.)

Wat te doen tegen kalknagels? Voetenbad met tea tree olie

voetenbadje Pijnlijke kalknagel verwijderen huisarts - hoe kom je van de schimmelinfectie af? ingegroeide kalknagel, teennagel. Schimmelteen

Ik probeer dagelijks een voetenbad te nemen (van te voren af en toe even lekker inmasseren met een voetscrub) met 4 druppels pure tea tree olie. Gebleken is dat tea tree olie een schimmelinfectie, bacteriën en virussen te lijf gaat. Goed afdrogen na het badderen! Want schimmels groeien graag in een warme, vochtige omgeving. En zo heb je er voor je het weet nog een pijnlijke kalknagel bij!

tea tree producten

Pijnlijke kalknagels insmeren met zelfgemaakt mengsel

Ook smeer ik mijn nagels in met een zelfgemaakt mengsel. Om dat mengsel te maken, doe ik 5 eetlepels ethylalcohol van 90% in een glazen potje. Met daarbij 5 eetlepels waterstofperoxide. En als laatste voeg ik 2 eetlepels witte azijn toe. Omdat je voeten kunnen uitdrogen wanneer ze in contact komen hiermee, smeer ik hierna mijn voeten in met tea tree crème.

Andere dingen waar ik extra op let met schimmelinfectie:

  1. Voeten wassen zonder zeep
  2. Voeten goed afdrogen, ook tussen de tenen
  3. Elke dag schone, katoenen of wollen sokken dragen en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen
  4. Slippers dragen in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in doucheruimtes en zwembaden

Hoe gaat het nu mijn pijnlijke kalknagel verwijderd is?

Ruim 3 maanden na het contact met de huisarts ben ik al een heel eind om die pijnlijke kalknagel weg te krijgen. Stap voor stap krijg ik op deze manier mijn voeten zomerklaar voor volgend jaar!

Wat doe jij om je voeten te verzorgen?

Lees ook deze blogs

Footer1
Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia en van 2018 - 2021 zat ik met veel plezier in het blogteam van StoerLeesVoer en MamaScrapelle. Ik schreef hier niet alleen graag reviews van peuterboeken, maar ik vond het ook erg leuk om mijn visie en ervaringen te delen over gezondheid, interieur en (actieve) uitstapjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.