Skip to Content

originele goede voornemens – een overzicht om het vol te houden

1 januari! Een frisse start, een schone lei…. Veel mensen starten het jaar met originele goede voornemens. In deze blog gaan we dieper in op goede voornemens, waarom maken we deze en vooral: hoe houd je ze vol?Het maken van goede voornemens: waarom eigenlijk?

Waarom goede voornemens?

Wanneer je aan een nieuwe agenda begint, voelt dat elk jaar toch weer als een frisse start. Heel het jaar ligt nog voor je: elke bladzijde is nog onbeschreven. En dat is niet alleen met je agenda zo, maar eigenlijk ook met je leven! Je beseft op dat moment dat je zelf ook de regie kunt nemen over je eigen leven. Veel mensen overdenken hun leven aan het einde van het nieuwe jaar en proberen ook weer koers te bepalen voor het nieuwe jaar.
Natuurlijk kun je eigenlijk op elk moment goede voornemens maken. Dus heb jij zin om midden in de zomer te starten: doe dat dan zeker!

Goede voornemens voor het nieuwe jaar

Met stip op 1 staat al jaren hetzelfde goede voornemen: afvallen. Een paar kilo’s of een hele hoop, dit voornemen blijft populair.
Andere voornemens die komend jaar in veel lijstjes met goede voornemens zullen staan (in willekeurige volgorde):

goede voornemens
Foto door Ben White op Unsplash

Kleinere originele goede voornemens

Sommige goede voornemens zijn erg groots. Een andere baan vinden, minder proberen te stressen of een betere balans tussen werk en privé zijn dingen die je niet zomaar van de één op andere dag doet. Vind je dit soort voornemens te groots, maar wil je toch wat dingen met jezelf afspreken voor het nieuwe jaar? Je kunt ook een aantal kleinere goede voornemens maken, een aantal doelen die je persé wil halen. Zoals bijvoorbeeld:

Voor dit soort kleinere doelen, kun je ook gemakkelijk de handige afstreeplijstjes gebruiken die we op onze site hebben staan!

Originele goede voornemens

Originele goede voornemens kunnen inspirerend zijn! Hier zijn een paar suggesties die wat anders zijn dan de gebruikelijke:

1. Leer een nieuwe vaardigheid:

Kies iets compleet nieuws om te leren, zoals jongleren, een nieuwe taal, kalligrafie, programmeren of zelfs ambachtelijk bierbrouwen. Het uitbreiden van je vaardigheden kan niet alleen leuk zijn, maar ook je perspectief verbreden.

2. Doe aan vrijwilligerswerk als originele goede voornemens:

Zet je in voor vrijwilligerswerk bij lokale organisaties, verzorgingstehuizen, dierenasielen of milieugroepen. Dit kan een mooie manier zijn om iets terug te doen voor de gemeenschap en tegelijkertijd een gevoel van voldoening te krijgen.

3. Leer mindfulness of meditatie:

Maak ruimte voor mentale gezondheid door mindfulness- of meditatiepraktijken te integreren in je dagelijkse leven. Dit kan helpen om stress te verminderen en meer in het moment te leven.

4. Organiseer maandelijkse leesclubs of discussiegroepen:

Start een leesclub of een discussiegroep over onderwerpen waar je gepassioneerd over bent. Het kan variëren van literatuur tot wetenschap, kunst, of zelfs zelfhulpboeken.

5. Experimenteer met nieuwe gerechten of kookstijlen:

Probeer elke maand een nieuwe keuken uit, leer recepten van over de hele wereld of experimenteer met vegetarische of veganistische gerechten. Het kan een smakelijke reis zijn door verschillende culturen en smaken.

6. Cultiveer dankbaarheid:

Houd een dagboek bij waarin je dagelijks één ding opschrijft waar je dankbaar voor bent. Het cultiveren van een gevoel van dankbaarheid kan helpen om positiever in het leven te staan.

7. Ga op avontuur in je eigen omgeving:

Verken je lokale omgeving alsof je een toerist bent. Ontdek nieuwe plekken, historische locaties of verborgen juweeltjes die je nog niet eerder hebt bezocht.

Kies een voornemen dat resoneert met jou en dat je enthousiast maakt. Het belangrijkste is om iets te vinden dat je motiveert en waar je van geniet terwijl je het nieuwe jaar ingaat!

De hamvraag – Originele goede voornemens: hoe hou je ze vol?

Tja…. goede voornemens. Iedereen heeft ze vast wel een keer gemaakt. Goede voornemens maken is niet zo heel moeilijk. Ze volhouden daarentegen is een stuk lastiger. Het blijkt dat ruim driekwart van de mensen zijn goede voornemens niet vol kan houden.
Wil je dat het jou dit jaar wel gaat lukken?

Dit zijn wat tips om je goede voornemens ook echt vol te gaan houden:

Tip 1: Maak je originele goede voornemens concreet en klein.
‘Afvallen’ is een heel groot begrip. Hoeveel wil je af gaan vallen? Maak je doelen klein en meetbaar. Bijvoorbeeld: ik wil graag binnen 6 maanden 2 kilo afgevallen zijn.
Het helpt je ook als je daarbij voor jezelf bedenkt hoe je dit gaat doen. Maak je plan dus zo duidelijk mogelijk!

Tip 2: Maak je doelen zichtbaar
Het helpt voor jezelf als je je doelen ook ergens opschrijft. Ik vind het zelf altijd heel fijn om met lijstjes te werken. Wanneer je je goede voornemens opschrijft, is dat meteen een stok achter de deur. Het schijnt ook echt zo te zijn dat het beter werkt om dingen op papier op te schrijven, dan bijvoorbeeld een lijstje op je telefoon.
En: hoe heerlijk is het als je het op papier ook echt kunt afstrepen als je iets gedaan hebt?

Nog meer tips om het vol te houden

Tip 3: Focus je op één ding tegelijk
Misschien wil je wel wat afvallen, een andere baan, meer tijd doorbrengen met de vrienden én een studie volgen. Maar probeer je op één ding tegelijk te focussen. Zo heeft dat voornemen meer kans van slagen. Je kunt beter één ding goed dan, dan een paar dingen maar je gedeelde aandacht geven. Dat zal er uiteindelijk voor zorgen dat je geen enkele van je goede voornemens vol zult houden.

Tip 4: Deel je Originele goede voornemens met anderen
Tja… deze tip vind ik zelf een beetje tricky. Want op het moment dat je je goede voornemens voor jezelf houdt, en er een beetje ‘stiekem’ aan probeert te werken, merkt ook niemand als het je niet lukt.
Maar wil je je goede voornemens volhouden, dan is het een goed idee om deze met iemand te delen. Zo kun je elkaar eraan herinneren. En kan dat net even je steun zijn in moeilijke tijden (als je bijvoorbeeld toch die reep chocola naar binnen wil werken…)

geen goed voornemen
Foto door inma · santiago op Unsplash

En vergeet niet… het kost nu eenmaal tijd om je nieuwe gewoontes eigen te maken. Dus wanneer iets niet meteen lukt, of je even een terugval hebt, wil dat niet zeggen dat je dat doel maar op moet geven. Blijf er gewoon aan werken!

Wij zijn benieuwd: heb jij dit jaar goede voornemens gemaakt?

Handige linkjes:

Lees ook deze blogs

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.