Kinderfoto’s uitzoeken, een stappenplan of een ramp?

Ik ben dol op foto’s en filmpjes maken. Met mijn werk als gastouder is dat natuurlijk helemaal super de hele dag van die vrolijke kindertjes. Allemaal kleurrijke kleding en speelgoed en schattige snoetjes. Alle avonturen die worden beleefd zijn geweldig om vast te leggen. Ik had mezelf als doel gezet om elke maand kinderfoto’s uitzoeken en er wat af te drukken. In het begin deed ik dit ook nog, maar op de een of andere manier is daar de klad in gekomen.

Whatsapp

We leven in een tijdperk dat je de hele dag door foto’s en filmpjes kunt nemen en dat met familie en vrienden deelt. Maar wat over later? Ik vond het als kind heerlijk om mijn baby albums in te duiken en op latere leeftijd ook van alles terug te lezen.

Soms zoek ik de wazige foto’s direct op mijn mobiel uit en gooi ze weg, maar vaak denk ik er gewoon niet aan. Het is zo makkelijk om al die foto’s te maken en met een kabeltje of via we-transfer even op de laptop te zetten.

Dat dol zijn op foto’s komt ook nog eens van pas met mijn hobby Scrapbooking. Alleen maak ik nu zoveel foto’s dat ik nauwelijks de tijd neem om ze uit te zoeken, laat staan om ze leuk in te plakken. En dat vind ik wel jammer.

Kinderfoto’s uitzoeken

Maar nu heb ik dus een groot probleem met kinderfoto’s uitzoeken. Nou ja “groot…” “probleem…”. Ik heb een uitdaging, die heel groot is. Heel veel GB’s groot. Dochterlief is inmiddels al weer bijna 8 jaar. En van 8 jaar staan er bestanden op de server en op mijn laptop die uitgezocht moeten worden. 8 jaar lang filmpjes en foto’s. Geschoten met mama d’r mobiel, papa z’n mobiel en de spiegelreflexcamera. Een deel nog op mijn laptop, een deel al in mapjes op de server en een deel in hele grote folders van papa z’n mobiel.

Heel veel uitzoekwerk dus.

Nou heb ik het geluk dat mijn man zeer technisch is en dat we een server hebben waar alle foto’s opstaan en die wordt elke dag geback-upt. Maar dat heeft ook als nadeel dat alles er maar opgezet wordt en ‘vergeten’. Op naar een stappenplan om die jaren van beeldmateriaal uit te zoeken.

Stappenplan kinderfoto’s uitzoeken

Stap 1 sorteer je foto’s per jaar en daarna per maand.

Stap 2. Heb je meerdere kinderen in je gezin dan maak je in die maand aparte folders. Staan er op 1 foto meerdere kinderen dan kopieer je die naar de aparte kindfolders.

Stap 3. verwijder per folder alle wazige, niet leuke foto’s. Kijk ook naar de foto series. Vaak schiet je een hele serie van een kind en zijn er maar 2 of 3 echt leuk om te bewaren. De filmpjes bekijk je kritisch en denkt na of je dit wil bewaren of niet. Dingen als de eerste hapjes, eerste stapjes, eerst plas op het potje etcetera bewaar je natuurlijk. Kijk vooral kritisch en dat je niet teveel van hetzelfde hebt.

Nog een paar stappen voor kinderfoto’s uitzoeken

Stap 4. Kies per maand een paar foto’s uit om in een album te bewerken of af te drukken om zelf een scrapbook mee te maken bijvoorbeeld.

Stap 5. Door naar de volgende maand, en de volgende maand en ga zo maar door. Het is een rotklus ik weet het. Zet thee, drink er een wijntje bij, neem er een koekje bij, ga er goed voor zitten en als je gewoon af en toe er voor gaat zitten, en sneller gaat dan 1 maand per maand dan moet het goedkomen. Ooit haal je de tijd in ben je weer helemaal bij met je kinderfoto’s uitzoeken.

Klaar met alle foto’s? Trakteer je zelf op een dagje sauna. Dat heb je echt verdiend na deze tijdrovende klus!

En als allerlaatste stap.. elke maand bijhouden en het niet zo ver meer laten komen..

Zal dat me gaan lukken? Gaat het jouw lukken?

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast hebben we ook nog een boekenblog: www.stoerleesvoer.nl

2 Responses

  1. Hoi Ellen, ik herken de problematiek van vele foto’s en goede voornemen om die iedere maand te sorteren en boeken te maken zo! Maar het komt er niet van. Mijn dochter is inmiddels 3.5 en ik loop giga achter! Ik zie dat deze blog uit 2015 is en ben heel benieuwd of het jou wel gelukt is om alles bij te werken en daarna bij te houden? Hoe ga je er nu mee om? Heb je nog gouden tips voor mij? Groeten Floor

    • Hoi Floor, helaas geen gouden tip.. mijn dochter is inmiddels 7.5 jaar. en was braaf begonnen maar……
      Wij slaan alles digitaal goed op, met backups die gedraaid worden op een server.. en hoop er ooit aan toe te komen..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.