Als hobbyfotograaf zijn je eigen kinderen bijna vanzelfsprekend een gewild object om te fotograferen. Een leuk, maar ook een lastig onderwerp: kinderen zitten immers zelden stil en je moet er vaak snel bij zijn om net dat ene moment te pakken. Toch zijn er wel een aantal richtlijnen waar je je het best aan kunt houden voor kinderfotografie, zoals de soort camera en in de instellingen van je fotocamera. Met deze tips krijg je de mooiste foto van kinderen, zolang je maar blijft oefenen!
Soort camera voor kinderfotografie
Als eerste heb je natuurlijk een camera nodig om de mooiste foto’s van kinderen te maken. Wat voor soort camera je gaat gebruiken, hangt puur af van je eigen voorkeuren. Wil je een camera die je makkelijk in je tas mee kunt nemen? Neem dan een compactcamera.
Als je liever een stevige body met verwisselbare objectieven wilt, ga dan voor de spiegelreflex camera.
Tegenwoordig heb je ook nog twee mooie tussenwegen: de systeemcamera en de bridgecamera. Een systeemcamera is een camera met het formaat van een compactcamera, maar wel met verwisselbare objectieven. Een bridgecamera heeft het formaat van een spiegelreflexcamera, maar dan zonder verwisselbare objectieven.
Instellingen camera voor kinderfotografie
Wat belangrijker is bij kinderfotografie, zijn de instellingen van de camera. Natuurlijk kun je de camera op de automatische stand zetten, maar daar krijg je niet automatisch de mooiste foto’s van kinderen mee.
M-stand
Mijn voorkeur gaat uit naar de M-stand, oftewel de manuele stand. Met deze stand, de naam zegt het eigenlijk al, kun je de instellingen handmatig invoeren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een wazige achtergrond (bokeh) door een klein diafragmagetal (f) te kiezen. Hoe kleiner dit getal, hoe waziger de achtergrond zal zijn.
Isowaarde
Een andere belangrijke instelling voor kinderfotografie is de isowaarde. De isowaarde geeft de lichtsterkte aan. Hoe hoger de isowaarde, hoe beter je in een donkerdere omgeving kunt fotograferen. Maar let op, want hoe hoger je isowaarde is, hoe meer ruis je in de foto krijgt. Zelf probeer ik nooit hoger te gaan dan iso 400, maar laat ik hem bij voorkeur staan op 100.
Sluitertijd
De derde instelling die van belang is bij kinderfotografie, is de sluitertijd. Dit is de tijd die de sluiter openstaat om voldoende licht op de sensor te laten vallen. Hoe langer de sluitertijd, hoe stiller het onderwerp moet staan voor een scherpe foto. Het spreekt dus eigenlijk voor zich dat je bij het fotograferen van kinderen een zo kort mogelijke sluitertijd moet gebruiken. Over het algemeen wordt aangeraden om niet boven een sluitertijd van 1/160 (van een seconde) te gaan, maar in de praktijk zal de tijd vaak korter zijn.
In de m-stand past de sluitertijd zich zelf aan als je het diafragma en de iso hebt ingesteld. Toch kan het zijn dat de foto nog te donker wordt. Dan moet je de isowaarde of de diafragmagrootte aanpassen.
Oefenen om kinderen te fotograferen
Om goede foto’s van kinderen te kunnen maken is dus niet zozeer de camera van belang, maar wel de functies die de camera heeft. Daarnaast is het heel veel oefenen en inzicht krijgen in de belichtingsdriehoek (diafragma, sluitertijd, iso-waarde).
Geduld
Naast het technische stukje is ook geduld belangrijk bij kinderfotografie. Zeker als je een bepaalde setting in je hoofd hebt om de kinderen op de foto te zetten, kan het een tijd duren voor je net die ene foto hebt.
Wees niet teleurgesteld als het niet lukt. Bedenk dat (professionele) fotografen veel uren ervaring hebben opgedaan en ook zij veel foto’s moeten maken om er een paar over te houden waar ze echt tevreden over zijn.
Foto laten afdrukken
Als het uiteindelijk is gelukt om het perfecte plaatje te schieten, is het natuurlijk een super idee om deze foto te laten afdrukken. Zelf heb ik een zwart-wit foto laten afdrukken van mijn kids, maar het is ook erg gaaf om deze bijvoorbeeld op canvas of achter plexiglas te laten printen. De foto die ik zelf heb genomen hangt bij mij op mijn kantoortje, maar vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de foto’s én de prints, zou deze ook niet misstaan aan de muur in de woonkamer of de keuken. Zelf laat ik mijn foto’s vaak printen via de webshop van Eyes on PhotoArt, een foto-service uit Amsterdam.
Conclusie tips foto’s van kinderen
Wat voor camera je gebruikt, hangt helemaal van je eigen voorkeur.
Als je net start en je hebt de ambitie om betere foto’s van kinderen te maken door de instellingen handmatig te figuren, kun je prima op de automatische stand foto’s maken. Als je de instellingen bekijkt die de camera heeft gekozen, kun je deze bij een volgende, gelijkende situatie als uitgangspunt gebruiken. Zo krijg je meer en meer inzicht in de belichtingsdriehoek en zul je ook steeds makkelijker handmatig de waardes in kunnen voeren.
Het belangrijkste blijft geduld hebben en oefenen! En zorg altijd dat je voldoende geheugenkaartjes bij je hebt zeker als je op vakantie gaat!
Lees ook deze blogs:
- Foodfotografie
- Smartphone fotograaf
- Smart foto’s
- Instax Camera
- Insta perfect
- cadeautips voor mensen die van fotografie houden
- horlogebandjes samsung galaxy