Kerst knutselen – een aantal ideeën op een rij voor kinderen

Nog ruim twee weken en dan is het zover; Kerstmis! De mooiste tijd van het jaar vraagt om een aantal mooie knutselideeën. In deze kerst knutselen een blog vol inspiratie laat ik jullie een aantal ideeën zien waar ik zelf mee aan de slag ben gegaan. Knutselen jullie mee?

Kerst knutselen met peuters en kinderen. Deze kerstknutsels zijn ook leuk voor volwassenen. Ideeën voor de basisschool en thuis

kerst knutselen peuters

Het eerste kerst knutsel idee dat ik met jullie wil delen is het maken van een kerstboom. Deze mag uiteraard niet ontbreken in deze tijd van het jaar. Nu kun je op verschillende manieren een kerstboom knutselen; ik heb gekozen voor het gebruik van papieren rietjes. Voor de opdracht heb je dan ook alleen maar een aantal papieren rietjes nodig in de kleuren die jij mooi vindt, een schaar en plakband of een plakstift, een stukje draad en een sterretje van papier.

rietjes over?

De rietjes leg je boven elkaar in een rijtje en knip je met de schaar de rietjes in de vorm van een boom. Zorg dat je twee rietjes bewaard (kan dezelfde kleur zijn maar een andere kleur is ook erg leuk) en plak de andere rietjes nadat je ze in vorm hebt geknipt aan elkaar. Ik wilde dit doen met een plakstift, maar kwam erachter dat dat niet zo goed werkte. Ik heb daarom gekozen voor plakband. Aangezien je het boompje om kunt draaien en de achterkant hier heel goed ook de voorkant kan zijn, zie je de plakband niet meer.

knutselen met rietjes
Kerst knutselen

Wanneer je de rietjes goed aan elkaar hebt geplakt, plak je aan dezelfde kant ook de rietjes vast die de stam van de boom gaan voorstellen. Wanneer je dat hebt gedaan, draai je de boom om en zie je niets meer van de plakband. Er is inmiddels een echte kerstboom tevoorschijn gekomen. Nu hoef je alleen nog maar de ster bovenin de boom te plakken en als je hem op wilt hangen dan maak je eerst aan de achterkant van de ster met een stukje touw een lus. Wat een leuk resultaat van het eerste Kerst knutsel idee.

Sneeuwvlok van papier

Kerst knutselen met peuters en kinderen. Deze kerstknutsels zijn ook leuk voor volwassenen. Ideeën voor de basisschool en thuis

Wie winter zegt, zegt het liefste ook sneeuw en dus sneeuwpoppen. Van een stuk vierkant wit papier maak je in een handomdraai een mooie sneeuwvlok met sneeuwpoppen. Hoe deze Kerst knutsel werkt? Lees snel verder!

sneeuwpop kristal
Kerst knutselen

Zorg dat je wit papier echt een vierkant is (mocht je een A4 vel gebruiken dan knip je aan de bovenkant een deel weg; goed meten!)
en pak er een potlood, schaar, stiften in de kleuren zwart, rood en groen bij en als laatste 2 muntjes. Ik heb gekozen voor 50 en 20 cent.

Je begint met het wit vel in vier vierkantjes te vouwen en daardoor een klein vierkant over te houden. Dit vierkant vouw je schuin over de helft zodat je een driehoek krijgt. Nu komen de muntjes in beeld. Aan beide kanten van de driehoek teken je met behulp van de muntjes de omtrek van de sneeuwpop. Teken daarna bij allebei een muts en vergeet onder aan de punt niet de twee figuurtjes aan elkaar te verbinden en een half maantje te tekenen. Één van de sneeuwpoppen mag je een arm met hand geven.

Kerst knutselen met peuters en kinderen. Deze kerstknutsels zijn ook leuk voor volwassenen. Ideeën voor de basisschool en thuis

Pak je schaar erbij en knippen maar met deze Kerst knutsel! Onderaan in de punt moet je niet vergeten het halve maantje weg te knippen. Hierdoor blijven de sneeuwpoppen toch aan elkaar zitten maar ook niet helemaal als één geheel. Als je klaar bent met knippen vouw je het papier helemaal open. Nu zie je je sneeuwvlok van sneeuwpoppen al.

Nu is het aan jou om de sneeuwpoppen te gaan versieren. Leef je uit; misschien wil je wel andere kleuren gebruiken dan zwart, rood en groen. Natuurlijk mag dit ook! Ik vond dit erg leuk om te maken; hopelijk jullie ook!

Kerst knutselen idee 3

Idee nummer drie is een simpele maar o zo leuke opdracht. We gaan zelf een kerstkaart maken; hoe leuk is dat! Dit kan natuurlijk door aan de slag te gaan met stiften en glitters, maar ik heb gekozen voor knopen. Ik ben zelf erg fan van knopen, vooral in allerlei soorten en maten. Tip; ga eens snuffelen bij de Action! Ellen heeft ook een leuke blog geschreven over het maken van kerstkaarten; lezen jullie mee? En nog veel meer kerst knutsel blogs die laat ik onderaan deze blog nog zien.

Kerst knutselen met peuters en kinderen. Deze kerstknutsels zijn ook leuk voor volwassenen. Ideeën voor de basisschool en thuis
Kerstkaarten knutselen

Voor het maken van deze kerstkaarten koos ik dus voor knopen en nam ik verder nog vellen papier, een plakstift en een zwarte stift. Ik ben begonnen met het plakken van knopen op een vel papier. Allemaal een beetje op een andere plek, niet in een rechte lijn. Daarna heb ik met zwarte stift een touw getekend naar de bovenkant van het vel papier en als finishing touch heb ik een strikje aan het touw getekend. Klaar zijn mijn knoop kerstballen op papier. Nu nog een leuke, lieve of grappige kerstwens erop en je kerstkaart van Kerst knutsel idee 3 is klaar.

kerstkaart maken

Witte sok sneeuwpop – knutselen kerst kinderen

Sok van sneeuwpop
Kerst knutsel

Wat heb je nodig?

Sneeuwpop bijna af..

knutselen kerst basisschool

Op de basisschool wil je ook altijd knutselen met kinderen voor de kerst. Hier wat inspiratie!

  1. Kerstkaarten maken: Laat de kinderen kerstkaarten versieren met glitter, stickers en tekeningen voor hun vrienden en familie.
  2. Sneeuwpoppen van papieren borden: Gebruik papieren borden om schattige sneeuwpoppen te maken door ze te schilderen en decoreren.
  3. Papieren kerststerren: Laat de kinderen papieren kerststerren knippen en versieren om in de klas op te hangen.
  4. Kerstboomversieringen: Kinderen kunnen hun eigen kerstboomversieringen maken met klei, vilt of papier en deze ophangen in de klas of thuis.
  5. Pijpreinigersneeuwvlokken: Laat de kinderen sneeuwvlokken maken door pijpreinigers in verschillende vormen te buigen en te versieren.
  6. Kerstslinger: Kinderen kunnen hun eigen kerstslinger maken door papieren cirkels of sterren aan elkaar te rijgen.
  7. Papieren engelen: Laat de kinderen papieren engelen knippen en versieren om in de kerstboom te hangen.
  8. Rudolf het Rendier-handafdruk: Help de kinderen om hun handafdrukken om te toveren tot Rudolf het Rendier met wiebelogen en een rode neus.
  9. Kerstkrans: Laat de kinderen een kerstkrans maken door papieren borden in een cirkel te knippen en ze te versieren met kerstversieringen.
  10. Sneeuwbollen: Laat de kinderen sneeuwbollen maken met plastic bollen, water en glitters om hun eigen kleine winterscènes te creëren.

Deze knutselideeën zijn eenvoudig en leuk voor basisschoolkinderen en zullen zeker helpen om een feestelijke sfeer te creëren in de klas. Veel knutselplezier!

Kerst knutselen met peuters en kinderen. Deze kerstknutsels zijn ook leuk voor volwassenen. Ideeën voor de basisschool en thuis
Kerst knutselen

Santa & de Pixies – tip voor het kerstthema in de kleuterklas

Lees ook deze blogs met kerstknutsels

Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.