Goede voornemens: hoe houd je ze vol?

1 januari! Een frisse start, een schone lei…. Veel mensen starten het jaar met goede voornemens. In deze blog gaan we dieper in op goede voornemens, waarom maken we deze en vooral: hoe houd je ze vol?

goede voornemens
Afbeelding van mohamed Hassan via  Pixabay 

Het maken van goede voornemens: waarom eigenlijk?

Wanneer je aan een nieuwe agenda begint, voelt dat elk jaar toch weer als een frisse start. Heel het jaar ligt nog voor je: elke bladzijde is nog onbeschreven. En dat is niet alleen met je agenda zo, maar eigenlijk ook met je leven! Je beseft op dat moment dat je zelf ook de regie kunt nemen over je eigen leven. Veel mensen overdenken hun leven aan het einde van het nieuwe jaar en proberen ook weer koers te bepalen voor het nieuwe jaar.
Natuurlijk kun je eigenlijk op elk moment goede voornemens maken. Dus heb jij zin om midden in de zomer te starten: doe dat dan zeker!

Prioriteiten stellen door de corona periode

Het jaar 2020 is natuurlijk een raar jaar geweest. Voor iedereen is dit jaar anders verlopen dan vooraf verwacht. Wellicht had je vorig jaar al goede voornemens gemaakt, maar is het er niet van gekomen.
Wat corona veel mensen wel heeft gebracht, is dat ze beter duidelijk hebben gekregen wat écht belangrijk voor ze is. Van allerlei mensen heb ik gehoord dat tijd doorbrengen met het gezin wel echt prioriteit voor ze is. Of juist af en toe even wat tijd voor jezelf. Of contacten met familie. Deze inzichten zullen voor veel mensen zijn terug te vinden in hun voornemens voor 2021.

Goede voornemens voor 2021

Met stip op 1 staat al jaren hetzelfde goede voornemen: afvallen. Een paar kilo’s of een hele hoop, dit voornemen blijft populair.
Andere voornemens die komend jaar in veel lijstjes met goede voornemens zullen staan (in willekeurige volgorde):

goede voornemens
Foto door Ben White op Unsplash

Kleinere voornemens

Sommige goede voornemens zijn erg groots. Een andere baan vinden, minder proberen te stressen of een betere balans tussen werk en privé zijn dingen die je niet zomaar van de één op andere dag doet. Vind je dit soort voornemens te groots, maar wil je toch wat dingen met jezelf afspreken voor het nieuwe jaar? Je kunt ook een aantal kleinere goede voornemens maken, een aantal doelen die je persé wil halen. Zoals bijvoorbeeld:

  • Een fotoboek maken
  • Elke week een tijdschrift lezen
  • In de vakanties een boek lezen
  • Recepten uit een kookboek proberen
  • Vaker knutselen met de kinderen
  • ’s Avonds met een dekentje op de bank in plaats van met je laptop
  • Een keer weer een date avond met je partner

Voor dit soort kleinere doelen, kun je ook gemakkelijk de handige afstreeplijstjes gebruiken die we op onze site hebben staan!

De hamvraag – Goede voornemens: hoe hou je ze vol?

Tja…. goede voornemens. Iedereen heeft ze vast wel een keer gemaakt. Goede voornemens maken is niet zo heel moeilijk. Ze volhouden daarentegen is een stuk lastiger. Het blijkt dat ruim driekwart van de mensen zijn goede voornemens niet vol kan houden.
Wil je dat het jou dit jaar wel gaat lukken?

Dit zijn wat tips om je goede voornemens ook echt vol te gaan houden:

Tip 1: Maak je doelen concreet en klein.
‘Afvallen’ is een heel groot begrip. Hoeveel wil je af gaan vallen? Maak je doelen klein en meetbaar. Bijvoorbeeld: ik wil graag binnen 6 maanden 2 kilo afgevallen zijn.
Het helpt je ook als je daarbij voor jezelf bedenkt hoe je dit gaat doen. Maak je plan dus zo duidelijk mogelijk!

Tip 2: Maak je doelen zichtbaar
Het helpt voor jezelf als je je doelen ook ergens opschrijft. Ik vind het zelf altijd heel fijn om met lijstjes te werken. Wanneer je je goede voornemens opschrijft, is dat meteen een stok achter de deur. Het schijnt ook echt zo te zijn dat het beter werkt om dingen op papier op te schrijven, dan bijvoorbeeld een lijstje op je telefoon.
En: hoe heerlijk is het als je het op papier ook echt kunt afstrepen als je iets gedaan hebt?

Nog meer tips om het vol te houden

Tip 3: Focus je op één ding tegelijk
Misschien wil je wel wat afvallen, een andere baan, meer tijd doorbrengen met de vrienden én een studie volgen. Maar probeer je op één ding tegelijk te focussen. Zo heeft dat voornemen meer kans van slagen. Je kunt beter één ding goed dan, dan een paar dingen maar je gedeelde aandacht geven. Dat zal er uiteindelijk voor zorgen dat je geen enkele van je goede voornemens vol zult houden.

Tip 4: Deel je goede voornemens met anderen
Tja… deze tip vind ik zelf een beetje tricky. Want op het moment dat je je goede voornemens voor jezelf houdt, en er een beetje ‘stiekem’ aan probeert te werken, merkt ook niemand als het je niet lukt.
Maar wil je je goede voornemens volhouden, dan is het een goed idee om deze met iemand te delen. Zo kun je elkaar eraan herinneren. En kan dat net even je steun zijn in moeilijke tijden (als je bijvoorbeeld toch die reep chocola naar binnen wil werken…)

geen goed voornemen
Foto door inma · santiago op Unsplash

En vergeet niet… het kost nu eenmaal tijd om je nieuwe gewoontes eigen te maken. Dus wanneer iets niet meteen lukt, of je even een terugval hebt, wil dat niet zeggen dat je dat doel maar op moet geven. Blijf er gewoon aan werken!

Wij zijn benieuwd: heb jij dit jaar goede voornemens gemaakt?

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Kelly

Ik ben Kelly en ben moeder van 2 dochters uit 2011 en 2014. Ik ben getrouwd en woon in Den Bosch, waar ik ben geboren en getogen. Inmiddels ben ik alweer ruim 18 jaar werkzaam in het onderwijs, waar ik juf van de kleuters ben. Dit is iets waar ik elke dag enorm van geniet! Daarnaast ben ik samen met mijn man de trotse eigenaar van Mini & More, een webshop in outlet merkkleding. Deze 2 banen naast elkaar is eigenlijk een meer dan fulltime baan, maar ik vind het echt superleuk om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.