Kina & Yuk, een liefdesverhaal op de Noordpool

‘Kina & Yuk’ wordt ook wel een documentaire genoemd omdat het een boodschap te vertellen heeft. De opwarming van de aarde is namelijk wel degelijk een groot probleem, en niet alleen voor ons mensen maar zeker ook voor de dieren. Door er op deze manier aandacht aan te besteden is het een familiefilm geworden waarin dit terloops ter sprake komt maar wat je eventueel na het bekijken van de film wel met je kinderen kunt bespreken. Zo denk ik ook dat ‘Kina & Yuk’ een ideaal schooluitje zou kunnen zijn.

Filmposter Kina & Yuk

Het verhaal van Kina & Yuk

De film/documentaire Kina & Yuk gaat over een poolvossenpaar die leven op het pakijs in het Hoge Noorden. Het vrouwtje, Kina, heeft een mooie witte vacht en is zo wit als het pakijs zelf. Het mannetje, Yuk, is koolzwart. Het vossenpaar staan op het punt om voor het eerst ouders te worden.
Maar begin maart stijgt de temperatuur snel. Te snel. Het voedsel wordt steeds schaarser en Yuk moet steeds verder weg dan gewoonlijk om nog aan eten te komen.
Plotseling klinkt er een verschrikkelijk krakend geluid. Het ijs breekt los en Yuk zit vast op een ijsschots. Hij probeert nog aan land te komen, maar dat lukt niet meer. De twee poolvossen raken van elkaar verwijderd. Zullen ze elkaar nog vinden voordat de baby vossen van Kina & Yuk geboren worden?

Yuk

Kijk hier alvast naar de trailer van Kina & Yuk

Regisseur Guillaume Maidatchevsky

Guillaume Maidatchevsky is begonnen als bioloog. Zijn ervaringen in de natuur trok hem naar de documentaire wereld en in de loop van de tijd heeft hij al heel wat producties op zijn naam staan. Van televisieseries schrijven tot regisseren. Hij werkt zelfstandig voor de grote Franse omroepen en verdeelt momenteel zijn tijd tussen het maken van speelfilms, natuurdocumentaires en reclames. Dit allemaal voor bekende zenders als France 2, ZDF, en National Geographic. Hij probeert altijd zoveel mogelijk een boodschap in zijn productie te leggen. Dat kan met historie te maken hebben of zoals nu bij ‘Kina & Yuk’ met het opwarmen van de aarde. Allemaal met respect voor de dieren en de natuur. Die spelen de hoofdrol maar hier en daar voegt hij ook een beetje de fantasie van zichzelf eraan toe.

Oneindige ijsvlaktes

De beelden spreken voor zichzelf

De film speelt zich af op de laatste grens van de wereldbol, het Arctische gebied. Op eindeloze witte vlaktes en een bevroren oceaan die zover reikt als de Noordpool. Wonen is hier vrijwel onmogelijk maar niet voor bepaalde dieren, zoals het gefilmde vossenpaar in de film ‘Kina & Yuk’.
Het mooie aan de film is dat de dieren de hoofdrol hebben. Er wordt vrijwel niet ingesproken want de beelden spreken voor zich. De voice-over is Ilse Warringa, bekend van de serie de Luizenmoeder. Hier en daar vult ze iets aan maar zelfs dat had, naar mijn mening, niet eens nodig geweest.

Vossenpaar Kina & Yuk

Kina & Yuk is gebaseerd op een waargebeurd verhaal

‘Kina & Yuk’ zijn niet enige personages in de film. Zo laat regisseur Guillaume Maidatchevsky ook vele anderen Arctische dieren de revue passeren. In hun reis om elkaar weer terug te vinden komen ze vriend en vijand tegen. Zo zijn daar de ijsberen, lemmingen, nertsen en wolven.
Guillaume kwam op het idee voor deze film toen hij in 2018 een nieuwsbericht gelezen had over een poolvos die vastzat op een ijsschots en gered werd door drie vissers.

Kina & Yuk

Een lief, mooi en dapper verhaal maar ook een eye opener

 ‘Kina & Yuk’ moeten angsten overwinnen en dapper blijven. Dat is een van de speerpunten in het verhaal. Daarnaast krijgen ze ook te maken met hoop, liefde en vriendschap. Allemaal eigenschappen die wij als mensen ook ervaren. Dat is dan ook meteen de rede waarom de film ‘Kina & Yuk’ zo een indruk maakt. Buiten de prachtig gefilmde beelden is het zo een herkenbaar verhaal en zit je er als kijker, van jong tot oud, helemaal in. Ik zou het daarom ook niet perse een documentaire willen noemen maar een familiefilm. Zelfs bijna een liefdesverhaal. Want een kleine spoiler kan ik alvast meegeven, er worden geen dieren verslonden. En daarnaast is het een flinke eye opener met betrekking tot de klimaatverandering.

In het vossenhol

Details over de film Kina & Yuk

  • Releasedatum : vanaf 21 februari 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 85 minuten
  • Taal: Nederlands (weinig dialoog), ingesproken door Ilse Warringa
  • Classificatie: vanaf 9 jaar
  • Genre: Natuurfilm, Familiefilm, Documentaire
  • Regie: Guillaume Maidatchevsky
  • Distributeur: Reveal films
Yuk

Deze films spelen nu ook in de bioscoop

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Noelle

Hallo mijn naam is Noëlle en ik woon gezellig met man en onze twee zoons in Amsterdam. Ik ben een echte boekenwurm en deel daarover graag mijn mening. De recensies zijn terug te vinden op de sites van uitgeverijen, maar ook op mijn eigen blog www.deleestrein.blogspot.nl en op www.stoerleesvoer.nl Naast lezen hou ik van koken/bakken, wandelen, puzzelen, scrapbooking en haken. Het leuke is natuurlijk om elke keer weer nieuwe ideeën op te doen. Daarom zijn sites zoals MamaScrapelle met hun honderden tips en ideeën, voor alles en nog wat, zo geweldig. Leuk dat ik daar nu ook mijn steentje aan mag bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.