The Great Escaper, een 87-jarige man met een droom en missie

Buiten films kijken verslind ik ook boeken. Zo ook het boek ‘De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween’. Meerdere keren las ik dat boek. Het boek is overigens ook verfilmd. Daarnaast smelt ik bij nieuwsberichten zoals die over de ruim 100-jarige Engelsman. Hij liep rondjes om zijn huis als eerbetoon voor de verpleegsters tijdens de Corona-periode. Of het bericht uit 2014 toen de Britse oorlogsveteraan Bernard uit zijn verzorgingshuis ontsnapte om bij het 70e jubileum jaar van D-Day aanwezig te kunnen zijn. Deze gebeurtenis is nu verfilmd als ‘The Great Escaper’.

Filmposter The Great Escaper

The Great Escaper is gebaseerd op ware gebeurtenissen

De film ‘The Great Escaper’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Britse Tweede Wereldoorlog veteraan Bernard Jordan. Hij ontsnapte op 89-jarige leeftijd uit het verzorgingstehuis om de 70e herinnering dag van D-Day in Normandië bij te wonen.

In de zomer van 2014 haalt Bernard Jordan (Michael Caine) wereldwijd het nieuws met zijn ‘grote ontsnapping’ uit het verzorgingshuis waar hij woont. Zijn grote wens is om zich nog eenmaal bij zijn collega-oorlogsveteranen te voegen op het strand van Normandië ter herdenking van hun gevallen kameraden. De film ‘The Great Escaper’ vertelt niet alleen het inspirerende verhaal van een man die probeert in het reine te komen met zijn blijvende oorlogstrauma. Bernie’s avontuur, dat slechts 48 uur besloeg, viert ook de blijvende liefde in zijn 60-jarige huwelijk met Rene (Glenda Jackson) die haar echtgenoot op fantastische wijze steunt in zijn avontuur.

The Great Escaper

Michael Caine en Glenda Jackson schitterden al eerder samen

In de film ‘The Great Escaper’ schitteren topacteur Michael Caine en topacttrice Glenda Jackson. Helaas werd dit ook haar laatste rol, ze overleed in datzelfde jaar. Al eerder waren Caine en Jackson samen op het grote scherm te bewonderen, namelijk in de film “The Romantic Englishwoman”. Deze kwam uit in 1975.

The Great Escaper

Acteur Michael Caine

Acteur Michael Caine die officieel Maurice Joseph Micklewhite heet, is geboren in Londen op 14 maart 1933. Hij staat bekend om zijn Cocney-accent. Een dialect wat voornamelijk in en rondom Londen gesproken wordt. Michael verscheen in meer dan 160 films en heeft talloze prijzen in de wacht weten te slepen. Denk hierbij aan grote prijzen als de Bafta Award. Golden Globe Award en Academy Awards. Michael Caine is zelfs geridderd door Queen Elizabeth.
Hij speelde in bekende films als ‘A bridge too far’, The Italian Job’, ‘Harry Brown’, en ‘Children of men’.
Na de opname van ‘The Great Escaper’ gaf Michael Caine te kennen dat dit zijn laatste rol geweest is.

Acteur Michael Caine
Acteur Michael Caine

Actrice Glenda Jackson

Actrice Glenda May Jackson is geboren in Birkenhead op 9 mei 1936. Ze was niet alleen actrice maar ook politica. Glenda Jackson begon haar carrière als toneelactrice bij de Royal Shakespeare Company.
In 1963 speelde ze haar filmdebuut in de film ‘This Sporting Life’. Haar grote doorbraak kwam met de film ‘Woman in Love’, hiervoor won ze een Oscar.

In 1992 werd Glenda Jackson gekozen als parlementslid voor de labour partij. Daarvoor zet ze haar acteercarrière aan de kant. Ze werd onderminister van Transport en deed zelfs een poging om burgemeester van Londen te worden. In 2015 keerde ze terug naar het toneel en naar de filmwereld. Glenda Jackson won een Tony Award voor haar rol in ‘Albee’s Three Tall Women’. Negen maanden na het opnemen van de film ‘The Great Escaper’ overleed Glenda Jackson op 87-jarige leeftijd.

Actrice Glenda Jackson
Actrice Glenda Jackson

Geregisseerd door Oliver Parker

De film ‘The Great Escaper’ is volledig in Engeland opgenomen en werd geregisseerd door regisseur Oliver Parker. Parker is bekend van films zoals ‘Hellraiser’ en ‘Johnny English Reborn’. Er is een discussie gaande waarom de film niet ook in bijvoorbeeld Normandië opgenomen is. De een zegt vanwege de Covid. Om de risico’s voor de oudere cast tot een minimum te beperken. De ander zegt dat het door de Brexit-beperkingen komt. Hoe dan ook, aan de sfeerbeelden van de film ‘the Great Escaper’ is er niets aan ontbroken om het verhaal levensecht te laten lijken.

The Great Escaper

Vanaf nu in de bioscoop te zien

Namens de productiemaatschappij Dutch Film Works, die de film uitbrengt, mochten we de film aan gaan bekijken. Ik kan niet anders dan concluderen dat de film ‘The Great Escaper’ een prachtig film is. Doorspekt met de typisch Engelse humor en twee hoofdrolspelers die wellicht de beste rol uit hun carrière spelen. De film kent meerdere lagen die je als kijker wel moet kunnen zien, dan wel herkennen. Wat dat aangaat is het dan ook wel een film voor het wat ‘volwassener’ publiek. Het is namelijk een verhaal die, indien je al wat levenservaring hebt opgedaan, aanzet tot denken. En misschien komt de vraag wel bij je op: ”Heb ik nog iets recht te zetten?”

Caine en Jackson spelen wellicht wel de rol van hun leven

‘The Great Escaper’, alias Bernard Jordan, wordt geweldig vertolkt door de Michael Caine. Echter is het de actrice Glenda Jackson, die de vrouw van Bernard speelt, die de sterren van de hemel speelt. Als je, overigens net als Michael Caine, op een leeftijd bent dat je persoonlijk al zo oud en broos bent, en dat je dat ook nog eens op het grote witte doek durft te tonen, dan meer je meer dan een acteur. Het zichtbare verval bij beide en de zelfspot die hierbij nodig is om niet ten onder te gaan aan alles wat niet meer mogelijk is, weten beide heel goed over te brengen. Caine en Jackson doen dat ook nog eens op een ogenschijnlijk makkelijke en natuurlijke manier. Dat ben je echt van ongeëvenaarde klasse.

Meer dan een ontsnappingsverhaal

De film ‘The Great Escaper’ bevat zoveel meer dan een spannende ontsnapping van een bejaarde man. Juist die wil om nog één keer bij de herdenking te kunnen zijn en de onvoorwaardelijk steun van zijn vrouw hierin laat zien dat er zoveel meer aanwezig is. De film gaat over onvoorwaardelijke liefde, kracht en vergeving. Maar ook over schuldgevoel, beslissingen met fatale gevolgen en sterfelijkheid. Ook komt goed naar voren wat oorlog met een mens doet. Dat je die ervaring de rest van je leven bij je draagt. Onverwerkt verdriet, rouw en onmacht, wel tientallen gevoelens worden terloops aangetikt. Allemaal op een mooie, humoristische en gevoelige manier vertolkt. Ook de impact van het mediaverhaal wordt goed uit de doeken gedaan. Dat Robert Jordan ineens een verdienmodel geworden is terwijl hij enkel zijn gevoel achter na wou gaan.

Een film met een lach en traan maar vooral ook als eerbetoon

‘The Great Escaper’ is een film met een lach en traan en vooral heel goed, geloofwaardig, acteerwerk. Het is ook een eerbetoon aan allen die gevallen zijn, in welke oorlog dan ook. Maar ook aan hen die oorlogen hebben overleefd en moeten verder leven met de wonden die geslagen zijn, mentaal of fysiek.
Ik ben blij dat ik deze ontroerende, grappige en lieve film heb mogen zien.

Bekijk hier de trailer van The Great Escaper

Details over de film The Great Escaper

  • Releasedatum : vanaf nu in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 97 minuten
  • Taal: Engels, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie:
  • Genre: Drama
  • Regie: Oliver Parker
  • Acteurs: Michael Caine, Glenda Jackson, John Standing, Danielle Vitalis, Will Fletcher, Laura Marcus
  • Filmdistributeur: Dutch Film Works
The Great Escaper

Deze films draaien nu ook in de bioscoop

Noelle
Delen is enorm lief

Noelle

Hallo mijn naam is Noëlle en ik woon gezellig met man en onze twee zoons in Amsterdam. Ik ben een echte boekenwurm en deel daarover graag mijn mening. De recensies zijn terug te vinden op de sites van uitgeverijen, maar ook op mijn eigen blog www.deleestrein.blogspot.nl en op www.stoerleesvoer.nl Naast lezen hou ik van koken/bakken, wandelen, puzzelen, scrapbooking en haken. Het leuke is natuurlijk om elke keer weer nieuwe ideeën op te doen. Daarom zijn sites zoals MamaScrapelle met hun honderden tips en ideeën, voor alles en nog wat, zo geweldig. Leuk dat ik daar nu ook mijn steentje aan mag bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.