Skip to Content

Thuis oefenen groep 3: een blog met tips leren lezen

Je kind gaat naar groep 3! Geen kleuter meer, maar écht aan de slag met leren lezen en schrijven. Een hele stap, niet alleen voor je kind, maar ook voor jou. Natuurlijk wil je als ouder je kind zo goed mogelijk ondersteunen bij het leesproces. Daarom in deze blog onze tips om je kind thuis te helpen bij het oefenen leren lezen in groep 3.

Wat kun je als ouder doen? Onze tips om je kind thuis te helpen bij het leren lezen in groep 3

Ik ben zelf kleuterjuf en heb de afgelopen jaren ruim 10 jaar in groep 3 gewerkt. Zodoende heb ik als juf veel ervaring met dit leerjaar. Als juf heb ik de afgelopen jaren regelmatig de vraag van ouders gekregen wat ze kunnen doen om hun kind thuis te ondersteunen bij het leesproces.
Maar ook als ouder heb ik ervaring met dit leerjaar. Mijn oudste dochter gaat inmiddels naar groep 6 en mijn jongste dochter zit dit jaar in groep 3. Zo heb ik het van beide kanten kunnen meemaken. En kan ik ook mijn tips met jullie delen om thuis te oefenen met groep 3.

Het allerbelangrijkste: leesplezier!

Ik begin meteen met het allerbelangrijkste: leesplezier. Sommige kinderen starten in groep 3 razend enthousiast en willen niets liever dan leren lezen. Andere kinderen zien er tegenop.
In groep 3 gaat je kind veel lezen. Elke dag op school staat lezen en de verwerking van de leesopdrachten wel minimaal 1,5 uur per dag op het rooster. En toch is alleen die tijd op school niet genoeg om goed en vlot te leren lezen. Daarom is het belangrijk om ook elke dag thuis aandacht te geven aan het lezen. Blijf in de gaten houden dat je kind dit met plezier doet. Merk je dat het tegen gaat staat, probeer dan niet te dwingen, maar het op een speelse manier aan te pakken (verderop in deze blog nog wat leuke ideeën daarvoor).

zelf lezen
Afbeelding van Pezibear via Pixabay

Hoe lang moet je thuis lezen groep 3?

Deze vraag krijg ik als leerkracht ook regelmatig: hoe vaak moet je thuis oefenen met groep 3 leren lezen? Als advies geef ik meestal: lees elke dag 10 tot 15 minuten met je kind. Het is nuttiger om elke dag kort te lezen, dan 1 of 2 keer in de week een lange tijd. Het lezen is zeker in het begin nog erg intensief, kinderen zijn dan nog enorm bezig met het ontcijferen wat er staat. Daarom is 10 tot 15 minuten echt voldoende, ook qua concentratie. Is het lastig om dit goed in te plannen? Probeer dan elke dag een vast moment hiervoor te pakken, bijvoorbeeld voordat je gaat koken of na het avondeten. Zo wordt het ook echt een routine om samen even te gaan zitten.

thuis lezen groep 3
Afbeelding van BrickRedBard via Pixabay

Hoe kan ik dat samen lezen het beste aanpakken?

Heel vaak is het in het begin even zoeken hoe je het beste samen kunt lezen met je kind. Hoe gaat dit in zijn werk?
Hier onze tips voor thuis oefenen in groep 3:

  • Kies een vast tijdstip, zo weet je kind elke dag wat het kan verwachten.
  • Zorg voor zo min mogelijk afleiding, dus geen televisie of radio op de achtergrond en het liefst ook op een moment dat broertjes of zusjes even voor zichzelf bezig zijn of al op bed liggen.
  • Wanneer je kind het lastig vindt om goed te focussen waar het is gebleven, gebruik dan een leesstrook/ boekenlegger/ stuk papier om onder de regel te leggen waar het is gebleven.
  • Zorg ervoor dat de stukken tekst niet té lang zijn. Wanneer je merkt dat het veel inspanning kost, kun je ook met je kind afspreken dat je om de beurt een bladzijde leest.
  • Lukt het even niet: probeer dan niet te forceren. Het lezen moet leuk blijven en geen strijd, want dat kan juist een averechts effect hebben. Laat het dan even een dag rusten, lees zelf wat langer voor of speel bijvoorbeeld een leesspelletje.

Nog meer tips – thuis oefenen groep 3:

Bovenstaande tips waren vooral wat meer algemene tips, nu ga ik wat dieper in op de techniek van het ondersteunen bij het lezen voor als je thuis gaat oefenen met groep 3. Daar kunnen deze tips voor het ondersteunen bij het leren lezen in groep 3 goed bij helpen:

  • Een manier waarop in de klassen vaak wordt gelezen is voor-koor-door. Eerst lees je de tekst als ouder zelf een keer voor, dit doe je met de goede intonatie en op het juiste tempo, zodat het kind leert hoe de tekst hoort te klinken en dat het de tekst al kan oppikken. Belangrijk is dat het kind de tekst wel meeleest met zijn of haar ogen of met de leesstrook, zo komt er meteen een woordbeeld bij hetgeen er voorgelezen wordt.
    Daarna ga je aan de slag met koorlezen. Dit is dus samen met je kind de tekst lezen, beiden tegelijk hardop. Probeer niet té langzaam te lezen, maar ook weer niet te snel. Wanneer dit lukt, kun je het tempo steeds wat verhogen.
    De laatste stap is tenslotte zelf lezen. Het kind leest de tekst dan hardop voor.
  • Een begrip wat je veel terug zult horen is zingend (of zoemend) lezen. Dat is het verlengd hardop lezen van klanken. Je kind leest dus niet elke klank los: b-o-s, maar houdt de klanken net zo lang aan tot ze allemaal aan elkaar geplakt worden. Het is belangrijk ook thuis op deze manier te lezen en je kind niet alleen te laten hakken, dit zal later zijn of haar leestempo gaan belemmeren.
thuis lezen groep 3

Feedback geven

Natuurlijk moet je je kind ook laten weten hoe het leest. Niet alle woorden zullen goed gelezen worden, maar het is ook fijn als je kind weet dat het goed gelezen heeft. Hoe kun je dit het beste doen als je kind thuis oefent met groep 3 lezen?

  • Als je kind een foutje maakt of een woord niet weet, grijp dan niet meteen in. Laat het kind eerst zelf proberen om het woord te verbeteren. Wacht bijvoorbeeld enkele seconden of wijs het kind op het foutje aan het einde van de zin. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘lees dit woord nog eens’, ‘kijk nog eens goed naar dit woord’, ‘zullen we deze zin nog eens proberen?’
  • Geef veel positieve feedback: laat je kind zoveel mogelijk succeservaringen opdoen. Kinderen zijn vaak erg onzeker als ze aan het lezen zijn, ze willen graag weten of ze het goed doen. Je hoeft geen grote complimenten te geven na elke zin, maar een korte positieve reactie is voldoende (duim omhoog, knikken, ja, goed zo, prima, aanmoedigend mompelen). Zo weet je kind in ieder geval dat het op de goede weg is!

Thuis oefenen groep 3: Hoe kies je een goed boek

Het kiezen van een goed boek is soms wat lastig. Op het moment dat je kind net in groep 3 begint, wil je als ouders soms heel enthousiast aan de slag met leesboekjes. Maar op dat moment hebben de kinderen in de klas vaak pas enkele letters aangeboden gekregen. Thuis oefenen groep 3 gaat het liefst in hetzelfde tempo als in de klas!
Het kan voor kinderen dan dus erg frustrerend zijn om een boekje te krijgen wat nog veel te moeilijk is.
De eerste weken van groep 3 is het dus vaak fijner voor je kind om boeken rondom letters te ‘lezen’, zoals alfabetboeken waarbij ze letters kunnen herkennen.

Ook geven leerkrachten van groep 3 vaak oefenstof mee naar huis. Dit zijn vaak woordrijtjes. Met de letters die de kinderen in de klas hebben geleerd, kunnen er allerlei woorden gemaakt worden. Deze komen dan terug in deze rijtjes, zodat ze die letters vaak oefenen.
Als in de klas de letters: i – k – m – aa -n – r – oo – s – v – i  zijn aangeboden, kunnen de rijtjes bijvoorbeeld zijn: ik – mik – rik – sik,  in – kin – min. Of wat moeilijker: aan – in – kin – vin – vis – mis – mik – ik – ook. Zo verandert er steeds 1 letter, maar wel op een andere plek.
Als je weet welke letters je kind al heeft gehad, kun je dit soort rijtjes ook zelf met je kind maken. Dit vinden ze vaak erg leuk, want zo kunnen ze laten horen wat ze allemaal al kunnen lezen.

De leesniveaus

Boeken voor beginnende lezers hebben vaak een AVI aanduiding. Dit geeft de moeilijkheid van het boek aan. Zodra kinderen in groep 3 beginnen met oefenen van het lezen, hebben ze niveau AVI S. Dit staat voor AVI start. Dit is echt het beginniveau, met eenvoudige woordjes.
Het niveau wat daarop volgt is AVI M3. M3 staat voor midden groep 3. Dit leesniveau behalen leerlingen gemiddeld in januari van groep 3. Aan het eind van het schooljaar is het gemiddelde leesniveau AVI E3 (eind 3).
Op de site StoerLeesVoer hebben we allerlei leuke boeken, ook een hoop met een AVI vermelding. Ben je dus op zoek naar leuke boekjes, neem daar zeker een kijkje voor goede tips en recensies!

Voorlezen blijft belangrijk

Regelmatig hoor ik terug dat zodra kinderen zelf gaan lezen, ouders stoppen met voorlezen. Toch is het belangrijk (en leuk!) om voor te blijven lezen. Dit bevordert het leesplezier en je kind komt in aanraking met verhalen die het zelf nog niet kan lezen. Thuis oefenen groep 3 betekent niet dat je als ouder kan stoppen met voorlezen. Want ook al kan je kind al een beetje zelf lezen, het is vaak nog zo bezig met het hardop voorlezen van de tekst, dat het niet echt kan genieten van het verhaal. En hoe fijn is het om even aan niets anders te hoeven denken dan het verhaal? Zo stimuleer je dat je kind later ook een lezer blijft.

En nog een belangrijk argument om voor te blijven lezen: je vergroot zo de woordenschat van je kind enorm. In de boekjes die het kind zelf thuis en op school kan lezen staan vaak eenvoudige woorden met veel herhaling. Qua woordenschataanbod zit hier dus weinig nieuws in.

Leuke speelse manieren om thuis te oefenen met leren lezen groep 3

Als je een tijdje thuis aan het lezen bent met je kind is het ook leuk om af en toe wat afwisseling te hebben. Zo houdt je het lezen leuk.
Wat zijn dus leuke tips voor het thuis leren lezen in groep 3?

  • Foutjes lezen. Jij als ouder leest de zin voor, maar je leest expres een foutje. Je kind moet proberen het foutje te ontdekken. Dit zorgt ervoor dat je kind nauwkeurig mee leest.
  • Lezen met emotie. Je hebt een dobbelsteen nodig en spreekt samen af wat je bij elk getal moet doen. Bij 1 moet je bijvoorbeeld heel blij lezen, bij 2 verdrietig, bij 3 boos etc. Gooi met de dobbelsteen en probeer de woordrijtjes of zinnen op die manier voor te lezen.
  • Lekker strepen. Maak een kopie van de bladzijde die je gaat lezen. Laat het kind met een markeerstift alle woorden markeren die het goed hardop heeft voorgelezen.
  • Letterlezen: kies samen in overleg een letter. Kun je van die bladzijde alle woorden opzoeken die die letter hebben en deze hardop voorlezen?
  • Speel samen een leesspelletje, zoals bijvoorbeeld kwartet. Er zijn veel leesspelletjes speciaal voor groep 3 op de markt.

We hopen je zo wat tips voor thuis bij het oefenen groep 3 met leren lezen, te hebben kunnen geven. Veel leesplezier met je kind!

Lees ook deze blogs:

Paar handige artikelen om thuis te oefenen groep 3

Footer1
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Robby

Thursday 12th of January 2023

Bedankt voor de geweldige tips die hier worden gegeven. Een vast tijdstip gebruiken lijkt bij mijn kinderen het beste te werken. Niet forceren is tevens een belangrijk gegeven. In het begin gaat het meestal moeizaam, maar als ik kijk naar hoe mijn zoon nu leest ben ik best fier. In tijden van drukte, waar we gewoon zijn om iedere paar minuten een prikkel te krijgen, is lezen niet meer vanzelfsprekend. Ik denk dat het onze plicht als ouder is, om onze kinderen zoveel mogelijk met het leesproces gewoon te laten worden.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.