Skip to Content

Rijbewijs halen tips: ouderlijke begeleiding bij rijlessen

In de tijd dat ik mijn rijbewijs haalde moest je 18 jaar zijn om met rijlessen te beginnen. Eerst je theorie-examen halen. Bijzondere verrichtingen en daarna afrijden. Ik vond het heerlijk om te lessen en had er goed voor gespaard. Al werkte ik dan ook op donderdagavond, zaterdag en zondag om alles bij elkaar te sparen. Maar nu anno 2023 gaat het heel anders als het gaat om je rijbewijs halen. Niet alleen qua kosten, maar ook qua regels! Tijd voor tips om je rijbewijs te halen en hoe je als ouders hierin kunt helpen.

leren theorie examen

Rijbewijs halen tips voor ouders

De eerste tip om je rijbewijs te halen is om een betrouwbare rijschool te kiezen. Vraag vrienden en familie om tips en kijk rond bij rijscholen in de buurt. Wat is hun reputatie en wat zijn de tarieven. Bieden ze all-inclusive pakketten aan bijvoorbeeld. En hebben ze al rij-examens ingekocht bij het CBR is ook belangrijk om uit te zoeken. Ook is het handig om te weten of ze hulp bieden bij het leren voor het theorie gedeelte. En nee de beste is niet altijd de goedkoopste.

Ik koos een rijschool dichtbij die meerdere auto’s hadden en veel keuze in pakketten. Ik besloot eerst een verkennende rijles te doen om te kijken hoeveel lessen ik nodig zou hebben. Ook nu is dat nog steeds slim idee. Toch ook fijn om te weten waar je aan toe bent.

Niet alleen voor kinderen gaat er een spannende tijd komen. Ook voor ouders veranderd er weer wat in hun opvoedingstaken en zijn er tips om je kind te helpen om het rijbewijs te halen.

Financiële voorbereiding – Rijbewijs halen tips

Als je weet welk pakket je nodig hebt, of hoeveel rijlessen je ongeveer nodig hebt is het tijd om een financieel plan te maken. Hou er rekening mee dat een rijbewijs niet goedkoop is. Je hebt naast de rijlessen zowel kosten voor het theorie- en praktijkexamen.
Sommige ouders willen het rijbewijs betalen voor hun kinderen als een beloning voor het niet roken / drinken tot hun 18de verjaardag.

Hartstikke mooi en lief en wij denken daar ook zeker aan bij onze dochter. Maar misschien is het handig om hier duidelijke afspraken over te maken. Want door je kinderen ook verantwoordelijk te maken voor de kosten, gaan ze ook verantwoordelijker om met hun eigen leerproces.

Spreek bijvoorbeeld af dat je de eerste 20 lessen betaald, naast 1 keer theorie-examen en 1 keer praktijk-examen. Als je kind het leren en rijlessen dan niet serieus neemt weet hij dat de extra kosten zelf betaald moeten worden.

rijbewijs halen tips verkeersborden
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Theorie-examen oefenen

Nog een tip voor het rijbewijs halen is om op tijd te beginnen met leren voor het theorie-examen. Niet alleen heb je daar voordeel bij tijdens je rijlessen. Er zijn immers heel wat verkeersborden waar je wellicht nog nooit bewust naar hebt gekeken. Maar ook is de kans op slagen voor je theorie-examen groter.
Er zijn zelfs sites waar je gratis kunt oefenen voor je theorie-examen.

Als je je theorie hebt gehaald is het belangrijk om tussendoor ook te blijven oefenen.

Als je slaagt voor de theorie, is dit resultaat 1,5 jaar geldig. Dat is wel iets om rekening mee te houden!

rijbewijs halen tips

Rijbewijs tips tijdens de praktijklessen voor het rijbewijs

Nee je mag niet je kind al achter jouw stuur zetten en even rondrijden op een parkeerplaats. Maar wat ik zelf altijd deed was meerijden. Net alsof schakelen, gassen, remmen en sturen. Verkeersborden uitleggen, meekijken in de spiegels en hardop vertellen wie er voorrang heeft bij een kruispunt. Dat is wel echt mijn grootste tip voor het rijbewijs halen waar ik zelf veel aan heb gehad.

Het is ook handig om af en toe eens rond te rijden in de buurt van het CBR en zo bekend te zijn met het terrein. Maar als het goed is doe je dit ook tijdens de rijlessen. Is je kind heel zenuwachtig oefen dan samen met het rijden en laat je kind aanwijzingen geven. Hoe beter ze oefenen, hoe zelfverzekerder ze worden. Heb geduld en geef complimenten.

Heeft je kind echt last van faalangst, dan is er tegenwoordig ook een speciaal faalangst examen.

Nog een tip voor je rijbewijs is een tussentijdse toets. Deze fungeert als een soort proefexamen dat wordt afgenomen op een examenlocatie van het CBR. De duur van een tussentijdse toets voor het autorijbewijs bedraagt 55 minuten, wat overeenkomt met de tijdsduur van het reguliere rijexamen. Deze toets biedt je de gelegenheid om een voorproefje te krijgen van hoe het echte autorijexamen zal verlopen. Het stelt je in staat om alvast vertrouwd te raken met de examensituatie, die vaak net iets anders aanvoelt dan de reguliere rijlessen. Je krijgt tips van de examinator om nog op te letten en je kunt vrijstellingen halen voor bijzondere verrichtingen.

Wanneer mag je beginnen met rijlessen

Zoals ik al zei mocht je vroeger pas beginnen met rijlessen als je 18 was. Nu mag je al beginnen als je 16 jaar bent! Jong geleerd is oud gedaan. En het schijnt ook echt te zijn dat het makkelijker is aan te leren als je jong bent. Als dat geen goede tip is om je rijbewijs te halen!

Op je zestiende mag je je theorie-examen voor het autorijbewijs afleggen bij het CBR. Wanneer je de leeftijd van 16,5 jaar bereikt, kun je officieel beginnen met het nemen van rijlessen. Het echte rijexamen mag je pas afleggen zodra je zeventien jaar oud bent. Als je op je zeventiende slaagt voor het rijexamen, kun je direct je rijbewijs aanvragen en mag je autorijden met een begeleider naast je tot je de leeftijd van 18 jaar bereikt. Het is belangrijk dat jouw begeleiders vermeld staan op je begeleiderspas, welke je kunt aanvragen bij de RDW.

rijbewijs halen tips

Top 10 meest gemaakte fouten tijdens het rijexamen

Wil jij weten waar je echt op moet letten tijdens het rijexamen? Dan heb je vast wat aan de 10 meest gemaakte fouten. Laat de fouten van andere je grootste rijbewijs tips zijn waar ik je bij kan helpen om het te halen:

  • Goed kijkgedrag is cruciaal voor het slagen van het rijexamen, met nadruk op breed en ver vooruit kijken, correct gebruik van spiegels en situatie-specifiek kijkgedrag.
  • De keuze van je positie op de weg wordt bepaald door meerdere factoren, waarbij de verkeersregels uit het theorieboek als leidraad dienen, maar flexibiliteit vereist is afhankelijk van de omstandigheden.
  • Het principe van het rijden met de maximale toegestane snelheid, rekening houdend met veiligheid, kan uitdagend zijn voor veel examenkandidaten.
  • Inhalen is soms noodzakelijk om met het verkeer mee te stromen en de maximaal toegestane snelheid te behouden, mits veilig uitgevoerd.
  • Parkeren is een alledaags aspect van autorijden; houd het simpel en vertrouw op je gevoel.
  • Let niet alleen op verkeersborden en -lichten, maar ook op wegmarkeringen, pijlen en strepen om de verkeerssituatie te begrijpen.
  • Invoegen en uitvoegen zijn uitdagende manoeuvres die aandacht verdienen, zelfs voor ervaren chauffeurs.
  • Onvoldoende kijkgedrag kan leiden tot gevaarlijke situaties, zoals gelijktijdig in dezelfde rijstrook willen invoegen.
  • Besluitvaardigheid is essentieel om succesvol te zijn tijdens het rijexamen, omdat het de juiste keuzes vereist, zelfs onder druk.
  • Verkeersinzicht omvat begrip van je huidige situatie, toekomstige ontwikkelingen en voorspellen van het gedrag van andere weggebruikers voor een veilige rijervaring.

Hopelijk heb je wat aan deze rijbewijs halen tips gehad!

Lees ook deze blogs

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.