Het is Maak Vrienden Dag op 11 februari – een begin van nieuwe vriendschappen

Ieder jaar op 11 februari vindt de internationale Make a Friend Day plaats, oftewel Maak Vrienden Dag. Dat daar een speciale dag voor is, dat weet misschien niet iedereen. Maar wel goed eigenlijk dat dit er is. Want eenzaamheid komt in onze maatschappij steeds vaker voor. Een speciale dag dus om het belang van vriendschappen en sociale contacten onder de aandacht te brengen. Waarom hebben wij dit nodig en wat brengt dit ons? Lees verder voor informatie en tips.

Maak Vrienden Dag Kring
Afbeelding van Kampus Production via Pexels

Maak Vrienden Dag – het begin van nieuwe vriendschappen

Regelmatig rond de feestdagen komt er wel eens een nieuwsitem voorbij over eenzame ouderen. Een filmpje van een regionale omroep die bij een oudere langsgaan en een lieve oproep doen voor diegene. Die vaak zo zitten te springen om een praatje of een kaartje. Het is toch altijd een beetje verdrietig om iemand zo eenzaam te zien. Allerlei oorzaken kunnen hiertoe hebben geleid. Zoals het verlies van naasten, een vervelende ruzie of weinig betrokkenheid in de wijk. Dit kan ertoe leiden dat iemand bijna geen sociale contacten meer heeft.

Maar niet alleen bij ouderen, ook bij jongeren komt eenzaamheid vaker voor. Het kan zijn dat iemand geen uitgebreide vriendenkring heeft, of door Social Media alleen op afstand en middels appjes contact heeft met bekenden. Ook dat kan een eenzaam gevoel geven. Zeker voor het bespreken van moeilijke dingen in het leven, is het natuurlijk fijn als je iemand rechtstreeks spreekt. En vaak wordt de drempel alleen maar groter om er iets aan te doen. Dit heeft dan vaak te maken met onzekerheid of angst. Want we willen graag aardig gevonden worden, en niet het risico lopen om afgewezen te worden.

Het opbouwen van vriendschappen en het onderhouden hiervan, is dan ook heel belangrijk voor iemands gezondheid, zowel psychisch als lichamelijk, En dat is waar deze Maak Vrienden Dag op 11 februari even goed de aandacht op vestigt.

Maak Vrienden Dag eenzaamheid
Eenzaamheid – Afbeelding van Free-Photos via Pexels

Bijdrage aan geluksgevoel

Uit onderzoek is gebleken dat sociaal contact een hele belangrijke factor is die bijdraagt aan je geluksgevoel. Zoals het gevoel hebben ergens bij te horen, activiteiten ondernemen met anderen en mensen hebben bij wie je terecht kan als er iets is. Dat is heel belangrijk voor je gezondheid en het vermindert stress. Maar natuurlijk heeft niet iedereen hierin dezelfde behoefte. Sommigen mensen laden op van gezelligheid in een grote groep, terwijl anderen daar juist overprikkeld van raken. Hierin kun je vaak extraverte en introverte mensen goed onderscheiden.

Als je niet gelukkig wordt van een volle agenda en veel contacten, dan is dat natuurlijk ook prima. Maar soms kan het wel fijn zijn om toch letterlijk en figuurlijk een drempel over te stappen en er op uit te gaan. Want goede gesprekken en leuke dingen doen met vrienden, kunnen ook heel veel energie geven.

Gelukkig wordt er dus steeds meer aandacht besteed aan het verhelpen van eenzaamheid. Soms is er maar iets kleins nodig, zoals een vraag of uitnodiging. Maar toch dit kan echter als een enorme drempel voelen voor veel mensen, zowel voor degene die eenzaam is als degene die iemand wil uitnodigen.

Sociale vaardigheden leren

Sociaal contact aangaan vraagt natuurlijk wel wat van je sociale vaardigheden. Bijvoorbeeld interesse kunnen tonen, rekening houden met iemand en steun bieden als dat nodig is. Dit leren we al vanaf jonge leeftijd door allerlei spelactiviteiten. Daarbij leren kinderen om rekening te houden met anderen. Want je hebt niet altijd dezelfde ideeën en het vraagt om wat flexibiliteit om hiermee om te gaan. Dit vormt een goede basis voor sterke sociale vaardigheden op latere leeftijd.

Maar het is dus wel heel belangrijk dat kinderen veel spelen. Want dan leren ze ontdekken wat ze wel en niet leuk vinden. Wat hun plekje is in de groep, hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen en rekening kunnen houden met anderen. Voor kinderen die dat nog lastig vinden kan een sociale vaardigheidstraining helpend zijn. Daar kunnen ze oefenen met allerlei situaties en worden praktische tips gegeven. Kijk voor meer informatie in de blog over het belang van spelen.

spelen
Het belang van spel – Afbeelding van Jarmoluk via Pixabay

Maak Vrienden Dag – tips en goede doelen

Het begint dus al in de kindertijd om vriendschappen aan te gaan en onderhouden. Maar tot op oudere leeftijd blijft dit een proces van leren en ondervinden. Maak Vrienden Dag op 11 februari is dus een mooi moment om stil te staan bij je sociale contacten en bezigheden. Wat mis je hierin? Ben je bijvoorbeeld teveel online in contact met anderen en weinig face-to-face? Wil je graag meer ondernemen met anderen die dezelfde interesses hebben?

Hier een aantal kleine tips om deze dag mee te starten en de rest van het jaar misschien uit te bouwen tot een fijn(er) sociaal leven:

  1. Om iedere dag te doen: begroet onbekenden op straat. Glimlachen en gedag zeggen kost geen moeite. En wie weet heb je een leuke klik en maak je nieuwe vrienden.
  2. Neem oude vriendschappen eens onder de loep. Wie mis je van vroeger en met wie heb je leuke tijden beleefd op de basisschool of middelbare school? Zoek hen eens op via de Socials en spreek af.
  3. Koester je vriendschappen en blijf je best doen voor elkaar. Een goede vriendschap hoeft niet veel moeite te kosten en kan als vanouds blijven voelen, ook als je elkaar een poos niet hebt gezien. Maar het vraagt wel inzet om contact te houden!
  4. Doe iets voor een ander. Iets nuttigs doen voor een ander kan heel goed helpen om jezelf minder eenzaam te voelen en nieuwe vrienden te maken.
Maak Vrienden Dag steun
Afbeelding van Kampus Production via Pexels

Goede doelen

  • Via Thuisgekookt kun je kijken of er in je buurt iemand is voor wie je kunt koken. Een mooie en dankbare manier om vrienden te maken.
  • Ben je een beetje handig? Doe vrijwilligersklusjes via online platform NL Cares.
  • Word een taalmaatje voor nieuwkomers, en leer zo zelf nieuwe mensen en culturen kennen. En wie weet bouw je een bijzondere band op met iemand.

Kijk op de website van Een tegen eenzaamheid of NL voor elkaar wat je kunt doen voor jezelf of iemand anders.

Meer informatieve blogs:

Samen eten
Samen eten – Afbeelding van Helena Lopes via Pexels

Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.