Skip to Content

Japans leren tekenen, Chibi’s en Kawaii tover jij zo uit een potlood!

De Aziatische cultuur is niet meer weg te denken uit onze Westerse samenleving. Sushi en bubble tea (boba) staan vast op bijna ieders menu. De top 10 van Netflix staat vol met Aziatische producties en de schattige squeezies zijn niet meer weg te denken. En steeds meer onderscheiden de Aziatische landen zich door met hun eigen gebruiken in de spotlight te treden. Vandaag aandacht voor Japans leren tekenen, en dan met de focus op Chibi’s en Kawaii? Wil jij dit leren, of wil je überhaupt weten wat dit is? Lees dan vooral verder. Een blog voor jong en oud.

Japans leren tekenen chibi kawaii voorkant boeken librero

Wat betekent Chibi’s in Japans?

Een chibi is Japanse straattaal voor kort, klein kind en kort persoon. In manga is chibi een stijl die realistische figuren er ‘schattiger’ laat uitzien door ze een klein postuur met vaak een groter hoofd en grote ogen te geven. Chibi’s hebben minder gedetailleerde kleding. En allerlei extra toevoegingen zoals strikjes, haarbanden, brillen, linten enzovoort in hun haar. Er bestaan ook verschillende soorten stijlen. Één daarvan is de Kawaii stijl. Chibi’s in manga hebben dus ook vaak grote ogen, een kleine neus en een kleine mond.

En dan zijn er nog beasties, dat is hetzelfde als een chibi, maar dan een dier of beestje. En het meest wordt het nog gebruikt als antropomorfisch (antro), mensen met dierlijke trekjes.. of dieren met menselijke trekjes. Denk aan de poppetjes met schattige dierenoortjes, een staart, voelsprieten of zelfs vleugels. Chibi, beastie en antro is dus echt heel passend in de cultuur en onmisbaar als je start met Japans leren tekenen.

Betekenis Kawaii Japans

Kawaii betekent schattig of lieflijk. In een groter plaatje staat het voor een culturele stijl van getekende personages. Dit vaak in zachte, pastel kleuren met een grote aaibaarheidsfactor. Gebruiksvoorwerpen, eten en drinken krijgen vaak oogjes en een mond. In Japan hebben veel organisaties en overheidsinstelling hun eigen personage, dat als een soort mascotte dient. Maar in deze blog over Japans leren tekenen richten we ons op de tekenstijl. We gaan dus schattig leren tekenen!

Kawaii, chibi, beastie en antro zijn dus Japanse stijlen die ruimer dan alleen bij Japans leren tekenen gebruikt kunnen worden. In deze blog richt ik me echt op het tekenen. Reken op schattig! En het gaat van simpel tot uitdagender. Pak je papier en tekenspullen en let’s go!

Japans leren tekenen: materialen

De basis is eigenlijk papier en potlood, een puntenslijper en gum. Japans leren tekenen is net zoals elke manier van tekenen, begin gewoon en leer met vallen en opstaan. Neem de tijd om te schetsen, gummen, aanpassen en creëren. Ga vrij doodlen, of teken met een plan. Het één werkt beter dan het ander. Het maakt ook niet uit, kies wat bij jou past. Ga je voor een chibi? Zorg dat het hoofd groot is, hou het lichaam en kleding simpel, de neus & mond klein en versier de haren met leuke details. Experimenteer met de antro elementen, voeg oortjes toe of voelsprieten. Of start met de kawaii stijl. Kies iets lekkers om te eten en maak er een schattig gezichtje in door simpel oogjes en een mond toe te voegen. Simpel is echt het toverwoord!

Ik ben richting Action gegaan en heb daar van die heerlijke twinmarkers gescoord. Die zijn daar in heel veel kleuren. Nadat je namelijk tevreden bent over je potlood tekening kan je gaan inkleuren. Zachte kleuren worden vaak gebruikt met deze manier van Japans leren tekenen. Maar de hardere kleuren heb je zeker ook nodig. Experimenteer met diverse materialen: stiften, potloden, verf en aquarel. Ik heb een pak printerpapier meegenomen. Maar er zijn ook leuke hardere karton papieren of gebruik zelfs een canvas. Wat ook fijn werkt is een schetsboekje. Elk boekje kan je wel gebruiken, deze neem je overal mee naartoe zodat je veel kan oefenen!

Boeken Japans leren tekenen

Wil jij Japans leren tekenen en kan je wel wat hulp gebruiken? Of inspiratie? Uitgever Librero heeft echt geweldige boeken uitgebracht die je gaan helpen. Ik kan zelf dus niet echt goed tekenen, genoeg inspiratie maar weinig kunde. Mijn dochters daarentegen kunnen wel wat inspiratie gebruiken in deze tekenstijl dus we hebben twee boeken getest voor jullie. Chibi’s leren tekenen & Kawaii leren tekenen. Spoiler alert, ze blijken onmisbaar hier in huis!

Kawaii leren tekenen

Dit is een klein en handzaam boekje en meteen heel geliefd. Sarah Alberto, bekend van ‘Doodles by Sarah’ op internet neemt je mee in haar heerlijk creatieve wereld. Kawaii leren tekenen staat vol eenvoudige tekenideeën en stap-voor stapinstructies voor meer dan 100 grappige tekeningen en schattige figuurtjes. Sarah Alberto gaat steeds uit van eenvoudige vormen, zoals een cirkel of een vierkant. Vervolgens laat ze zien hoe je van daaruit een grappige plant, een smakelijke donut, een lief gezichtje of een wollige wolk tekent. Daarbij geeft ze snelle tips en trucs voor de beste effecten. En variaties. Pak gewoon een pen en je kunt meteen aan de slag. Met deze simpele maar grappige tekeningen als voorbeeld ben je in no time verslingerd aan deze tekenstijl en heb je zo Japans leren tekenen!

En dat waren wij dus ook. Het lukt mij zelfs en dat zegt heel wat. Het boek heeft een duidelijke inhoudsopgave verdeeld per thema. Ook is er uitleg over materialen. In het boek zelf kan je ook tekenen, maar dit hebben we nog niet gedaan. De afspraak is eerst goed oefenen en dan eventueel in het boek. Eerst bleef het boek wat lastig op de juiste pagina open liggen, maar na veelvuldig gebruik lukt dit wel. En veel wordt dit boek gebruikt. In onze queeste van Japans leren tekenen, is dit boek een favoriet! En ook een leuke cadeautip voor bijvoorbeeld tieners.

Chibi’s tekenen

Mensen tekenen… ik vind dit zo lastig. Maar een chibi daarentegen ligt me veel beter. En mijn dochters vinden het heerlijk om eigen karakters te bedenken. Dit sluit bijvoorbeeld ook goed aan bij hun activiteiten op telefoon en in games. Daar selecteer je vaak een eigen karakter. En nu we zijn begonnen met Japans leren tekenen sluit dit goed bij die voorkeur aan. Dit boek Chibi’s leren tekenen is iets uitdagender dan Kawaii leren tekenen. Daarbij krijg je veel meer kennis en uitleg over bijvoorbeeld materialen, schetsen, het lichaam, kleding, inkleuren en oefenen. Dit boek vraagt echt meer aandacht en tijd. De geschreven taal is helder en begrijpelijk en daardoor is dit boek echt heel tof voor als je echt je tekenkunsten wilt verrijken.

De populaire Instagram-animetekenaar Yoai laat je in dit boek zien hoe je deze schattige pop-achtige figuren kunt tekenen. Chibi’s en beasties zijn miniversies van Japanse anime- en mangafiguren en worden gekenmerkt door hun grote hoofd en kleine lijfje, die beide bijdragen aan hun kawaii- of schattigheidsfactor.

Je leert hoe je de typische lichamen, gelaatsuitdrukkingen en gebruiksvoorwerpen kunt tekenen, met onder meer dromerige ogen, grappige kleding en schoenen, felgekleurd haar, kleurige accessoires en levendige achtergronden. Je ontdekt ook hoe kleur en schaduw de figuurtjes nog schattiger maken. Daarnaast bevat dit boek 19 tutorials met simpele stap-voor-stapillustraties en instructies. Maar ook voorbeelden ter inspiratie, blanco basislijfjes als opzetje voor je eigen chibitekeningen en ongekleurde chibi’s om te oefenen met kleur en schaduw. Wil je Japans leren tekenen? Dan is dit boek onmisbaar!

Japans leren tekenen chibi boek gezichten met grote ogen

Cadeautip tieners

Beide boeken hebben ons echt geholpen met Japans leren tekenen. Deze tekenstijl is vermakelijk, creatief en fantasievol. Toch kan het ook echt heel eenvoudig en dat is uitnodigend. Zelfs ik durf weer meer te tekenen. Mijn dochters vinden het geweldig, die zijn ook helemaal into squeezies en boba. Ik merk dat ze inspiratie krijgen van deze boeken en het ze echt op weg helpt. We zitten nu vaak gezellig met z’n allen aan tafel te tekenen en zakgeld wordt besteed aan materiaal. Ook staan andere boeken van uitgever Librero op de wishlist. Jolien uit team MamaScrapelle gaat binnenkort ook een boek testen. Die kan ook echt goed tekenen dus ik ben benieuwd wat zij uit haar pen gaat toveren.

Japans leren tekenen is leuk en met deze boeken nog leuker. Het is dan ook een goede cadeautip voor tieners of creatieve volwassenen. Geef een boek, doe er een setje twinmarkers bij van de action en wat papier. Een superleuk setje om cadeau te geven én krijgen.

Wat vind jij van deze tekenstijl?

Kawaii leren tekenen | Sarah Alberto | Librero | 9789463591898 | 240 pagina’s koop je oa op bol *
Chibi’s tekenen | Librero | Yoai | 9789463593557 | 144 pagina’s | Koop je oa op bol *

Japans leren tekenen kawaii

Lees ook deze blogs

Footer5
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.