Skip to Content

Symbolen in kindertekeningen – een handige toolgids voor ouders

Een kindertekening kan ons veel vertellen over de emotionele toestand van een kind. Maar hoe kun je kindertekening lezen? Is gekras en cirkels tekenen en poppetjes tekenen bij elk kind in dezelfde leeftijdsfase hetzelfde of zitten hier verschillen in? En betekenen kleuren dan nog wat? Ik leerde het tijdens de verdiepingstraining symbolen in kindertekeningen van de gastouderfabriek.

symbolen in kindertekeningen

Als gastouder van kinderen in de leeftijd van 0 -4 jaar heb ik nog niet veel kindertekeningen meegemaakt. In zoverre dat de echte poppetjes tekeningen vaak pas rond 3 jaar gemaakt worden. Herkenbaar dan. Voor die tijd is het voornamelijk nog krassen wat ook een betekenis heeft trouwens.

De kinderen moeten dan ook nog eens willen tekenen. Bij mij willen ze voornamelijk knutselen en spelen met al het speelgoed of verven en heel soms een keer een kleurplaat. Elk kind is ook hier weer anders in, gelukkig!

Het is leuk om voordat je verder leest misschien wat tekeningen erbij zoekt van je (gast)kinderen of misschien nog van jezelf toen je klein was?!

Wat zijn tekeningen:

Wat zijn tekeningen en hoe zien ze eruit? Al vanaf dat een dreumes een krijtje of een potlood vast kan houden kan het tekenen op papier.

kindertekeningen lezen
krassen symbolen in kindertekeningen

Dreumesen en de eerste kindertekeningen van peuters zijn de zogenoemde grenzeloze tekeningen. De lijnen gaan kris kras door elkaar, vaak naast het papier en de kleuren worden nog willekeurig gebruikt. Ze staan voor een innerlijk gevoel van grenzeloosheid en eenheidsbewustzijn. Tekent een kind ver na zijn 3de verjaardag nog op deze manier dan kan dit duiden op een nare onverwerkte ervaring rond de geboorte of een motorische achterstand.

kindertekeningen lezen
slangen tekeningen
kindertekeningen lezen
spiraaltekeningen

Na deze fase komen de spiraaltekeningen. Het kind komt in de nee fase en gaat over naar een nieuwe levensfase. Laat de kinderen eens een liggende 8, een lemniscaat, tekenen om rust, regelmaat en voorspelbaarheid te ervaren.

kindertekeningen lezen
Stippen als symbolen in kindertekeningen
kindertekeningen lezen
Cirkel tekeningen

De volgende fase in kindertekeningen heeft de Cirkeltekeningen. Dit zijn de grondleggers van de gezichten, vaak worden in een cirkel twee ogen en een mond getekend. Hierna volgen de neus en de oren.

kindertekeningen lezen
Uit kinderen geven tekens

Zo komen we op de Menstekeningen. Het begint met de kopvoeters/koppoters. Een rondje met twee armen en twee benen. Soms voorzien van handen en voeten.

Een tijd later komen daar de romp bij en meer kenmerken als een navel, vingers en geslachtsdelen. Er zijn zoveel symbolen in kindertekeningen!

Betekenis van lichaamsdelen

Alle lichaamsdelen hebben een betekenis als je gaat kindertekeningen lezen en ook de grootte en de positie ervan betekenen wat.

Tekent jouw kind bijvoorbeeld tanden dan is het verbaal weerbaar of heeft een verlangen hier naar toe. Een navel staat voor verbondenheid met de moeder en lippen staan voor liefhebben en vermogen tot liefde geven.

Tekent jouw kind geen oren dan kan het iets niet willen oren en tekenen ze grote voeten dan hebben ze vertrouwen in hun eigen kunnen.

kindertekeningen lezen
symbolen in kindertekeningen dieren

Kleuren – symbolen in kindertekeningen

Ook kleuren hebben een betekenis in de kindertekeningen. Kleuren worden steeds meer gebruikt in reclame’s om psychologische invloed uit te oefenen.

Vanaf het derde jaar gaat het kind bewust een kleur uitkiezen. Een zon zal wat meer geel getekend worden en de lucht wat meer blauw.

Bedenk wel altijd voor je de kleuren in kindertekeningen lezen gaat dat je rekening houdt met of de kleur overeen komt de werkelijke kleur, of de kleur symbolisch bedoelt wordt of dat het kind een voorkeur heeft voor een bepaalde kleur met speelgoed en kleding. Bedenk dus goed dat veel meisjes met roze rood en paars zullen kleuren en veel jongens met blauw en groen.

Sommige ouders halen zwart en bruin uit de tekendoos omdat zij dit geen mooie kleur vinden. Jammer want het kan veel vertellen over de fase waar een kind in zit. Bruin staat bijvoorbeeld voor ontlasting en dit kan wijzen op een fase in de zindelijkheidstraining.

symbolen in kindertekeningen lezen kan dus alleen als de kleuren ruim aanwezig zijn.

Dieren en Symbolen kindertekeningen lezen

Kindertekeningen lezen
symbolen in kindertekeningen

In de training kindertekeningen lezen leer je ook de betekenis van verschillende dieren en symbolen. Een dier in een tekening is een belangrijke aanwijzing. Dieren kunnen een kracht hebben die een kind zelf graag zou willen hebben.

Een paard wordt vaak getekend en gekozen als lievelingsdier. Een paard staat voor de vrijheid om je eigen tempo te bepalen. Je leven krijgt controle, paardenkracht!

Een dolfijn staat voor vrijheid en plezier, een tijger heeft kracht en doet alles zelf en een vlinder laat de mogelijkheden en kleuren zien. Het is een transformatieproces.

Kindertekeningen lezen

Huis Boom Familie – symbolen in kindertekeningen

Wij kregen aan het begin van de training de opdracht om een huis met een boom te tekenen en jezelf met je eigen familie toen je zelf een tiener was. Dat vond ik nog best moeilijk om eerlijk te zijn. In mijn jeugd is er van alles gebeurd en ik wist ook echt even niet waar ik moest beginnen.

Uiteindelijk bedacht ik mij hoe ik vroeger altijd een huis tekende en heb dit ook zo getekend. Aan het einde van de training symbolen in kindertekeningen lezen analyseerden wij onze eigen tekeningen samen.

huis boom familie
huisje boompje beestje

Huis

Veel kinderen tekenen een driehoek als dak wat staat voor de driehoeksverhouding tussen kind en ouders. Ik heb zelf nooit in huizen gewoond met een puntdak maar tekende ze wel altijd met een punt. Best grappig dus die kindertekeningen lezen!

Tekent jouw kind geen deur? Dan zijn ze waarschijnlijk verlegen, en onzeker om contact te maken of zich te uiten.

Een schoorsteen staat voor warmte in huis en stoom betekent dat het kind zich kan uiten.

Een dier naast een boom staat voor het karakter van het kind in een bepaald aspect in het leven van het kind. Ik tekende een kat, ik wil(de) graag gezien en gehoord worden. Een kat ziet er lief uit en laat zich graag aaien, maar doet uiteindelijk toch wat ze zelf wil en luistert slecht. Ik denk dat dat vroeger wel klopte inderdaad.

Boom symbolen in kindertekeningen lezen

Wat ik erg interessant vond is dat als er een beschadiging in de stam van de boom zit, dit aangeeft dat je zelf een emotionele verwonding hebt. Door naar de lengte van de boom te kijken kun je inschatten op welke leeftijd dit was.

familie tekening
gezinstekening

Familie

Tenslotte de familietekening, hetgeen veel mensen naar kijken om te kijken hoe een kind zich voelt en wat zijn plek in het gezin is. Waar zet een kind zichzelf, wie staan er allemaal op, hoe groot worden de gezinsleden getekend en welke details worden er gegeven in symbolen in kindertekeningen.

Na deze training was ik zo enthousiast geraakt en verbaasd over de raakvlakken in mijn eigen leven dat ik direct het boek Kinderen geven Tekens van Theresa Foks-Appelman heb gekocht. Dit boek koop je bij bol voor €19,90 en is echt een aanrader als je nog meer de verdieping in wil gaan.

Workshop of training symbolen in kindertekeningen lezen

De gastouderfabriek organiseert regelmatig trainingen en workshops voor gastouders en andere belangstellenden uit het werkveld.

Tijdens de workshop kindertekeningen lezen leren gastouders:

  • Op welke wijze ze verschillende tekenvormen kunnen aanbieden;
  • De betekenis van boomtekening,huistekening en familietekening;
  • De betekenis van kleuren in een tekening;
  • De tekening als instrument te gebruiken om de innerlijke belevingswereld van het kind te leren kennen.
kinderen geven tekens

Heb jij wel eens je eigen kindertekeningen of die van je kind(eren) gelezen? 

Lees ook deze interessante blogs:

Footer5
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

melissa

Wednesday 18th of January 2017

Ohw dit lijkt mij erg leuk om eens te doen met mijn eigen tekeningen. En over een tijd met die van mijn kind. Erg interessante blog

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.