Week van de opvoeding 2021 – thema Vertel Eens!

Van 4 t/m 10 oktober organiseert het Nederlands Jeugdinstituut de Week van de Opvoeding. Dit jaar is het thema voor de week: Vertel eens… Want opvoeden doe je nooit alleen. Soms heb je een beetje hulp nodig, of een luisterend oor. Vertel eens is een mooie ingang om in gesprek te gaan met elkaar. Over waar je tegenaan loopt als opvoeder, maar natuurlijk ook wat er juist goed gaat. Waarover heb jij een goede tip, of een succesverhaal?

Want laten we wel wezen, opvoeden kan een ontzettende lastige uitdaging zijn. Eentje die het uiterste kan vergen, en die je soms doet wankelen. Dus dan is het heel fijn als je weet dat je niet de enige bent die het wel eens lastig vindt. En dat je ervaringen kunt delen. Dat zorgt er misschien ook voor dat de last wat vermindert. En dat je vooral kunt genieten van deze bijzondere en dankbare taak.

week van de opvoeding

Week van de opvoeding – praten, leren en ontmoeten

Je hebt als opvoeder, zeker met jonge kinderen, een behoorlijk intensieve taak. Onregelmatige werktijden, 24-uurs diensten, weinig pauzes, calamiteiteninzet… En dat alles zonder vakantiedagen. Als het een werkfunctie zou zijn, dan zijn de arbeidsvoorwaarden voor de opvoeder niet bepaald aanlokkelijk. Maar je krijgt er heel veel voor terug. Knuffels, liefde, een glimlach, kusjes – dat zijn natuurlijk de beste arbeidsvoorwaarden. Een mooiere beloning kun je je niet wensen. Iets waar geen betaalde baan tegenop kan.

Maar dat alles doen we zonder opleiding. Je vindt het gaandeweg eigenlijk een beetje uit. Met vallen en opstaan, en het gaat zeker niet altijd perfect. Dus om dat te delen, is heel belangrijk.

De week van de opvoeding vindt ieder jaar plaats. Georganiseerd door het Nederlands Jeugdinstituut, het Nationaal Kenniscentrum over opgroeien. Een week waarin diverse activiteiten plaatsvinden en het delen van kennis centraal staat. Want iedereen is wel eens zoekende naar de juiste aanpak.

Soms zitten kinderen niet lekker in hun vel, en dan hebben ze net wat meer begeleiding nodig van een opvoeder. Maar het kan ook dat er psychische problemen spelen bij een ouder of opvoeder, waardoor ze een extra zware last hebben. Als je dan voldoende steun kunt vinden in je omgeving, voorkomt dat vaak ergere problemen.

week van de opvoeding
Afbeelding van Anemone123 via Pixabay

Grijp de Week van de Opvoeding ook aan als moment om het gesprek aan te gaan met je buren, familie en vrienden. Iedereen heeft een verhaal om te delen. Een verhaal waarmee we elkaar kunnen inspireren. Een verhaal waar we met elkaar van kunnen leren. Of een verhaal dat om een goed gesprek vraagt. Al deze verhalen mogen er zijn en mogen gehoord worden. Vertel eens…

Nederlands Jeugdinstituut

Week van de opvoeding – activiteiten

Er worden vele activiteiten georganiseerd waar je als opvoeder aan kunt deelnemen. De Week van de Opvoeding gaat van start met een webinar. Over het welbevinden van jou zelf als ouder, en hoe dit van belang is voor je functioneren als opvoeder. Want kinderen hebben immers het meeste baat bij een opvoeder die goed in zijn of haar vel zit. En dat is belangrijk om daar in de eerste plaats bewust van te zijn.

Er zijn ook zoom lunchsessies met verschillende thema’s. Zoals vriendschappen, voldoening en dus niet geheel onbelangrijk: persoonlijk welzijn. Want dit vormt de basis van jou als stabiele opvoeder. Kijk voor de planning van de week op de website van het NJI.

Een kleine greep uit activiteiten door het hele land:

  • Het nieuwe Puberbrein binnenstebuiten! Café GEZIeN Hoeksche Waard organiseert een interactieve lezing verzorgd door Rebecca Trouwee van adviesbureau Youngworks. De lezing gaat over het boek Puberbrein van Huub Nelis en Yvonne van Sark.
  • Door de gemeente Nieuwegein worden meerdere activiteiten aangeboden, zowel fysiek als online. Bijvoorbeeld over gamegedrag, voorlezen en EHBO bij kinderen.
  • Het jeugd- en gezinswerk van Partners in Welzijn organiseert tijdens de Week van de Opvoeding een webinar: ‘Vertel eens… heb jij genoeg tijd?’
  • Door Delft Voor Elkaar wordt de Opvoedparty georganiseerd. Hier wordt er in een klein gezelschap gepraat over opvoeden. Een opvoedparty is ontspannend, gezellig, leuk en leerzaam! Voor een goed gesprek over opvoeden vanuit de eigenWIJSheid van ouders.

En houd de Socialmedia kanalen in de gaten van het NJI voor meer activiteiten die in de week van de opvoeding georganiseerd worden!

Vertel eens

Onze boekentips en blogs

In het kader van de week van de opvoeding zijn er een aantal tips voor boeken en blogs die we je mee kunnen geven.

Zo zijn er vele uitdagingen en thema’s waar je wellicht als opvoeder tegenaan kunt lopen. Erover lezen kan helpen, maar dus ook heel belangrijk is het om erover te praten. Vertel eens tijdens de week van de opvoeding aan iemand waar je mee zit. Vraag tips bij bepaalde onderwerpen waar je tegenaan loopt. Of het nu te maken heeft met de eeuwige uitdagingen rondom schermgebruik, een hooggevoelig kind of je persoonlijke strubbelingen. En vraag tijdig professionele hulp. Ook daarvoor kun je bij het Nederlands Jeugdinstituut veel informatie vinden.

Of kijk in jouw eigen regio eens op de website van een wijkteam of welzijnsorganisatie. Er zijn ook vele laagdrempelige manieren om je kennis te verbreden, zoals een online opvoedcursus of workshop. Goed voor jezelf zorgen is in ieder geval belangrijk. Er is een online magazine van het positief opvoeden programma van Triple P. Interessant!

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk. Als het goed gaat met jou, dan voel je je prettig en kun je beter voor je kind zorgen. Lees in ons nieuwste magazine verhalen van ouders en professionals uit heel Nederland!

Positief opvoeden triple P
handen vasthouden
Afbeelding van Pexels via Pixabay
Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.