De basisschooljaren, Hedvig Montgomery – een grote reis is begonnen.

In De Basisschooljaren neemt Hedvig Montgomery ons als ouders bij de hand vanaf groep 3. Ze omschrijft de 7 stappen naar succesvol ouderschap. De basis wordt gevormd door een belangrijke zin: “je kind is begonnen aan de reis die van jou wegvoert, maar moet die reis niet alleen maken”. Het boek biedt inzicht en overzicht. Daarnaast geeft Hedvig Montgomery regelmatig een wijze les. De Basisschooljaren is bovendien makkelijk leesbaar. Lastig om de hoofdlijnen te presenteren omdat er zoveel interessants te melden is, maar bij deze. Een “must read”.

De basisschooljaren van Hedvig Montgomery biedt inzicht in de 7 elementen van succesvol ouderschap vanaf groep 3. De grote reis is begonnen.

De Basisschooljaren. Over de reis die van jou wegvoert

De basisschooljaren van Hedvig Montgomery biedt inzicht in de 7 elementen van succesvol ouderschap vanaf groep 3. De grote reis is begonnen.

Ik zeg altijd: vanaf dat ze zijn geboren zijn ze bezig van ons weg te kruipen. Onze kinderen ontwikkelen zich van afhankelijke mensjes naar pubers die met rollende ogen voor je staan en de slaapkamerdeur voor je neus dicht doen. Zoals Hedvig Montgomery zo prachtig omschrijft. Met een zoon van bijna 13 en een dochter van 7 gaf De Basisschooljaren mij herkenning en ook nieuwe inzichten. Het boek is gestructureerd opgebouwd. Hedvig Montgomery neemt ons mee in de 7 stappen van succesvol ouderschap. In ieder hoofdstuk geeft ze vervolgens per leeftijdsgroep aan wat de belangrijke punten zijn. Daarnaast worden ook een aantal belangrijke thema’s behandeld, waaronder pesten, games en social media en seksualiteit.

de vloek van het pesten

De Basisschooljaren: 7 stappen naar succesvol ouderschap

  1. De band
  2. De grote emoties
  3. Grenzen en consequenties
  4. Werk aan je ingesleten patronen
  5. Als het er heftig aan toe gaat
  6. Houd je relatie gezond!
  7. Laat je kind los

Neem het ongemak niet weg, maar luister en biedt troost

De basisschooljaren van Hedvig Montgomery biedt inzicht in de 7 elementen van succesvol ouderschap vanaf groep 3. De grote reis is begonnen.

Belangrijkste elementen die in De Basisschooljaren naar voren komen klinken misschien simpel, maar dat zijn ze in de praktijk niet. Bijvoorbeeld dat het belangrijk is dat je luistert en troost biedt. Dat doe ik en tegelijkertijd probeer ik het verdriet weg te nemen. Hedvig Montgomery geeft juist aan dat niet te doen. De emotie mag er zijn. Die hoeft niet weg genomen te worden. Het is voldoende om te luisteren en er te zijn. Als kinderen kritiek krijgen op wat ze voelen ondermijnt dat hun fundering. Dat voelt als ouder soms machteloos. Ouders zijn dan vaak geneigd om dat ongemak weg te nemen. Maar daarmee help je je kind niet. Alle problemen wegvegen (daar is zelfs een term voor: curlingouders). Daar help je je kind absoluut niet mee.

Ken je emoties

zadel je kind niet op met jouw jeugd

In De Basisschooljaren gaat het ook over het belang van je eigen emoties kennen en erover kunnen praten. Als je kinderen krijgt is het een beetje alsof je zelf in therapie gaat. Je zal veel herkennen en zelf ook teruggaan naar die tijd. Als bepaalde dingen uit je jeugd nog niet zijn verwerkt, zal je dat per fase merken. Hedvig Montgomery vertelt in de Basisschooljaren over ouders die bij haar in therapie kwamen om dat verleden te verwerken. Zelf vind ik dat de mooiste gesprekken tijdens coaching. Mensen die bereid zijn om terug te gaan naar hun jeugd en daarin te helen. Hierdoor kunnen ze hun eigen kinderen beter ondersteunen. Extra aandacht voor emoties bij jongens. Rond een jaar of 10 verdwijnen jongens naar hun kamer. Het lijkt alsof alles in orde is, maar dat is niet zo.

De kunst van het repareren

De basisschooljaren van Hedvig Montgomery biedt inzicht in de 7 elementen van succesvol ouderschap vanaf groep 3. De grote reis is begonnen.

Een ander mooi inzicht dat Hedvig Montgomery in De Basisschooljaren biedt is ‘de kunst van het repareren’. In het kort gezegd gaat het hier om het antwoord op de vraag: wanneer ben ik een goede ouder? Het antwoord is: door je fouten toe te geven. Sinds onze jongste 6 is hebben mijn man en ik ons eigen leven weer een beetje terug. Dat stelt Hedvig Montgomery ook. Ze voegt er nog wel wat aan toe: “logistiek gezien maak je overuren”. En dat heeft consequenties voor je relatie. Ook daarin is ze helder “heb sex met elkaar. Zeg daar nooit nee tegen”. Werk aan je relatie. En lukt het dan niet? “Ga uit elkaar. Zorg ervoor dat je het doet omdat jullie niet met elkaar kunnen leven. Niet omdat het leven op dat moment door externe omstandigheden moeilijk wordt gemaakt”.

De Basisschooljaren. De grote reis is begonnen, ook voor jou als ouder

En tot slot gaat het in De Basisschooljaren uiteindelijk ook om loslaten. Het kost moeite om je kind dat of kinderen die je altijd zo dicht bij je hebt gedragen los te laten. Maar, dat is wel waar het om draait. En als wij angstig zijn tijdens dat proces, nemen onze kinderen dat gevoel over. Tot slot blijft Hedvig Montgomery aangeven dat de band met je kind het belangrijkste is: blijf praten, niet straffen, vooral uitleggen. Dan weten je kinderen dat ze bij jou terecht kunnen. Ook als ze ouder zijn.

Specificaties

De basisschooljaren van Hedvig Montgomery biedt inzicht in de 7 elementen van succesvol ouderschap vanaf groep 3. De grote reis is begonnen.

Uitgeverij Lev| Auteur: Hedvig Montgomery | 9789400510883 | juni 2020 |256 pagina’s | Meer informatie vind je hier.

Lees ook deze blogs:

Footer5
Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 52 jaar, moeder van een 10-jarige dochter en een 16-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.