Skip to Content

Baby naar de kinderopvang – een goede voorbereiding

Gefeliciteerd! Je hebt de moedige beslissing genomen om je baby voor het eerst naar de kinderopvang te brengen. Hoewel dit een emotionele mijlpaal kan zijn, is het ook een geweldige stap in de ontwikkeling van je kind. En ook belangrijk voor jezelf. Moeders die ook werken ervaren me-time, een bijdrage in de financiën en zorgen voor hun eigen carrière. Laten we eens gaan kijken naar een goede voorbereiding voor de eerste dag kinderopvang.

rapley versus geprakte babyvoeding

Baby naar de kinderopvang – zorg voor het juiste dagritme

Het allerbelangrijkste aan de voorbereiding is zorgen dat je kindje het juiste dagritme heeft. Een baby laten wennen van naar de kinderopvang gaan heeft het meeste kans op slagen als het in hetzelfde ritme zit. Ook voor jezelf fijn overigens om weer een normaal dagritme te krijgen van opstaan en naar je werk gaan.

En voorbeeld van een dagritme bij de kinderopvang is:

  • 7:00 – 8:30 uur Ouders brengen hun baby naar de kinderopvang. De ochtend is meestal gereserveerd voor een rustige overgang van thuis naar de opvangomgeving.
  • 8:30 – 9:00 uur Baby’s vermaken zich zelf of worden geknuffeld.
  • 9:00 – 10:00 uur Baby’s krijgen hun flesvoeding of borstvoeding, gevolgd door een verschoningsronde. Als ze dit mogen krijgen ze een fruithapje.
  • 10:00 – 11:30 uur Baby’s hebben de gelegenheid om te spelen, te ontdekken en deel te nemen aan sensorische activiteiten die de ontwikkeling bevorderen. Opvangmedewerkers zorgen voor individuele aandacht en stimulatie.
  • 11:30 – 13:00 uur Afhankelijk van het slaapritme van de baby’s, wordt er tijd ingeruimd voor een middagdutje. Rustige muziek of zachte geluiden kunnen helpen een ontspannen sfeer te creëren.
  • 13:00 – 14:00 uur Baby’s krijgen hun lunch, gevolgd door een verschoningsronde.
  • 14:00 – 15:30 uur Afhankelijk van het weer kunnen baby’s tijd buiten doorbrengen voor frisse lucht en zonneschijn. Anders kunnen binnenactiviteiten worden aangeboden.
  • 15:30 – 16:30 uur Een middagsnack wordt gevolgd door een verschoningsronde.
  • 16:30 – 17:30 uur Baby’s worden betrokken bij eenvoudige creatieve activiteiten, zoals vingerverven of zachte boekjes lezen, om hun zintuigen te stimuleren.
  • 17:30 – 18:00 uur Ouders halen hun baby weer op van de kinderopvang. Opvangmedewerkers delen informatie over de dag, inclusief eet- en slaappatronen, en eventuele bijzondere momenten.

Wenmomenten

Veel kinderopvang bieden de mogelijkheid aan om een paar keer te wennen voor je baby. Als jij je baby naar de kinderopvang gaat brengen kun je denken aan 3 uurtjes wennen. Eventueel een tweede keer als je baby het lastig vond. Bij oudere kinderen kun je denken aan 2 keer 4 uurtjes wennen. Vaak kiezen mensen voor een ochtend deel. Zorg dat je tijdens het wennen beschikbaar bent en verdwijn niet 4 uur onbereikbaar in de sauna. Ja ook die ervaring heb ik met een baby die maar bleef huilen.

sensory speelgoed sophie de giraf 5 senses collectie (7)

Een vertrouwd gevoel van thuis

Het kan schelen of je baby al gewend is om soms een dag naar grootouders te gaan of dat het voor het naar de kinderopvang gaat en dus gescheiden wordt van de ouders.

Help je kindje om gemakkelijk in slaap te vallen door zijn of haar favoriete knuffel of een zacht dekentje mee te geven. Wat ook helpt is om een t-shirt mee te geven waar je in hebt geslapen.

Eigen spullen markeren – Baby naar de kinderopvang

Als het goed is krijg je van de kinderopvang een lijstje mee met spullen die mee moeten met je baby. Denk aan reservekleding, eigen melk, melkfles, speentje en soms ook eigen luiers en luierdoekjes. Dit is allemaal afhankelijk van het type opvang ook. Voor een kinderdagverblijf zal je minder zelf mee hoeven nemen dan naar een gastouder.

Geef je zelf voeding mee, zorg dan altijd voor een extra voeding. Een voeding kan omvallen, je kindje kan in een sprongetje zitten en meer behoefte hebben.

De spullen die je meebrengt moet je labelen met een naamsticker. Geef 2 setjes reservekleding mee als je kindje last krijgt van tandjes met bijbehorende spuitluiers. Zorg trouwens ook dat de kleding die je meegeeft niet duur en speciaal zijn. Er wordt weleens geknutseld met verf en sommige fruithapjes vlekken behoorlijk ondanks gebruik van een slabber.

Als je baby allergisch of gevoelig is voor bepaalde producten, geef je best spullen mee naar de kinderopvang waaraan je baby gewend is.

Op alle spullen die je meebrengt (en denk ook aan een jas, tas en eventuele sloffen) doe je een naamsticker. Je kan het de mensen van de kinderopvang niet kwalijk nemen als je dit niet doet en ze niet meer weten wat van wie was. Zeker als kinderen toevallig dezelfde spullen hebben.

Maak goede afspraken

Maak kennis met de opvangmedewerkers en bespreek eventuele speciale behoeften of routines van je kind. Goede communicatie legt de basis voor een geruststellende samenwerking. Zorg ervoor dat de opvangmedewerkers je op de hoogte houden van de activiteiten en ervaringen van je baby gedurende de dag. Veel kinderopvang centra gebruiken hier tegenwoordig een app voor.

Bespreek de gebruikelijke slaap- en eetgewoonten van je baby. Dit helpt de opvang om een vergelijkbaar schema aan te houden, wat het comfort van je kind bevordert.

Praat vanuit gevoel en wensen niet vanuit eisen. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik een vraagouder had die eiste dat ik een warme maaltijd tussen de middag zou verzorgen voor de kinderen. Blijf in het redelijke en denk niet alleen aan je eigen kindje.

Hou het afscheid kort – Baby naar de kinderopvang

Natuurlijk is de eerste keer afscheid nemen vooral moeilijk voor jezelf. Je moet je meest dierbare bezit achterlaten bij vreemde mensen. Het vertrouwen moet groeien, en zult er vanzelf in geloven dat je kindje het naar zijn zin gaat hebben. Je baby naar de kinderopvang brengen is een proces van groei. Voor jullie beiden. Na de eerste paar keren houd je het afscheid kort en grondig. Vertel eventuele bijzonderheden en het tijdstip van de laatste voeding. Zorgt voor een kort afscheidsritueel voor een vast ritme.

Baby voor het eerst naar de kinderopvang

Geef jezelf en je baby de tijd om aan deze nieuwe fase te wennen. Het kan even duren voordat alles op zijn plek valt, maar met geduld en begrip zal je kleintje snel wennen aan de opvang.

Ik hoop dat je met deze tips een goede voorbereiding kan maken. Baby naar de kinderopvang met een juist dagritme, naamstickers om je eigen spullen te labelen, wen momenten en communicatie zijn de ingrediënten om de opvangperiode tot een succes te maken!

Lees ook deze blogs

footer-7
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.