Alleen naar de Sauna! een dagje naar Elysium Bleiswijk

Afgelopen donderdag werd ik wakker met pijnlijke schouders een zere nek en een beginnende verkoudheid. Blegh ik ben klaar met dat kwakkelen en zeurderig zei ik tegen manlief dat ik er klaar mee was, ik wilde naar de sauna lekker warm! Hij zei waarom niet! Dan ga je morgen toch gewoon lekker! Maar alleen naar de sauna Elysium Bleiswijk zag ik in eerste instantie niet zo zitten. 

Alleen naar de sauna Elysium!

Ik had eigenlijk een ochtend sportschool en ’s middags naar de film op de planning staan. Maar de persoon met wie ik naar de film zou gaan kon helaas niet doordat de film op een rottijd begon. Alleen naar de film wilde ik wel, maar  dan kan je net zo goed thuis op de bank een filmpje kijken met Pathé thuis of Netflix. Zou ik dan toch alleen naar de sauna gaan?

Ik appte mijn nichtje die een enorme sauna liefhebber is, maar zij kon ook niet. Het alleen naar de sauna gaan bleef maar door mijn hoofd gaan. Het zou wel gek zijn, maar ach je mag toch bijna nergens praten. En misschien was het ook wel extra ontspannend om lekker alleen te gaan. Lekker doen waar je zelf zin in hebt. Net zo lang ergens in zitten als je zelf wilt en alles uitproberen in je eigen tempo.. Ik fantaseerde zelfs al over een lekkere behandeling erbij! Tussen het werk door keek ik steeds al een beetje op mijn mobiel naar de behandelingen.

Toen dochterlief ’s avonds dan eindelijk op bed lag dook ik achter de laptop en boekte de sauna en een Hamam behandeling bij Elysium in Bleiswijk. Een echte supermoeder voelde ik mij! Alleen naar de sauna! Ik kon het.

Sauna elysium Ik ging alleen naar de sauna

De volgende ochtend stond ik scherp 10 uur bij de sauna. Helaas was mijn boeking voor de Hamam niet goed gegaan en dus koos ik voor een klassieke massage. Die zal ook best lekker zijn! Hij stond al om 11 uur en daarna kon ik gelijk door naar het lunchbuffet. Ideaal!

Om 5 uur moest ik nog even werken dus had ik mooi een lange dag alleen naar de sauna te gaan.

Bij Elysium krijg je een magneetarmband waarmee je je kluisje op slot kunt doen en drankjes en eten kunt bestellen. Bij het uitkleden zocht ik in eerste instantie naar een verkleedhokje. Haha alsof ik naar het zwembad ging moest ik om mijzelf lachen. Natuurlijk is die er niet.

Er waren handige plastic tasjes waar je je flesje water in kon doen en je handdoek. Badjas en slippers aan op naar de douche en de eerste sauna’s en baden.

Spiritueel bad en luistersauna

Is het gek om alleen naar de sauna te gaan? Ik ging een dagje alleen naar de sauna Elysium Bleiswijk. Van opgietritueel tot kruidenbaden
Elysium

Ik begon met een spiritueel bad. Door mijn verkoudheid heb ik deze dag niet veel kruiden geroken dus ik kan niet zeggen of dit bad ergens naar rook. Ik weet eerlijk gezegd niet wat er spiritueel aan was want je hoorde regen en onweer geluiden, maar het water was lekker warm en de tegeltjes glommen mooi. De tweede keer dat ik er in zat waren van de 9 mensen er 6 aan het kletsen. Dat vond ik wel wat storend aangezien het een stiltebad is en ik zo de regen en onweer niet kon horen haha ja waar je na een lange dag alleen wel niet blij van wordt..

Is het gek om alleen naar de sauna te gaan? Ik ging een dagje alleen naar de sauna Elysium Bleiswijk. Van opgietritueel tot kruidenbaden boekensauna
Elysium

Daarna ging ik alleen naar de luister sauna. Hier worden luisterboeken verteld bij een aangename temperatuur.  Ik luisterde naar Yvonne Keuls die iets vertelde over een Fakir en later op de dag nog een keer naar iets wat over voetbal ging. Niet heel erg ontspannend haha. Om heel eerlijk te zijn vond ik deze sauna niet heel erg fijn de tweede keer doordat het verhaal niet leuk is zit je er niet heel ontspannen. Er ontbreekt een afspeellijst met welke verhalen hoe laat aan de beurt zijn. Dat zou ik wel fijn hebben gevonden in elk geval.

In je eentje naar de sauna – zwembad en kruidensauna

Is het gek om alleen naar de sauna te gaan? Ik ging een dagje alleen naar de sauna Elysium Bleiswijk. Van opgietritueel tot kruidenbaden
Elysium

Tijd voor het zwembad lekker wat baantjes trekken! Voelt toch best wat gek in je nakie!  Zeker toen er voor mij een vrouw naar beneden dook en ik zo een erg goede blik bij haar van onderen kreeg.. Had ik mijn bril maar af moeten doen :s Ja over bril gesproken in eerste instantie had ik deze afgedaan, maar al snel ben ik hem gaan halen want ik kon echt niks lezen van alle sauna’s en baden bordjes en dat was wat vermoeiend haha. Er zijn overal wel wat plattegrond Elysium op de muur maar niet tussen de gangen door waar je welke baden kunt vinden. Voor zo’n eerste keer in je eentje naar de sauna voel je je wat verdwaald overal.

Is het gek om alleen naar de sauna te gaan? Ik ging een dagje alleen naar de sauna Elysium Bleiswijk. Van opgietritueel tot kruidenbaden
Elysium

Ik ging nog even in een warm ontspannend bad en besloot daarna naar de kruidensauna te gaan. Zoals gezegd was ik verkouden en rook ik er niks van helaas. Maar ja het zal wel lekker zijn geweest want het was druk. Nog even het bubbelbad in en op naar de behandeling!

Klassieke massage

Is het gek om alleen naar de sauna te gaan? Ik ging een dagje alleen naar de sauna Elysium Bleiswijk. Van opgietritueel tot kruidenbaden Massage vrouw
physiotherapy via pixabay

Ik had 50 minuten massage geboekt en ik werd snel opgehaald door een jong meisje. Een stagiaire die al alleen behandelingen mocht geven. Ik mocht kiezen welke olie ik wilde en ik koos voor Kokos. Wederom rook ik er bijna niks van pas toen ze mijn gezicht masseerde haha.

Voor mijn gevoel kreeg ik liters warme olie over mijn lijf. Best lekker alleen miste ik de kracht van het kneden daardoor. Het was meer glibberen en wrijven voor mijn gevoel. Het zou goed zijn voor de bloedsomloop, maar daar had de stagiaire echt te weinig kracht voor in haar handen en armen of ze had gewoon teveel olie gebruikt. Op de website staat dat het hele lichaam wordt gemasseerd maar mijn buik werd overgeslagen. Geen idee of dat er wel of niet bij hoort. Voor mijn bloedsomloop was het wel lekker geweest als die ook even gekneed was geworden. Alhoewel het misschien meer wrijven was geweest. Een kleine minpunt van mijn dagje alleen naar de sauna.

Lunchbuffet sauna Bleiswijk

Is het gek om alleen naar de sauna te gaan? Ik ging een dagje alleen naar de sauna Elysium Bleiswijk. Van opgietritueel tot kruidenbaden lunchbuffet

Tijd voor het lunchbuffet. Ik had verwacht allemaal gezonde salades te vinden die je zelf kunt samenstellen, maar niks was minder waar. Kroketten, kaassoufflé, spare ribs, vegetarische nasi, soepjes, allerlei brood en belegsoorten, yoghurt en kwarkjes met vers fruit en een sla soort waar je zelf komkommer tomaat rode ui bij kon doen en een gemarineerde koolsla, zalmsalade en nog een salade.

Toen ik al het eten zag merkte ik pas hoe uitgehongerd ik was van mijn dagje alleen naar de sauna. Ik nam lekker een kroketje, nasi met cashewnoten en sla met van alles erop. En ik bestelde een verse muntthee. Heerlijk!

Lichtsauna en lagune – alleen naar de sauna Bleiswijk

Is het gek om alleen naar de sauna te gaan? Ik ging een dagje alleen naar de sauna Elysium Bleiswijk. Van opgietritueel tot kruidenbaden
Elysium

Tijd voor de laatste baden en sauna die ik binnen wilde ervaren. Ik begon met de lichtsauna waar ik niet veel van voelde. De temperatuur was lekker en de lampen gingen van geel blauw rood en groen en was bijna helemaal van glas waardoor je als een soort etalage te zien was voor de voorbijlopende saunagasten.

sauna lagune Is het gek om alleen naar de sauna te gaan? Ik ging een dagje alleen naar de sauna Elysium Bleiswijk. Van opgietritueel tot kruidenbaden
Elysium

Hierna liep ik naar de Lagune. Prachtig is dit gemaakt en de waterstralen zijn heerlijk masserend om onder te gaan zitten. Wat de stagiaire met haar handen niet voor elkaar kreeg werd door de krachtige waterval heerlijk goedgemaakt. Mijn schouders en nek kwamen heerlijk tot rust tijdens mijn ervaring alleen naar de sauna.

Voor nu was ik binnen wel even klaar kijken wat er buiten allemaal te ontdekken is!

Voor de eerste keer een opgieting

Buiten stond er een rij mensen bij een sauna en ik had al gelezen dat er opgietingen werden gehouden. Ik besloot om ook een kaartje te halen en te ervaren hoe dit zou zijn. Ik nam plaats op de onderste rij aan de zijkant. Voor een eerste keer heel verstandig om te doen. De tweede keer ga ik in elk geval meer in het midden zitten ( wel op de onderste rij hoor!) want dan krijg je toch wat meer mee van het wapperen. Maar desondanks was het een heftige ervaring tijdens mijn dagje alleen naar de sauna!

Opgieting

Op de site van Elysium kun je het volgende vinden over een opgieting:

Ik had van mijn schoonzus en broertje al gehoord dat het een waar evenement is dus ik was benieuwd. Dus in de buiten kou slippers uit, badjas uit en handdoek omgeslagen. Ohw wat waren die tegels koud zeg aan je blote voeten. Als een soort haringen in een ton zit je dan in een ronde sauna met een grote haard in het midden. Een stuk of 50 naakte mensen die luisteren naar ‘de bevelen’ van de saunameester.

Heftig en dankbaar alleen naar de sauna

Het was inderdaad een evenement om te beleven tijdens mijn dagje alleen naar de sauna. Wow! Respect voor de saunameester die in die hitte druk is met zwaaien boven zijn hoofd met doeken, vlaggen en waaiers. Vol overgave bezorgt hij letterlijk kippenvel als hij zo’n warme stroom lucht over je heen wappert. Heel apart en heel heftig! Het laatste rondje wilde ik bijna weglopen zo heet voelde het! Wat waren mijn voeten dankbaar dat ze daarna die ijskoude tegels buiten weer mochten voelen. Op naar de koude douches om van voeten naar hoofd helemaal af te koelen en een rondje te lopen in je nakie! Het is namelijk heel belangrijk om daarna goed af te koelen omdat je anders hele erge hoofdpijn kan krijgen in de avond. Na een lekker stukje sinaasappel tijd om verder te gaan.

Lavendelsauna, Alpenkruidensauna en verwarmd buitenbad.

lavendel houten huis Elysium Bleiswijk
Elysium

Tegen beter weten in besloot ik om nog twee geuren sauna’s te bezoeken. Lavendel en Alpenkruiden. De lavendel rook ik wederom niks, maar de Alpenkruidensauna rook wel heerlijk! Hier heb ik heerlijk lang vertoefd blij dat ik eindelijk wat rook tijdens mijn dagje alleen naar de sauna.

Daarna ging ik lekker het verwarmde buitenbad in. Gekke gewaarwording dat je hoofd afkoelt en je lijf warm is. Een klein sprintje naar mijn handdoek toen ik uit het bad stapte want buiten was het echt koud!

zwembad  Is het gek om alleen naar de sauna te gaan? Ik ging een dagje alleen naar de sauna Elysium Bleiswijk. Van opgietritueel tot kruidenbaden
Elysium

Is het raar om alleen naar de sauna te gaan?

Dit was ongeveer ook het punt dat ik mij toch best wel begon te vervelen eigenlijk. Met mijn ADHD lijf was al dat stilzitten best lastig. Ik voelde me wat af wiebelen met mijn benen en mijn vingers zaten maar te pulken aan elkaar. Hele groepen vriendinnen zaten gezellig met elkaar te kletsen en ook de stelletjes die gezellig knus samen genoten van de sauna maakte dat ik mij toch wel heel erg alleen voelde.

Is het raar om alleen naar de sauna te gaan? Nee eigenlijk niet, maar op een gegeven moment vond ik het dus wel wat saai alleen.

Alleen naar de sauna als man?

Al was ik zeker niet de enige die alleen naar de sauna was gegaan. Er waren genoeg (oude) mannen alleen naar de sauna en ik zag ook meerdere dames alleen. Vooral dat je niet even met iemand kan kletsen miste ik wel. Het was de ultieme Me Time dag dat zeker! En als er niemand met me mee kan gaan zou ik zo weer alleen gaan dat wel. Maar dan ben ik wel iets beter voorbereid met wat leesvoer bij me.

Infrarood sauna en naar huis

Infraroodsauna
Elysium

Ik besloot als laatste nog naar de infrarood sauna te gaan om helemaal op te warmen diep van binnen om daarna bij Puur nog even een vers sapje te nemen. Je mag best lief zijn voor jezelf als je alleen in de sauna bent.

Bleiswijk Elysium
Elysium

Tijd om te gaan douchen en aankleden! Bij de auto heb ik eerst 15 minuten al mijn gemiste Whatsappjes, mailtjes en Facebookberichten gelezen haha Ja mijn telefoon had ik wel gemist want die is niet toegestaan in de sauna wat ik heel logisch vind overigens! Je wordt verplicht om te ontspannen!

Ben jij wel eens alleen naar de sauna geweest? Wat is jouw lievelingsbehandeling ?

Sauna waar je aan elkaar mag zitten

Gek genoeg willen mensen ook weten of er een sauna is waar je aan elkaar mag zitten. Ja tuurlijk. Als jij in je huis of tuin je eigen sauna hebt en je buren hebben er geen last van, ga vooral aan elkaar zitten. Maar hier in Nederland is het verboden om in openbare ruimtes op die manier aan elkaar te zitten.

Zet dus lekker een infrarood cabine of Finse sauna in je huis of tuin. Dan kun je altijd knus met zijn twee of rustig alleen naar de sauna toe!

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

3 reacties

  1. Wat goed dat je dit gedaan hebt!

    Erg gaaf. Maandag ga ik hoogstwaarschijnlijk óók alleen voor het eerst. Ik vind het reuzespannend. Toch voel ik dat dit een goed idee om tot jezelf te kunnen komen. Het lijkt me héérlijk! Fijn dat je dit bericht geschreven hebt. Erg leuk te lezen ?

    Grtjes!

  2. Leuk om te lezen dat je zo genoten hebt. De sauna is de ideale plek om heerlijk uit te rusten van het drukke leven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.