Slapeloze nachten – een nadeel van ADHD. Wat kun je doen?

Lezers die mij al een tijd volgen weten wellicht wel dat ik ADHD heb. Wat maar weinig mensen weten, is dat ik bijna 7 jaar Antidepressiva heb geslikt. Dit slikte ik om met de ADHD te leren omgaan en de kans een seizoensgebonden depressie te verkleinen. Na 1 jaar langzaam afbouwen ben ik voor de zomer definitief gestopt met de Antidepressiva. Ik voel mij helemaal tip top in orde… behalve de slapeloze nachten. Het grote nadeel van ADHD. Veel Nederlands zoeken veel te laat hulp voor hun slaapproblemen. Maar wist je dat je via je zorgverzekering ook hulp kunt krijgen? 

Slapeloze nachten

slecht slapen

Vriendinnen vragen zich wel eens af hoe ik dat toch allemaal doe. 30 á 40 uur in de week aan het werk als gastouder en dan ook nog minimaal 10 uur per week aan mijn blog werken. Hoe dan? Ja, dankzij mijn ADHD denk ik dan wel eens.

‘s Morgens vroeg heb ik het wel zwaar hoor. Ik word steevast wakker van de wekker, nooit ervoor. En heb best wel moeite om mijn bed uit te komen. Voordeel van thuis werken denk ik dan wel eens, want soms snooze ik nog wel even 15 minuten. Mijn werkdag begint al vroeg en het laatste gastkindje gaat om 18.00 pas weg. Echt rust heb ik pas als ik 19.45 beneden ben van dochterlief op bed leggen. Dan moet ik vaak nog even de keuken opruimen, stofzuigen/dweilen en dan begint het Me Time. Op de bank, laptop op schoot, kop thee en een groot glas water naast me en bloggen maar! Dan heb ik nog totaal geen last van de slapeloze nachten!

Hoofd wakker

Tot het opeens half elf is. Of soms zelfs nog later als ik de tijd helemaal vergeet. Leuk hoor zo’n creatief brein en een lichaam die graag in de avonduren nog lang wakker is. Ik ben altijd blij als ik voor 24:00 slaap en hoop altijd maar dat dochterlief stiekem niet naast ons kruipt in de nacht. want…. dan wordt mama wakker en dan is haar hoofd wakker en dan is het druk in mijn hoofd. Slapen is dan vaak echt een uitdaging!

Ik probeer in de avond ook niet teveel te drinken, want anders moet ik ‘s nachts plassen en dan ben ik wakker en dan… ja je raadt het al, dan is mijn hoofd wakker. En dan is het druk in mijn hoofd en dat betekent weer een aanvulling op mijn slapeloze nachten.

Slapeloze nachten Slecht voor gezondheid

slapeloze nachten

Slapeloze nachten zijn helemaal niet goed voor je gezondheid, wist je dat? Slecht slapen leidt tot een verminderd concentratievermogen, lagere weerstand en snellere irritatie. Wil je echt alles weten over slaapgedrag, dan kun je het beste eens op deze site kijken.

Nu is het bij mij niet zo dat ik ‘s nachts uren wakker lig, last heb van slaapangst of een te hoge lichaamstemperatuur heb. Sterker nog, ik heb het altijd koud haha. Zou ik last hebben van het stresshormoon cortisol? Zelf denk ik van niet, maar je weet het nooit natuurlijk! Dat mijn biologische klok niet goed loopt is in ieder geval een feit. Dat komt ook door de ADHD natuurlijk. Het liefst slaap ik in het weekend uit tot 9 uur. Dan kom ik mooi aan mijn 9 uur slaap, wat mijn lichaam eigenlijk nodig heeft.

(Online )Hulp zoeken

Voordat je echt hulp gaat zoeken bij je slapeloze nachten heb je misschien wat aan deze tips.

slapeloze nachten
  • Rust Reinheid en Regelmaat geldt niet alleen voor kinderen. Hanteer vaste slaaptijden.
  • Bewaar je slaap voor de nacht, dus geen dutjes overdag!
  • Is je slaapkamer rustig en donker en niet te warm? 16 graden is een prima temperatuur om in te slapen!
  • Ga niet om 20.00 uur naar bed om daarna uren wakker te liggen. Ga naar bed als je moe bent.
  • Vermijd lichamelijke inspanning voor het slapen gaan. Dus niet actief naar de sportschool vlak voor het slapen en sja tussen de dekens… er zijn natuurlijk uitzonderingen ?
  • Let op je eten en drinken voor het slapen gaan. Kleine porties en geen alcohol of cafeïne.
  • Een warme douche of bad zorgt voor extra ontspanning. Maar koel wel eerst goed af!
  • Gebruik een verzwaringsdeken voor een betere nachtrust

Beter in je vel zonder slapeloze nachten

Werkt dit allemaal niet en blijf je slapeloze nachten houden, dan kun je naar de huisarts gaan of online hulp zoeken. Misschien heb je wat aan de Module beter in je vel van FBTO.

Hierin vind je online zelfhulp in 5 verschillende thema’s: Jong & depri, Rouwverwerking, Piekeren, Relatieproblemen en Slapeloosheid.

Voor de module Beter in je vel betekent dat dat je een cursus krijgt met online hulp bij het veranderen van je slaapgedrag. Zo gaan ze analyseren hoe je slaapt, of je piekert en het opbouwen van ritme en creëren van ontspanning. Hopelijk heb je daarna geen slapeloze nachten meer! Heb je extra hulp nodig, dan kun je deze module afsluiten voor €35 euro.

Maar naast deze modulen zijn er nog 11 andere modules waar je wat aan kunt hebben. Je betaalt alleen voor wat jij kiest! Daarnaast kun je altijd in termijnen betalen, ook bij een verhoogd risico. Dat is toch fijn, een zorgverzekering die vertrouwen heeft in zijn klanten!

Dit artikel is in samenwerking met FBTO tot stand gekomen

Alle afbeeldingen zijn van PixaBay

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast hebben we ook nog een boekenblog: www.stoerleesvoer.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.