Skip to Content

Leuke activiteiten op studiedagen: een leuk dagje weg voor kinderen

Studiedagen zijn een geweldige kans voor kinderen om te genieten van een welverdiende pauze van schoolwerk en zich te storten in avonturen vol plezier en ontdekking. Voor ouders kan het echter een uitdaging zijn om leuke en educatieve activiteiten te bedenken tijdens studiedagen. Gelukkig zijn er tal van geweldige bestemmingen om je kinderen op zo’n dag mee naartoe te nemen, waar ze zowel vermaakt als geïnspireerd zullen worden.

100 dingen die je weer kunt doen als je kind op school zit
mick-haupt-k9OqVfJRWlI-unsplash

Activiteit voor een studiedag buitenshuis

Een activiteit kiezen voor een studiedag is soms best makkelijk. Kies een thema waar je kinderen gepassioneerd over zijn en organiseer activiteiten rond dat onderwerp. Of het nu gaat om wetenschap, kunst, natuur of geschiedenis, thematische activiteiten kunnen leuk en leerzaam zijn. Ik geef eerst een paar tips voor activiteiten buiten de deur en eindig met activiteiten voor in huis.

1. Avontuur in pretparken zoals Slagharen

Stap in een wereld van opwinding en amusement in pretparken zoals Slagharen! De attracties, shows en entertainment zorgen voor een onvergetelijke dag vol plezier voor het hele gezin. Van spannende achtbanen tot kindvriendelijke attracties, er is voor elk wat wils.

Tijdens de Black Friday sale heb ik zelfs een jaarabonnement afgesloten voor mijn gezin. Perfect voor een paar daagjes weg of als leuke activiteit tijdens een studiedag. Koop online je tickets voor Slagharen!

Activiteit voor een studiedag dierentuin

2. Verken de dierenwereld in de dierentuin

Breng een bezoek aan een dierentuin en ontdek de pracht van de natuurlijke wereld. Laat je kinderen kennismaken met verschillende diersoorten en leerzame tentoonstellingen die hun nieuwsgierigheid prikkelen. Van majestueuze leeuwen tot schattige pinguïns, dierentuinen zijn altijd een hit!

Tijdens een studiedag als activiteit naar een dierentuin gaan is zowel ontspannend als educatief. Lees samen de bordjes bij de dieren, stel vragen en laat ze eventueel achteraf een knutsel of werkstuk maken over een dier naar keuze.

lees ook

museum het behouden huys (3)

3. Leerzame avonturen in musea – Activiteit voor een studiedag

Musea bieden een schat aan kennis en fascinerende exposities. Neem je kinderen mee naar een museum dat past bij hun interesses, of het nu gaat om wetenschap, kunst, geschiedenis of technologie. Interactieve displays en educatieve programma’s maken van een bezoek aan het museum een boeiend avontuur.

Tijdens een studiedag naar een museum gaan zorgt voor een educatieve activiteit die ook bij slecht weer altijd door kan gaan!

Lees ook

4. Plezier in de buitenspeeltuin

Geniet van de frisse lucht en laat de kinderen zich uitleven in een avontuurlijke buitenspeeltuin. Schommels, glijbanen, klimrekken en meer zorgen voor urenlang speelplezier terwijl ze hun energie kwijt kunnen. Wordt zelf ook weer een beetje kind en speel gezellig mee!
Het wordt nog extra gezelliger als je tijdens de studiedag ook andere ouders en kinderen meevraagt voor een dagje avontuur in de speeltuin.

Lees ook:

teamuitje met kinderen Activiteit voor een studiedag

5. Overdekt vertier in binnenspeeltuinen – Activiteit voor een studiedag

Als het weer niet meewerkt, zijn binnenspeeltuinen de perfecte optie. Laat de kinderen zich vermaken in een overdekte speelomgeving met diverse activiteiten, van ballenbakken tot klimparcoursen, waar ze veilig kunnen spelen en nieuwe vriendjes kunnen maken.

Met een beetje mazzel kun je zelfs je laptop meenemen en met de gratis wifi nog een paar uur werken ook! Of neem een goed boek mee en verdwijn in je eigen leesavontuur tijdens deze studiedag.

Lees ook

6. Natuurlijke avonturen in parken of natuurgebieden

Verken de natuurlijke schoonheid van parken of natuurgebieden. Maak een wandeling, organiseer een picknick of laat de kinderen zich verwonderen over de flora en fauna om hen heen. Deze activiteit tijdens een studiedag is kosteloos en net zo gezellig!

Lees ook

Activiteit voor een studiedag binnenshuis

Misschien is het makkelijker en fijner om tijdens een studiedag lekker thuis verschillende activiteiten aan te bieden.

1. DIY-projecten – Activiteit voor een studiedag

Zet een doe-het-zelf project op touw! Laat kinderen knutselen, schilderen, bakken of zelfs eenvoudige wetenschappelijke experimenten uitvoeren. Het gaat niet alleen om het resultaat, maar ook om het proces en de creativiteit.

DIY thema Winter

2. Educatieve spellen:

Gebruik educatieve bordspellen of interactieve apps die passen bij de leeftijd van je kinderen. Deze spellen kunnen plezier en leren combineren op een leuke manier.

3. Film- of boekendag – Activiteit voor een studiedag

Organiseer een filmmarathon met educatieve films of een leesdag waarbij kinderen worden aangemoedigd om te lezen over onderwerpen waar ze nieuwsgierig naar zijn.

Activiteit voor een studiedag koken met kinderen

4. Kook- of bakactiviteiten:

Betrek kinderen bij het koken of bakken van iets lekkers. Leerzaam én lekker!

5. Vrijwilligerswerk – Activiteit voor een studiedag

Breng een bezoek aan een lokale liefdadigheidsinstelling en laat kinderen zien hoe ze anderen kunnen helpen door vrijwilligerswerk te doen.

6. Technologie-gebaseerde activiteiten:

Laat kinderen kennismaken met educatieve apps, websites of online cursussen die aansluiten bij hun interesses, zoals coderen, taalapps of digitale kunstprogramma’s.

Activiteit voor een studiedag moestuin

7. Familieprojecten:

Werk samen aan een familieproject, zoals het bouwen van een vogelhuisje, een moestuin beginnen of een gezamenlijk kunstwerk maken.

Ongeacht de activiteit die je kiest, zorg ervoor dat het aansluit bij de interesses en leeftijd van je kinderen. Studiedagen zijn perfect om samen quality time door te brengen en tegelijkertijd te leren en te ontdekken.

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.