Skip to Content

Verzekering voor je auto – een keuze uit 3 opties

Heb jij onlangs gekeken naar een passende autoverzekering en dacht je toen: ik snap er helemaal niets meer van? Dan is het tijd dat wij licht in de duisternis brengen. Een verzekering voor je auto afsluiten is verplicht en dus is het belangrijk dat je hier even voor gaat zitten. Dit niet alleen om zo aan je burgerlijke plichten te voldoen, ook voor jouw persoonlijke situatie kan een goede autoverzekering veel opleveren. Een verzekering kan je namelijk veel problemen besparen. Zorg er daarom voor dat je een verzekering afsluit die passend is voor jouw situatie. Betekent dit dat je moet kijken naar welke premie de voordeligste is? Nee. Het betekent vooral dat je weet welke van alle beschikbare verzekeringen het beste aansluit bij jouw wagen. Wij laten je graag zien hoe je dit uitvogelt.

verzekering voor je auto. Drie opties: de all-risk verzekering, de WA+ Beperkt Casco verzekering en de WA-Basisverzekering.
Foto door Antoni Shkraba: via pexels

Hoe maak je een goede keus?

Ondanks dat een autoverzekering verplicht is, valt er nog heel wat te kiezen. Het is daarom goed om te kijken welke optie verzekering voor je auto voor jou de beste is. Onder de verplichte basisverzekering vind je drie opties: de all-risk verzekering, de WA+ Beperkt Casco verzekering en de WA-Basisverzekering. Welke van deze drie mogelijkheden voor jou de beste is, hangt af van de leeftijd van jouw wagen.

De all-risk autoverzekering, bijvoorbeeld, is ontworpen voor auto’s die nog relatief nieuw zijn, met een leeftijd van maximaal zes jaar. Deze uitgebreide verzekering dekt een breed scala aan situaties, waaronder schade aan uw eigen voertuig, diefstal, brand, vandalisme en zelfs bepaalde vormen van natuurschade. Kortom, de all-risk verzekering biedt een uitgebreide dekking en kan u helpen bij het beschermen van uw investering in een nieuwe of bijna nieuwe auto.

Beperkt Casco, aan de andere kant, is een geschikte keuze voor auto’s in de leeftijdscategorie van zes tot negen jaar. Deze verzekering biedt een iets minder uitgebreide dekking dan de all-risk verzekering en richt zich voornamelijk op schade aan uw voertuig als gevolg van diefstal, brand, en bepaalde vormen van natuurschade. Beperkt Casco biedt echter niet dezelfde brede bescherming als de all-risk verzekering en laat sommige andere situaties buiten beschouwing.

Tot slot, de WA-basisverzekering, die vaak wordt gekozen door eigenaren van auto’s die negen jaar of ouder zijn, biedt de meest elementaire dekking. Deze verzekering dekt alleen de schade die u aan anderen toebrengt, zowel fysieke schade als materiële schade, in geval van een ongeval waarbij u aansprakelijk bent. Het biedt geen dekking voor schade aan uw eigen voertuig, dus het is meestal de meest economische keuze, maar het beperkt ook uw bescherming aanzienlijk in geval van schade aan uw eigen auto.

Waarom diverse opties als verzekering voor je auto?

Dit heeft te maken met de dagwaarde van je wagen. Is je wagen nog nieuw, dan is de dagwaarde vaak hoger dan de eventuele reparatiekosten. Hoe ouder je wagen, hoe sneller de reparatiekosten de dagwaarde zullen overstijgen. In dat geval is het financieel voordeliger om een andere wagen te kopen. Het spreekt voor zich dat je verzekering voor een oudere wagen daarom ook voordeliger is.

prijsvergelijken
Foto van ElisaRiva via pixabay.com

Aanvullende verzekering voor je auto kiezen

Een verzekering voor je auto is altijd verplicht en je moet daarom altijd een WA-verzekering afsluiten, maar er is nog meer. Je kunt namelijk ook nog extra verzekeringen aan je pakket toevoegen. Deze verzekeringen vergroten je rijgenot bijvoorbeeld door het feit dat je gelijk een monteur kunt inschakelen wanneer je auto mankementen vertoont.

Deze pechhulp verzekering wordt vaak gekozen omdat dit alles is wat je wilt als je auto niet meer doet wat jij wilt. Mocht je auto niet te repareren zijn, dan kun je een beroep op deze verzekering doen om vervangend vervoer te regelen. Zo weet je dus zeker dat je altijd je eindbestemming zult halen.

verzekering voor je auto. Drie opties: de all-risk verzekering, de WA+ Beperkt Casco verzekering en de WA-Basisverzekering.
foto door Mikhail Nilov van pexels.com

Sluit de verzekering voor je auto meteen af

Nu je weet hoe je een goede verzekering voor je auto samenstelt, is het tijd om gelijk knopen door te hakken. Surf daarom even naar de site van je verzekeringsmaatschappij om te kijken wat je hier aan mogelijkheden kunt vinden. Check alle optionele verzekeringen even en bekijk hoeveel voordeel je kunt pakken wanneer je je pakket uitbreidt. Heb je de ideale verzekering samengesteld? Dan kun je deze met een paar klikken op je muis gelijk afsluiten.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.