Juiste manier mondkapje opdoen! – Een blog met tips

Wij hebben hier in huis nu verschillende soorten mondkapjes. Van wegwerp tot wasbaar. Mondkapjes waar een filter in kan en mondkapjes zonder filter in kan. Mondkapjes voor papa, mama en kind. Maar wat is nou de juiste manier mondkapje opdoen?

juiste manier mondkapje opdoen

Juiste manier mondkapje opdoen!

De juiste manier mondkapje opdoen begint al met een belangrijke stap: Hygiene. Als je met het OV gaat reizen, op vakantie gaat met kinderen, of om wat voor andere reden dan ook jezelf en anderen wenst te beschermen, is hygiene het allerbelangrijkste.

 1. Zorg voor een afsluitbaar plastic zakje waar de schone mondkapjes inzitten.
 2. Zorg voor een afsluitbaar plastic zakje waar je de vuile herbruikbare mondkapjes in kunt doen. Wegwerp gooi je uiteraard direct in de prullenbak.
 3. Zorg voor een ontsmettend middel als handgel of alcoholspray.
 4. Zorg voor voldoende mondkapjes, na 3 uur zijn ze verzadigd.
 5. Bij herbruikebare mondkapjes, zorg voor voldoende filters of tissues.

Als je aan deze 5 basisstappen voldoet dan gaan we verder met de volgende stap:

Hygiene met mondkapjes

Huh maar dat was ook de vorige stap! Ja klopt en eigenlijk is het elke stap bij het op de juiste manier mondkapjes opdoen. Zonder voldoende hygiene heeft het namelijk allemaal geen zin.

 1. was voor het opzetten, maar ook na het afzetten je handen! Gebruik eventueel een handgel.
 2. Raak tijdens het op en afzetten alleen het elastiek aan! Dus niet het gedeelte wat voor je mond zit of aan de buitenkant.
 3. Je neus, mond en kin moeten goed afgedekt zijn.
 4. Indien jouw mondkapje een stripje heeft om de neus zorg dat deze goed afsluit.
 5. Gebruik eventueel een stukje soft tape om het mondkapje aan te sluiten bij je wangen als je brildragend bent en snel last hebt van beslagen glazen.
 6. Je brilglazen van te voren insmeren met pure alcohol schijnt ook te helpen.
 7. Na ieder gebruik gooi je een wegwerp mondkapje in de prullenbak. Een wasbare was je op 60 graden in de wasmachine zonder wasverzachter op een volledig programma.

Lees hier alles over de mondkapjesplicht

Herhaling na 3 uur juiste manier mondkapjes opdoen

Ja we herhalen alle bovenstaande stappen weer na 3 uur. Om op de juiste manier mondkapjes op te doen moet je namelijk weten dat de stof na 3 uur verzadigd is. Dit geld voor alle niet medische mondkapjes of ze nu wegwerp of wasbaar zijn.

Vandaar dat je dus twee plastic zakjes in je tas moet hebben voor schoon en voor vuil. Maar ook dat je daarbij dus altijd je handgel mee moet nemen. Bij het afdoen raak je weer alleen het elastiekje aan.

Dubbelzijdige mondkapjes

juiste manier mondkapje opdoen

Mijn dochter heeft een superleuk dubbelzijdig mondkapje van sociaalmondkapje. Ze speelt er af en toe mee en wisselt dan lekker de hele tijd van kant. In ons eigen huis is dat prima, maar als je buiten bent en met reden een mondkapje draagt dan is het niet de juiste manier om mondkapjes op te doen door steeds van kant te wisselen. Kies dus voor 1 zijde en blijf bij je keus. Nadat je het mondkapje hebt gewassen kun je eventueel de volgende keer voor het andere patroon kiezen.

Wil je een niet medisch mondkapje zelf maken kijk dan deze instructie van de Rijksoverheid.

Lees ook deze blogs

ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.