Reuk- en smaakverlies door het coronavirus. Wat nu?

Het komt steeds vaker naar voren in het nieuws; reuk- en smaakverlies door het coronavirus. Een veel voorkomende klacht die natuurlijk erg vervelend is. En als je het dan zelf aan den lijve ondervindt, besef je dat pas echt. Hoe fijn en belangrijk is dat je goed kan ruiken en proeven. Wat een gemis als dat ineens niet meer kan. Helaas is er nog weinig bekend over de manier waarop het virus deze klacht veroorzaakt. Maar als het je overkomt, is er een kans dat het blijvend is. Gelukkig kun je bijvoorbeeld terecht bij de patiëntenvereniging voor reuk- en smaakstoornissen. Met veel informatie en tips. Over wat je zelf kunt doen en waar je terecht kunt voor hulp.

reuksmaakstoornis

Coronavirus: wat nu?

Ineens was daar dan toch het coronavirus in huis. Na anderhalf jaar voorzichtig zijn en vele gevallen op de basisschool waardoor het vaker dichtbij was. Gelukkig een milde infectie, dankzij onze vaccinatie. Maar toch van het ene op het andere moment was de reuk en smaak volledig weg. Wat een rare gewaarwording. En wat is eten dan saai. En wat te denken van een doucheritueel met die heerlijk geurende douchegel honing aloë vera. Of even checken voor vertrek of een dosis deodorant nodig is.

Om eerlijk te zijn, het doet echt wat met je als je geen idee hebt hoe iets ruikt. En behalve dat het niet praktisch is, is het ook niet ongevaarlijk. Geen brand-of gaslucht kunnen ruiken bijvoorbeeld. Een vervelende klacht dus van het coronavirus.

De verhalen van mensen met dezelfde klachten maakten het afgelopen jaar best al veel indruk. Want het verlies van een belangrijk zintuig is gewoonweg heel ingrijpend. Als je je reuk of smaak verliest door het coronavirus, blijkt ineens wat voor effect dat heeft op je welbevinden. En dan ook nog met een hele onzekere uitkomst of het nog terugkomt. Er is nog te weinig bekend omdat het coronavirus nog relatief kort in ons midden is – ook al voelt het als een eeuwigheid. Reuk- en smaakverlies bij griepvirussen is echter geen onbekend verschijnsel. Daar is het coronavirus dus geen uitzondering op. Maar het komt nu meer voor, en we horen er dus meer van! Zoals alles met het coronavirus, is er ook bij deze klacht sprake van een onvoorspelbaar verloop.

Vormen van reuk- en smaakverlies

Reuk- en smaakverlies door het coronavirus wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een beschadiging rondom de reukreceptoren bovenin je neus. De meeste mensen herstellen binnen een aantal dagen, weken of maanden volledig. Er blijft een kleine groep (5 tot 20%) over die langer last heeft van deze klachten. Het is niet zeker of deze groep ook volledig of gedeeltelijk zal herstellen. Dat zal de tijd moeten uitwijzen. Welke vormen van reuk- en smaakverlies zijn er eigenlijk?

  • Verlies van het reukvermogen, ook wel anosmie genoemd.
  • Geurvervormingen (dingen ruiken anders, vaak vies), ook wel parosmie genoemd.
  • Geurhallucinaties (het ruiken van geuren die er niet zijn), ook wel fantosmie genoemd.
  • Smaakverlies (je proeft de basissmaken niet meer: zoet, zout, zuur, bitter, umami), ook wel ageusie genoemd.
  • Smaakvervormingen (smaken worden anders, vaak vies, waargenomen), ook wel parageusie genoemd.

Bron: reuksmaakverlies.nl

Verschillende varianten zijn er dus van reuk- en smaakverlies. Waarbij de wijze waarop dit werkt dus nog niet helemaal duidelijk is. Geen medicijnen die kunnen helpen helaas, of het kunnen voorkomen. Of althans, dat is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Op zoek naar andere online tips dus, en ervaringsverhalen.

Wat kun je doen?

Als je last hebt van reuk- en smaakverlies door het coronavirus, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk vanaf komen. Zijn er dingen die je zelf kunt doen om het herstel te bespoedigen? Er is helaas nog weinig wetenschappelijk onderzoek bekend. Op Social Media is in ieder geval het drinken van een gembershot getipt. Nu staat gember zeker bekend als een gezonde en ontstekingsremmende voedingsstof. Dus de moeite waard om te proberen.

Recept gembershot (bron: Womens Health)

  • 1/1,5 glas ongezoet kokoswater
  • 2 eetlepels kurkuma
  • 1 eetlepel verse, geraspte gember
  • 1 theelepel zwarte peper
  • Het sap van een halve citroen
  • 1 theelepel honing

Zo maak je het:

Het shotje is simpel te bereiden: voeg alle ingrediënten samen in een beker en schud deze goed. Vervolgens kun je het overgieten in een glas en wat overblijft bewaren in de koelkast. Deze kruidige vitamineshot waar je zelf niks van proeft, is voor je gezondheid vast een opsteker. En na het zelf geprobeerd te hebben is er na een aantal dagen (toevallig of dankzij?) een hele minimale terugkeer van reuk en smaak.

gembershot

Geurtherapie na reuk- en smaakverlies door het coronavirus

Maar als er geen verbetering optreedt, is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts voor een eventuele verwijzing naar de KNO-arts. Geurtherapie kan dan bijvoorbeeld worden ingezet. Dit bestaat uit een langdurig traject waarbij dagelijks gedurende minimaal 10 minuten de neus wordt getraind. Geuren die daarvoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld roos, citroen, eucalyptus en kruidnagel. Allemaal sterke geuren, die hopelijk die beschadigde cellen weer wakker schudden. Ook zelf kun je hiermee aan de slag:

Reuktraining: je kunt zo snel mogelijk beginnen met reuktraining. Deze kun je gemakkelijk vanuit huis doen, met behulp van een geurset en met behulp van de app, reuktraining.nl. Deze kun je gratis downloaden via de Apple Store of Google Play Store. Het is wetenschappelijk aangetoond dat door een consequente reuktraining het reukorgaan en de hersenen geprikkeld en geactiveerd worden. Dat zorgt ervoor dat de reuk deels, of in sommige gevallen zelfs helemaal terug kan komen.

Reuksmaakstoornis.nl
Reuk- en smaakverlies door het coronavirus
Patientjourney reuksmaakstoornis.nl

Antivirale voedingsmiddelen

Het is een beetje mosterd na de maaltijd, maar er zijn veel natuurlijke voedingsstoffen die een viruswerende werking hebben. In veel gevallen is dit ook wetenschappelijk aangetoond. Knoflook bijvoorbeeld heeft bewezen schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen. Kruiden worden al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke behandeling van allerlei ziekten. Een uitgebreid overzicht staat bijvoorbeeld in het interessante en bruikbare boek Kruiden kweken en gebruiken. Een aantal natuurlijke krachtpatsers op een rij:

  • knoflook
  • rozemarijn
  • echinacea
  • gember
  • ginseng
  • vlierbes

Natuurlijk moet je ook met het gebruik van kruiden voorzichtig omgaan en je gezonde verstand blijven gebruiken. En don’t get your hopes up. Maar feit blijft wel dat veel van de werkende stoffen ook gewoon in reguliere geneesmiddelen worden gebruikt. En in tijden van een zwakke weerstand of gezondheid kun je allicht proberen om iets van deze kruiden toe te voegen aan je dagelijkse dieet. Helaas heb je bij reuk- en smaakverlies door het coronavirus niks aan de lekkere smaak of geuren van de kruiden die je bijvoorbeeld in je thee of avondeten verwerkt. Maar hopelijk draagt het er iets aan bij om het herstel te versnellen.

Meer informatie over reuk- en smaakverlies door het coronavirus

Maar wat moeilijk voor iedereen die het coronavirus heeft doorgemaakt en klachten daaraan heeft overgehouden. In ernstige mate misschien wel een longbeschadiging, moeite met concentreren of extreme vermoeidheid. Daarbij vergeleken is reuk- en smaakverlies misschien nog wel een redelijk milde bijwerking van het coronavirus. Desondanks wel ingrijpend voor het dagelijks leven. Het kan leiden tot sombere gevoelens, of op sociaal gebied leiden tot onzekerheid.

Tips om je gezondheid te bevorderen vind je bijvoorbeeld in het boek Zelfherstel van binnenuit. Over de kracht van je mindset en het aanpassingsvermogen van je hersenen. Interessant leesvoer. Bekijk ook eens de blog met tips om goed voor jezelf te zorgen in coronatijd. Sporten, buiten wandelen, ontspanning, tijd voor jezelf; allemaal belangrijke adviezen om gezond te worden en blijven. Maar na een virus te hebben doorgemaakt nog weer extra belangrijk.

Een vermindering van eetlust en eetplezier ligt helaas op de loer als je reuk en/of smaak kwijt bent. En dat is wel iets om alert op te zijn. Want het zou zomaar kunnen dat je ongezonder gaat eten, of misschien zelfs een stuk minder. En dat komt je gezondheid niet ten goede. Vraag eventueel advies aan een diëtist. Het delen van je ervaringen met lotgenoten kan zeker ook heel helpend zijn. Kijk hiervoor op de pagina van de patiëntenvereniging

En onlangs stond in het AD een interview over het boek Eerste hulp bij reukverlies. Met tips en recepten van ervaringsdeskundige Joke Boon. Met het goede nieuws dat je er gewoon nog leuk mee kunt leven én eten.

Tips?

Heb je goede ideeën om reuk- en smaakverlies te verhelpen als je het coronavirus hebt gehad? Laat het ons zeker weten. En fingers crossed dat het bij iedereen in de loop van de tijd – dagen, weken, maanden – gewoon weer goed functioneert. Want het ruiken van de geur van je kinderen, een verse kop koffie of vers gemaaid gras zijn toch wel de fijnste geuren die er zijn. En dat weet je pas als je het mist.

Reuk- en smaakverlies door het coronavirus
Afbeelding van MarionF via Pixabay
Footer1
Lianne
Delen is enorm lief

Lianne

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.