Skip to Content

Een houten visgraat vloer – een blog met tips

Een goede vloer kiezen is lastig. Ik heb nog steeds spijt van mijn keuze 13 jaar geleden. Ik wil jullie graag helpen om dit soort fouten niet te maken. Daarom vijf tips om de juiste houten visgraat vloer uit te kiezen.

Tip 1 kleur van de houten visgraat vloer

Bedenk goed wat je met de kleur doet. De kleur van je houten vloer is zo belangrijk! Op een lichte kleur ga je alle vlekken zien, maar een donkere kleur zorgt er weer voor dat de ruimte kleiner oogt. Daarom is het goed om te bedenken wat handig is voor jou. Heb je kinderen dan is een lichte vloer misschien niet zo handig. Elke keer als ik de vloer schoon heb gemaakt, is hij na een half uur weer vies. Op de andere vloer in mijn huis zie je die vlekken minder. Maar heb je een kleine woonkamer dan kan zo’n lichte houten visgraat vloer ervoor zorgen dat het weer heel ruim oogt. Daarom is het goed op te bedenken wie er bij jou wonen en welk effect je wil creëren.

houten visgraat vloer
Afbeelding van 4639459 via Pixabay 

Tip 2 Hou rekening met de locatie van de vloer

Voordat je naar de winkel gaat of online gaat zoeken is het belangrijk om te weten in welke ruimte je de vloer wil hebben en wat daar gaande is. Wil je een houten visgraat vloer in de keuken? Hou er dan rekening mee dat het tegen “veel” stoten moet kunnen. Bij ons valt er regelmatig van alles op de grond. Komt het in je woonkamer dan is het goed om te bedenken of je vloerverwarming hebt. Je raadt vast wel wat dat met een vloer kan doen. Sommige vloerverwarmingen zijn namelijk niet geschikt voor een visgraatvloer. Handig om mee te nemen in je keuze.

Tip 3 kwaliteit van de visgraatvloer

Het is ook goed om te bedenken hoe intensief je visgraatvloer wordt gebruikt. Wordt er veel op gelopen en gespeeld dan is het goed om een houten vloer te kiezen die een dikke toplaag heeft. Hoe dikker deze laag, hoe langer de vloer mee gaat. Europese vloeren gaan ook langer mee dan vloeren die elders vandaan komen. Hout dat in een ander klimaat wordt vervaardigd krimpt in dit klimaat en dat wil je niet hebben. Het is goed om daar naar te vragen. Met een houten visgraat vloer wil je een goede kwaliteit.

houten visgraat vloer
Afbeelding van David Mark via Pixabay 

Tip 4 welk soort houten visgraat vloer

En of er al niet genoeg keuzes zijn, moet je ook bedenken wat voor soort houten visgraat vloer je wil hebben. Wil je de traditionele of toch de vloer met brede planken (walvisgraat)? Heb je een kleine kamer dan zou ik niet de brede planken nemen. Doe je dit wel dan heb je weinig “visgraat” in je kamer en dat is toch zonde? Meet je kamer op en bespreek dit in de winkel. Zij kunnen jou vertellen of je kamer groot genoeg is. Vooral de breedte van je kamer is erg belangrijk. Verder heb je nog de keuze uit visgraatvloer lamelplanken (heeft geen ondervloer nodig) en de klikvisgraat (kan door een goede doe-het-zelfer worden gelegd). Allemaal hebben ze voor- en nadelen.

Tip 5 Check de bijkomende kosten

Een winkel gevonden met goedkope visgraatvloeren? Heel fijn, maar check de bijkomende kosten zoals de bijproducten (lijm, ondervloer, etc) en de kosten om de vloer te leggen. Vaak bieden deze bedrijven de vloer heel goedkoop aan, maar ben je uiteindelijk duurder uit. Kijk dus niet alleen naar de houten visgraat vloer, maar ook naar alle andere dingen die erbij komen. Zo kom je nooit voor verrassingen te doen.

Lees ook deze blogs

Joyce
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mark

Thursday 8th of June 2023

Zeer interessant artikel! Een vloer is inderdaad een belangrijke keuze.

ceramicavloeren

Monday 22nd of March 2021

Mooi! We hebben in voorgaande woningen al mooie keramische vloeren, gietvloeren en tapijt gehad, maar nu spreekt een visgraat vloer ons erg aan (we staan op het punt te gaan verhuizen). Erg handig, deze tips! We gaan er eens mee aan de slag de komende tijd

Groetjes, Anne

ellen

Monday 22nd of March 2021

Leuk succes!!

irene

Monday 2nd of November 2020

Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat je je vloer zorgvuldig moet kiezen. Wat ik thuis heb liggen, is mijn keuze niet, maar van de vorige huurder. We gaan nu verhuizen en ik weet één ding al zeker. Ik wil een vloer zonder naden waar vuil in gaat zitten. De vloer moet zo glad mogelijk zijn.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.