Skip to Content

Gezond broodbeleg kind, een blog met 15 eenvoudige snelle recepten

In Nederland zijn we gek op brood, brood en nog meer boterhammen. Wij eten het meest een boterham van iedereen op heel de wereld. Of dit gezond is? Daar zijn de meningen over verdeeld. Van een bakker heb ik geleerd dat volkoren brood altijd de beste keuze is. En ik merk zelf dat brood van de bakker vaak lekkerder is. We hebben een volkoren sesambrood wat echt elke keer een feestje op ons bord blijft. Maar wat is nou gezond broodbeleg voor een kind? Ik inspireer graag jullie boterhammen met deze blog!

Gezond broodbeleg kind. Van baby, dreumes. Kinderen vanaf 1 jaar mogen brood met gezond beleg. Maar welke keuze maak je als ouder?

Gezond broodbeleg kind

1. Banaan

Dit gezond broodbeleg voor een kind bestaat uit 1 ingrediënt. Simpeler kan eigenlijk niet. Je kan een banaan glad pureren, een stukje prakken of zoals ik bij mijn jongste dochter vaak deed: met een lepeltje schrapen. Dat is trouwens ook een ideale manier van fruithapje geven. Banaan en lepeltje en hapjes schrapen. Ook lijkt de smaak dan veel lekkerder. Maar dit is dus een perfect basis recept voor op de boterham!

Gezond broodbeleg kind. Van baby, dreumes. Kinderen vanaf 1 jaar mogen brood met gezond beleg. Maar welke keuze maak je als ouder?
Banaan op brood

2. Banaan met kaneel

Banaan en kaneel gaan heel goed samen. Voor jonge kinderen vooral niet teveel kaneel toevoegen. Er bestaan twee soorten: de gele ceylon en de rode cassia kaneel. De gele is de gezonde keuze. Kaneel heeft veel gezonde eigenschappen. Zo zorgt het bijvoorbeeld voor een stabiel bloedsuikerspiegel waardoor de snoeptrek wegblijft. Dus kies de manier van banaan pureren en voeg er een klein beetje ceylon kaneel bij en je hebt een heerlijk gezond broodbeleg voor een kind.

3. Avocado banaan mousse

Dit vind ik zo’n gouden combinatie! Maak wat banaan, avocado en kwark glad. Je hebt een heerlijke, voedzame en smaakvolle mousse hierdoor. Voeg eventueel een klein beetje kaneel toe. In plaats van kwark kan je ook ricotta of yoghurt toevoegen. Voeg telkens iets toe en proef. Je kan dit geheel naar eigen smaak maken. Ik denk dat dit Gezond broodbeleg voor een kind favoriet is van mij en van mijn kinderen. Maak je niet alles op? Druppel dan eventueel enkele druppels citroensap om verkleuring tegen te gaan.

Gezond broodbeleg kind. Van baby, dreumes. Kinderen vanaf 1 jaar mogen brood met gezond beleg. Maar welke keuze maak je als ouder? avocado boterham
Avocado banaan mousse

4. Tomaten dadel jam

Wanneer mag je iets jam noemen? Vaak gaan er kilo’s geleisuiker bij. Bij mijn jam gebruik ik dit niet. Ik hou het heel simpel en basic en daardoor is het ook zo makkelijk. En ik vind het zelf erg lekker. Ik gebruik als basis meestal 3 medium trostomaten en 3 a 4 dadels. Ik snij deze fijn en laat rustig warm worden in een pannetje. Lekker laten pruttelen op laag vuur en goed roeren. Is het te dik? Voeg dan wat water toe. Is het te watterig? Een extra dadel of nog even laten indikken. Je kan kleine hoeveelheden maken maar eventueel ook iets meer zodat je het nog glad kan pureren. Meer tips voor dit recept lees je hier.

gezond broodbeleg kinderen jam tomaten
Tomaten dadel jam

5. Peer kokos jam in gezond broodbeleg kind

Ik vind dit weer zo’n leuke combinatie van smaken. Soms heb je zo’n zak kokosrasp in huis waar je weinig meedoet. En dat is zonde! Strooi het bijvoorbeeld door je havermoutpap of maak er deze heerlijke jam mee. Een recept wat niet mag ontbreken op de lijst voor gezond broodbeleg kind. Schil 2 rijpe peren en snij in stukjes. Ontpit eventueel 3 dadels en snij ook fijn. Ik laat beide op laag vuur in een pannetje indikken in ongeveer 15 minuten. Dan voeg ik een beetje kaneelpoeder, vanillepoeder en kokosrasp toe. Voeg eventueel water toe als het te dik is. Maak eventueel glad met een staafmixer*.

Gezond broodbeleg kind. Van baby, dreumes. Kinderen vanaf 1 jaar mogen brood met gezond beleg. Maar welke keuze maak je als ouder? jam peer kokos
Peer kokos jam

6. Bramen bananen jam

Even weer een snel recept met maar 2 ingrediënten in deze lijst van gezond broodbeleg voor een kind. Let wel op dat dit een jam is wat vlekgevoelig is door de bramen. Maar het is zo lekker. Ik gebruik een banaan en een handje diepvries bramen meestal. Klein beetje water voeg ik toe en vervolgens weer lekker laten pruttelen op laag vuur. Blijf roeren en achteraf gladmaken als je dit zou willen.

gezond broodbeleg jam bramen
Bramen bananen jam

7. Frambozen citroen jam

Het water loopt al in mijn mond als ik denk aan deze heerlijke jam. Frambozen en citroen zijn beide zuur, maar in combinatie met de dadels ontstaat er een perfecte balans. Ik gebruik ongeveer 20 frambozen, een halve citroen en 4 dadels. Als alles in een pannetje pruttelt op laag vuur, dan rasp ik nog wat van de citroenschil erin. Ik heb het ongeveer 10 minuten laten pruttelen. Klaar is weer een heerlijk gezond broodbeleg voor een kind.

Gezond broodbeleg kind. Van baby, dreumes. Kinderen vanaf 1 jaar mogen brood met gezond beleg. Maar welke keuze maak je als ouder? jam frambozen
Frambozen citroen jam

8. Ei in gezond broodbeleg kind

Ei is ook een heerlijke optie voor gezond broodbeleg kind. Denk aan een gekookt eitje wat je fijn kan snijden. Of kook het iets minder lang en je kan het brood in het zachte eigeel dippen. Kluts wat rauwe ei met melk en roer het in een pan. Zo maak je een lekker roerei waar je eventueel nog kruiden, kaas, vlees, tomaat enzovoort kan toevoegen. Een omeletje is ook altijd lekker. Ik wissel altijd af en varieer in mijn aanbod.

Gezond broodbeleg kind. Van baby, dreumes. Kinderen vanaf 1 jaar mogen brood met gezond beleg. Maar welke keuze maak je als ouder? ei boterham
ei op brood

9. Je eigen notenkaas

Tegenwoordig zijn er veel gezonde pindakazen. Lees het etiket goed en ga voor de potjes waar 100% pinda op staat bij de ingrediënten. Je kan het ook prima zelf maken. Je hebt alleen ongebrande en ongezouten noten nodig. Niet alleen pinda’s maar je kan ook andere noten mee vermalen. Ik vind cashewnoten, pecannoten en walnoten erg lekker. Maak een mix of kies 1 soort uit. Eventueel een klein snufje zout of kaneel en je hebt een heerlijke notenpasta als gezond broodbeleg voor een kind.

10. Citroen kokos cashewnotenpasta

Ik denk dat dit mijn favoriete notenpasta is. Om het te maken vermaal ik 125 gram ongebrande cashewnoten met 90 gram dadels, 35 ml kokosmelk, een eetlepel kokosrasp, een snufje zout en ongeveer 10 ml citroensap en wat citroenschilrasp. Als het allemaal glad is proef dan en voeg toe wat je mist. Een smaakfeestje als gezond broodbeleg kind.

 jam cashwenoten spread
Citroen kokos cashewnotenpasta

11. Appel bietjes jam

Voor dit recept heb je nodig: 2 medium appels, 1 bietje, 5 dadels, snufje zout en een klein theelepeltje vanillepoeder en wat water. Het is belangrijk dat je het bietje schilt en in kleine stukjes snijdt. De appel kan eventueel met schil. In ongeveer 25 minuten inkoken en dan wel echt gladmaken met een staafmixer. Ik vind dit erg lekker altijd, en mijn kinderen ook! Nummer 11 alweer in gezond broodbeleg voor kinderen.

Gezond broodbeleg kind. Van baby, dreumes. Kinderen vanaf 1 jaar mogen brood met gezond beleg. Maar welke keuze maak je als ouder? jam bieten
Appel bietjes jam

12. Rabarber aardbei jam

Ik ben altijd blij als het rabarber seizoen weer is begonnen. Deze combinatie van smaken is namelijk zo lekker. Met 2 rabarberstengels (200 gram), 100 gram aardbeien en 8 dadels maak je in een handomdraai een gezond broodbeleg voor kinderen. Het duurt eventjes voordat de rabarber zacht wordt, maar heb vertrouwen en er ontstaat na ongeveer 10 minuten een heerlijke jam. Proef voorzichtig en voeg eventueel nog dadels toe.

 jam aardbei rabarber dadel
Rabarber aardbei jam

13. Geitenkaas paprika spread

Geitenkaas is een smaak waar je aan moet wennen. Maar het is wel gezond en op de juiste manier kan het erg lekker zijn. In dit recept kan je ook gewoon witte kaas of feta kiezen vanuit de supermarkt. In een blender doe ik: 100 gram zachte kaas, 1 paprika, 2 theelepels honing, handje pecannoten en een snufje zout en peper. Lekker gladmixen en proeven. Klaar is je gezond broodbeleg voor kinderen.

gezond broodbeleg jam paprika kaas
Geitenkaas paprika spread

14. Appel speculaas moes

Appelmoes maak je eenvoudig zelf door appels in te koken met wat water. Dit is op brood echt heerlijk. Nu kook ik 2 appels, 5 dadels en een eetlepel koekkruiden in wat water met een snufje zout. Schillen doe ik eigenlijk niet. Ik kook op laag vuur totdat het allemaal zacht is en ik maak het vervolgens nog wat gladder met een staafmixer. In plaats van koekkruiden kan je ook kaneel gebruiken.

 jam appels appelmoes
Appel speculaas moes

15. Mango dip in gezond broodbeleg kinderen

Verse en rijpe mango ruikt altijd zo lekker. Het is even een kliederboel om te schillen. Maar ik vind het helemaal waard. Ik gebruik het vruchtvlees van een mango, voeg 2 eetlepels kwark toe en een stukje komkommer. Die maak ik glad en je hebt een heerlijk frisse mango dip als gezond broodbeleg voor kinderen. Ook lekker om in te dippen met stukjes groente.

Extra tips gezond broodbeleg kinderen

 • Is een jam te dik? Voeg dan water toe. Is het te dun? Voeg dan een extra dadel toe.
 • Kies dadels waar geen extra suiker aan toegevoegd is. Dadels zijn een geweldige keuze om een simpele jam in te dikken.
 • Mijn hoeveelheden zijn richtlijnen, proef vooral zelf en voeg toe van wat je lekker vindt. Pas op met proeven direct uit de pan, de jam is erg heet.
 • Vanillepoeder is geen vanillesuiker. Je koopt dit kant en klaar of haalt het zelf uit een vanillestokje. Het is echt wel een specifieke smaakmaker. Je kan ook kiezen voor een paar druppels vanille essence of Stevia met vanillesmaak.
 • Bij kruiden kan je denken aan kaneel, koekkruiden, speculaaskruiden, appeltaartkruiden enzovoort.
 • Eigenlijk kan je elk fruit wel inkoken met dadels en eventueel kruiden toevoegen.
 • Ik vries de jam meestal in, in ijsblokbakjes! Zo kan je makkelijk een klein blokje ontdooien wat precies voldoende is voor op de boterham. Scheelt heel veel werk en motiveert het gebruik van gezond broodbeleg voor kinderen.
 • Ook erg lekker om op pancakes of pannenkoeken te smeren of door de yoghurt.
 • Rasp alleen het geel van een citroenschil! Het witte is bitter. Ik voeg een linkje hieronder toe naar een citrusrasp, dit is echt heel handig hiervoor.
 • Honing is niet geschikt voor kinderen onder de 1 jaar. Het is wel een goede zoetmaker als extra aanvulling mocht een jam niet zoet genoeg zijn.
 • Pureren is aan jou. Ik vind het soms lekker als het helemaal glad is. En soms vind ik juist nog wat structuur wel lekker. Kies vooral wat bij jou past, en bij je kind.

Helpen jullie om de foto te delen? Op naar veel smaakvolle en gezonde boterhammen!

Gezond broodbeleg kind. Van baby, dreumes. Kinderen vanaf 1 jaar mogen brood met gezond beleg. Maar welke keuze maak je als ouder?

Handige linkjes voor gezond broodbeleg kinderen

Lees ook deze blogs

Rapley versus geprakte babyvoeding
belangrijke vitamines voor kinderen

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.