Skip to Content

Stekkels: anders dan anders bouwen! Een natuurbouwsteen

Dolgelukkig was ik toen het pakketje Stekkels van Karkendiem bij mij werd bezorgd. Nu denk je misschien: Stekkels…. wat is dat nu weer? Stekkels zijn bouwblokken met bijzondere vormen, echt anders dan anders. Een enorme uitdaging bij het bouwen dus. In deze blog lees je er meer over. Ik weet zeker dat je aan het einde van deze blog net zo enthousiast bent als ik. En dat je ze wil hebben!

stekkels

Wat zijn Stekkels?

Eerst maar even een korte introductie. Ik ben een tijdje geleden met deze bouwblokken bekend geraakt, omdat ik het toevallig een keer tegenkwam op Facebook. Als juf van een kleutergroep ben ik altijd op zoek naar leuke nieuwe ideeën voor in de klas, dus dit sprak me meteen aan!
Stekkels zijn houten blokken. Maar het zijn geen gewone houten blokken, deze blokken hebben bijzondere vormen. Geen rechthoeken en kubussen, maar juist meer natuurlijke vormen.
De blokken van Stekkels worden stuk voor stuk handmatig gemaakt uit beukenhout. Daarom heeft echt elk blok een unieke vorm. De blokken zijn bovendien geschuurd, splintervrij, gemaakt zonder chemische bestanddelen en kunnen tegen een stootje.
Handig voor thuis, zodat ze lang mee kunnen gaan, maar zeker ook in de klas.

stekkels

Verschillende soorten blokken

Ook al is elk blok uniek, toch kun je de blokken ook nog onderverdelen in verschillende soorten.
Ten eerste zijn er Stekkels, dat zijn wat meer afgeronde blokken, die een beetje wat weg hebben van keien. Ook heb je Soles, dat zijn meer een soort zuilen of pilaren. Hiermee kun je gemakkelijk de hoogte in bouwen, en bijvoorbeeld een grot maken. Tenslotte zijn er de Flets en Kies, dit zijn meer afgeronde platen of ronde schijven.
Deze verschillende soorten dagen samen uit bouwen én spel, maar dan echt anders dan met de traditionele blokken!

stekkels

Meteen enthousiast!

Toen de blokken uit de doos tevoorschijn kwamen, werd er meteen mee geëxperimenteerd. En niet alleen door de kinderen, maar ook mijn man en ik hebben echt even de mogelijkheden van de Stekkels verkend. Want dat is echt wat dit materiaal doet: je raakt erdoor geïnspireerd. Het nodigt uit om er meteen mee aan de slag te gaan, en lekker uit te gaan proberen. Ook onze dochter van 6 was dolenthousiast.
Het nodigt heel erg uit tot vrij spel, en je kan de blokken op zoveel manieren inzetten! Zo was mijn dochter eerst flink aan het proberen om te stapelen en te balanceren om zo een zo hoog mogelijke toren te maken (en dat is echt wel een stukje lastiger dan met de traditionele blokken…). Maar daarna werden er andere dingen gedaan: taarten gemaakt, een grot en ook beesten.
Je kunt de Stekkels ook perfect combineren met ander speelgoed, denk dan bijvoorbeeld aan diertjes, auto’s, maar je kunt er ook natuurlijke materialen bij inzetten, zoals bijvoorbeeld stenen of bladeren in de herfst. 

Uitdagend en leerzaam materiaal

Zoals je hierboven wellicht al wel hebt gemerkt, ben ik echt een fan van de Stekkels! Ze zijn niet alleen leuk, maar ook enorm leerzaam. Wat leren kinderen hier dan allemaal van?

  • Een stevige constructie bouwen, die niet snel omvalt. Het is echt passen en meten welke blokken en vlakken het beste gestapeld kunnen worden. Met Stekkels stimuleer je dus de cognitieve ontwikkeling.
  • Omgaan met teleurstellingen. Omdat het bouwen met Stekkels best lastig is en de toren nog weleens omvalt, vraagt dit wel wat van het incasseringsvermogen van het kind. Omgaan met teleurstellingen is ook een belangrijke les, en dus mooi om dit in een materiaal terug te vinden.
  • En het vraagt natuurlijk wel iets van de motoriek, dus ook voor de motorische ontwikkeling is het een goede stimulans.

Stekkels thuis en in de klas

Thuis zijn we met het hele gezin meteen met de Stekkels aan de slag gegaan, maar ook de kinderen uit mijn klas hebben heerlijk met de Stekkels gespeeld. 
Op beide plekken werden de Stekkels met veel enthousiasme ontvangen. Het daagt meteen uit tot spelen, je kunt er eigenlijk niet vanaf blijven. Dat vind ik wel echt een kenmerk van goed, uitdagend speelgoed: dat je er meteen mee aan de slag wil gaan.
Het zorgt echt voor een andere manier van bouwen. Ik zag kinderen in de klas proberen om de platte stenen trapsgewijs op te stapelen. Zouden ze zo blijven liggen?

stekkels


Ook keken de kinderen hoe hoog ze de toren konden maken: kunnen alle Stekkels op elkaar zonder dat het omvalt? Maar het allermeest werden er mooie grotten gemaakt, waarin dieren kunnen wonen. De Stekkels hebben een wat meer natuurlijke vorm. Waar ‘gewone’ blokken uitdagen tot het maken van gebouwen, denk je bij Stekkels veel meer aan grotten en zelfgemaakte hutten.
In mijn klas werd er meteen naar de diertjes gegrepen om het mee te combineren, maar ook vroegen kinderen om stenen. En je kunt er natuurlijk veel meer bij gebruiken: andere blokjes, stokjes en takjes en diverse loose parts.

stekkels

Overige producten van KarkenDiem

De Stekkels worden verkocht op de site KarkenDiem. Op deze site zijn alle varianten van de blokken te koop. Ze zijn per soort te bestellen, maar ook als een grote klassenset.
Omdat de producten die gemaakt werden zo’n succes werden, worden er steeds meer mooie houten producten bedacht. Niet alleen om mee te bouwen, maar bijvoorbeeld ook een handig kratje om je Stekkels in op te bergen. Verder zijn er nog decoratie items, knutsel dingen én ander speelgoed te vinden. Dus ben je fan van mooi houten speelgoed, neem dan zeker eens een kijkje!

Winactie: win 50 euro shoptegoed voor de Stekkels webshop!

Gefeliciteerd Tesse!

Lopende en komende winacties bij MamaScrapelle deze week

Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

elizabeth

Tuesday 24th of November 2020

Mooie torens bouwen met mijn zoon

Femke Dekker

Saturday 21st of November 2020

Wat een prachtig materiaal. Wij zouden graag iets uitzoeken voor het shoptegoed ... gaaf!

Dino Neutel

Friday 20th of November 2020

Wat leuk. Hier gaat de zoon zich prima mee vermaken !

Goele H

Friday 20th of November 2020

Mijn jongste zoontje is gek op houten blokken en wat meer uitdaging zou hij hierin wel kunnen gebruiken. Ik doe heel graag mee voor hem.

nicky

Friday 20th of November 2020

Voor mijn kleine neefje, kan ie zich lekker uitleven!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.