Skip to Content

Wachttijden Europapark – een blog met tips voor het attractiepark

Na jaren van enthousiaste verhalen van een collega-blogger en eindeloos dromen over de spectaculaire attracties, was het eindelijk zover: onze vakantie naar Europa-Park in Rust, Duitsland. Als een van de grootste en meest geliefde pretparken in Europa stond het hoog op onze verlanglijst. Een van de grootste zorgen bij een bezoek aan een populair park als Europapark zijn echter de wachttijden. In deze blog deel ik onze ervaringen en tips om de wachttijden te beheren, zodat je maximaal kunt genieten van je bezoek in dit magische park met meer dan 100 attracties en shows.

wachttijden europapark

Eerste indruk drukte van Europa-Park

Bij aankomst werden we meteen betoverd door de charmante themagebieden en de indrukwekkende attracties die Europa-Park te bieden heeft. Van de majestueuze Silver Star achtbaan tot de sprookjesachtige Grimm’s Enchanted Forest, het park heeft werkelijk voor ieder wat wils. Maar we wisten dat een goede planning essentieel was om het meeste uit onze dag te halen.
De drukte was redelijk te overzien en we zagen nergens enorme rijen en wachttijden in Europapark waarbij de mensen lang stil staan. Voor het gevoel hiervoor namen we als eerste een rondrit met de trein door het park heen.

In 2023 brachten ruim 6 miljoen gasten een bezoek. Ook steeds meer Nederlanders en Belgen weten de weg naar het Duitse attractiepark te vinden. Het park is al acht keer op rij uitgeroepen tot beste attractiepark ter wereld en uit recent onderzoek blijkt dat 82% van de bezoekers binnen drie jaar opnieuw het park bezoekt. Je zou dus verwachten dat het met deze bezoekers heel erg druk zal zijn, maar dat valt eigenlijk hartstikke mee in de meivakantie in elk geval.

Wachttijden Europapark – Europa-Park app

Een van de eerste dingen die we deden was het downloaden van de officiële Europa-Park app. Deze app biedt real-time informatie over wachttijden bij elke attractie, parkplattegronden en showtijden. Dit bleek een onmisbaar hulpmiddel te zijn.

Wat je met de app kunt doen is voor een aantal attracties de virtual line boeken. Je kiest een attractie en dan krijg je een tijdslot medegedeeld en deze wordt in de app getoond. Er zijn beperkte tijdsloten beschikbaar en de VirtualLine is alleen beschikbaar in de app, als het park geopend is én je in het park bent.

Wat we daarna deden was kijken welke attracties we wilden doen. Welke wilden we allemaal, en welke waren voor team rustig en team achtbaan. Er zijn heel veel shows in Europa-Park dus ook hier keken we naar welke we echt heel graag wilden zien.

Gedurende de dag hielden we de app nauwlettend in de gaten. De wachttijden bij de verschillende attracties van Europapark variëren sterk gedurende de dag, dus we probeerden slim te zijn met de timing van ons bezoek aan populaire attracties. We merkten bijvoorbeeld dat de wachttijd bij Arthur – The Ride tijdens de lunch aanzienlijk korter was. Door de app regelmatig te checken en flexibel te blijven in onze planning, konden we veel tijd besparen.

Hotel Bell Rock Europa-Park
Hotel Bell Rock, met de kenmerkende vuurtoren

Drukte in Europa-park voorblijven door een hotelovernachting

Wat je kunt doen als je een hotelovernachting hebt is om te zorgen dat je nog voor openingstijd het park in komt. In de zomermaanden mag je een half uur eerder het attractiepark op en tijdens HalloWinter zelfs een uur eerder! Gedurende deze eerdere opening zijn enkele attracties exclusief voor je geopend.

Je hebt de keuze uit zes themahotels met in totaal 5.800 kamers (viersterren en viersterren superior). Overnachten kan ook in tipitenten, huifkarren of blokhutten van het Camp Resort of in de eigen caravan, camper of tent op de camping.

Rond sluitingstijd wordt het ook flink rustiger en worden de wachttijden in Europapark ook weer minder. Ze bekijken per dag wat de uiteindelijke eindtijd wordt. Dat is slim natuurlijk en daar zal vast een marketing strategie achter zitten. Ik kan mij voorstellen dat als het maar druk genoeg is en er voldoende inkomsten worden gehaald op een dag, dat je medewerkers dan kunt vragen om over te werken en zo ook de drukte op de weg kunt reguleren.

baby switch

Single Rider Lanes en Baby Switch handig voor kortere wachttijden Europapark

Voor sommige attracties zijn er Single Rider lanes beschikbaar. Dit zijn speciale wachtrijen voor individuele rijders die bereid zijn om gescheiden van hun gezelschap te rijden. Dit kan de wachttijden in Europapark aanzienlijk verkorten.
Ook hebben sommige attracties Baby Switch waarbij je samen in de rij staat en om de beurt bij de baby/jonge kind blijft terwijl de ander alleen in de attractie gaat.

Wachttijden Europapark – Shows en straattheater

Naast de achtbanen en attracties biedt Europa-Park een breed scala aan shows en parades. We merkten dat tijdens de showtijden de wachttijden bij attracties dichtbij de shows korter waren. Dit gaf ons de kans om snel populaire attracties te bezoeken terwijl veel bezoekers genoten van de shows.

De wachttijden bij de shows in Europapark vallen overigens heel erg mee. Een half uur van te voren gaan de deuren open en dat is ook het moment waarop bezoekers volop naar de show komen.

De parades lopen over een groot gedeelte van het park en we hebben geen enkele mensenmassa gezien zoals bij de shows in Disneyland Parijs. Een letterlijke verademing voor mijn dochter.

In Europa-Park is er heel veel straattheater. Super gaaf om te zien. Veel mensen op stelten, een ganzenhoedster en piraten op elektrische eenwielers.

Vermaak tijdens het wachten

Tijdens het wachten is er ook een hoop vermaak gelukkig in Europa-Park.

 • in de cancan coaster wissel je af van ruimtes en kom je ook buiten.
 • in de rij bij de Wodan kom je buiten een houten toiletgebouw tegen.
 • in sommige attracties is er een klein winkeltje in de wachtrij waar je wat popcorn/snoep/drinken kunt kopen
 • in de Voltron is er vermaak met leuke dingen te zien en in het gebouw is er een elektrische geluidshow
 • in de Silver Star zie je mooie racewagens
 • bij alle attracties is er genoeg te zien als je maar goed kijkt. Europa-park heeft onwijs veel tijd moeite en geld gestopt in allemaal kleine en grote details om het gevoel van de themagebieden landen goed te ervaren.

Heb je ondanks dit alles toch nog wat vermaak nodig tijdens de wachttijden in Europapark? Denk dan aan pen en papier. Hiermee kun je galgje, boter-kaas-eieren en kamerverhuur spelen. En je kan ook altijd nog ik zie ik zie wat jij niet ziet spelen, of het slangenspel of welk dier ben ik. Maar wij hebben dit allemaal in elk geval niet nodig gehad tijdens ons bezoek met kinderen.

wachttijden europapark

Tips voor toekomstige bezoekers

 1. Download de Europa-Park App: Dit is een handig hulpmiddel voor real-time wachttijden en parkplattegronden.
 2. Kom vroeg: Probeer bij openingstijd aanwezig te zijn om de drukte voor te zijn.
 3. Plan rond lunchtijd: Maak gebruik van kortere wachttijden tijdens de lunch.
 4. Gebruik Single Rider Lanes: Voor snelle toegang tot populaire attracties.
 5. Check showtijden: Bezoek attracties tijdens shows voor kortere wachttijden.

Europa-Park is een magische bestemming waar je je even in een andere wereld waant. Met de juiste planning kun je de wachttijden in Europapark minimaliseren en maximaal genieten van je dag. Onze eerste bezoek zal zeker niet ons laatste zijn, en we kijken ernaar uit om nog veel meer avonturen te beleven in dit fantastische park.

shows drukte Europa-Park

Lees ook deze blogs

Footer 6 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.