The Undoing; een moordend goede serie

Series zijn er tegenwoordig genoeg; Netflix en andere aanbieders staan er vol mee. Maar deze serie is anders. HBO ontwikkelde deze serie en wat opvalt is dat deze serie ‘maar’ 6 afleveringen heeft. En toch heeft deze serie mij verrast en vooral de hele dag aan de buis gekluisterd gehouden! Waarom? Je leest het in deze review van The Undoing; een moordend goede serie.

the undoing

The Undoing

Toen ik deze serie mocht gaan reviewen was mijn aandacht meteen getrokken door het verhaal. Een rijk gezin raakt betrokken bij een moordzaak. Hoe kan dat denk je dan? De hoofdpersoon Grace woont in Manhattan met haar man Jonathan en hun zoon Henry. Hij zit op een peperdure privéschool en heeft het naar zijn zin. Maar dan wordt de school opgeschrikt door een brute moord en Jonathan verdwijnt plotseling? Heeft hij de moord gepleegd of is er meer aan de hand?

Grace is een ontzettend sterke persoonlijkheid en een prachtige vrouw. Samen met haar man Jonathan geniet ze van het leven, heeft ze werk wat haar voldoening brengt maar is er toch de twijfel om een keer Manhattan te gaan verlaten. Ergens op een rustige plek te gaan wonen en de spotlights van de grote stad achter zich te laten. Maar dan is daar die moord..

Schuldig of niet..

Hugh Grant speelt Jonathan in The Undoing en is een dokter die werkt in een ziekenhuis waar hij kinderen geneest die kanker hebben. Grace is ontzettend trots op hem en haar werk als therapeut geeft haar ook voldoening. Tijdens het benefietgala dat de privéschool van hun zoon Henry organiseert vertrekt Jonathan eerder dan Grace. Hij krijgt een spoedoproep van het ziekenhuis en Grace wenst hem succes. Zij blijft op het benefietgala; zij zit immers in het organisatie comité en kan als gastvrouw niet eerder naar huis. Ze geniet van de avond en neemt aan het einde van de avond een taxi richting huis.

Jonathan komt later die avond ook thuis wanneer zij al in bed ligt. Hij kruipt tegen haar aan en samen bedrijven ze de liefde voordat ze in slaap vallen. Niets geeft weg dat het een hele duistere avond is geweest; tot de daarop volgende ochtend. Grace ontvangt terwijl ze aan het werk is een telefoontje van een vriendin die tevens ook haar kind op dezelfde privéschool heeft zitten. Er is een vrouw vermoord afgelopen nacht.


Grace wil dit nieuws meteen met Jonathan delen, maar hij neemt zijn telefoon niet op. Hij is die ochtend naar een congres gevlogen, dus het is toch niet gek dat hij even niet opneemt? Wanneer Grace hem aan het einde van de dag nog steeds niet heeft kunnen bereiken, steekt er een vreemd gevoel de kop op. Waarom neemt hij zijn telefoon niet op? Het wordt nog vreemder als ze zijn telefoon per toeval vindt in zijn nachtkastje. Wat doet dat ding daar nu weer? En het belletje richting het hotel waar Jonathan zou verblijven geeft juist meer vragen dan antwoorden. Waar is Grace in belandt?

Personages in The Undoing

Naast Grace en Jonathan maken we in het begin van de serie ook meteen kennis met Henry, de zoon van Grace en Jonathan. De vader van Grace is ook in beeld en daarnaast komen de ‘vriendinnen’ van Grace ook aan bod. Zij is bevriend met hen en hun kinderen zitten allemaal op dezelfde school. Ook maken we kennis met Elena Alves, een ‘nieuwe’ moeder op de privéschool. Haar zoontje is nieuw op school en leert Grace haar kennen wanneer zij als vrijwilliger aansluit bij het organisatie comité van het benefietgala. Elena wil graag helpen, maar wordt niet helemaal geaccepteerd door de andere vrouwen van het comité. Behalve door Grace; haar aandacht gaat meteen naar Elena.

De personages in The Undoing worden gespeeld door echte Hollywood sterren; Nicole Kidman neemt de rol van Grace op zich en Jonathan wordt gespeeld door Hugh Grant. Niet de minste namen!
Grace wordt echt prachtig neergezet door Nicole Kidman; haar personage leer je steeds beter kennen gedurende de serie. Een sterke, slimme en krachtige vrouw die weet wat ze wil en zich niet zomaar in een hoekje laat duwen. Vanuit haar oogpunt duik je de serie in en geloof me; je kunt niet stoppen met kijken!

The Undoing; een moordend goede serie

In The Undoing is niets wat het lijkt, de verdenkingen gaan alle kanten op en het verhaal zit ontzettend goed in elkaar. De moord komt rauw op je dak vallen en meteen komt de vraag bij je op; wie is er vermoordt maar vooral waarom? Op deze vraag krijg je al snel antwoord en daardoor gaat je brein meteen door naar de ‘wie’ vraag. Door de manier waarop de serie is geschreven heb je als kijker meteen een oordeel klaar; je hebt de moordenaar in het vizier. Maar dan komen de plottwists; de informatie wordt stukje bij beetje vrijgegeven en het antwoord ontvouwt zich rustig. Als kijker zie je flashbacks; of zijn het dromen? Zoals ik al zei; niets is wat het lijkt! The Undoing is met recht een moordend goede serie!

Wat vond ik ervan?

Ik denk dat mijn review al wel weggeeft wat ik ervan vind; wat een serie zeg! Doordat de verdenkingen steeds veranderen en mijn hoofd op een bepaald moment niet meer weet wat te geloven, voel ik me helemaal één met Grace. Hoe moet zij zich wel niet voelen in deze situatie? Wat te geloven en vooral wie?
Mijn hart zat een aantal keren echt in mijn keel; wat een spanning! Het verhaal is meeslepend, de karakters zijn goed geschreven en bedacht, de relaties onderling worden goed in beeld gebracht en maken het verhaal juist zo spannend en onverwacht. Ik vind het super mooi dat een vrouwelijk karakter centraal staat en het een heel psychologisch verhaal is. Ik heb de serie in één keer uitgekeken.

Een minpunt? Het enige minpunt is het geen vooruitzicht hebben op een tweede seizoen.. De schrijver van The Undoing, tevens de schrijver van ‘Big Little Lies’, en Susanne Bier, regisseur van zowel The Undoing als ‘Bird Box’ heeft aangegeven dat er geen tweede seizoen in zit. Zij vindt het juist mooi dat deze serie is gemaakt op basis van 6 afleveringen van een uur en het verhaal hier compleet tot zijn recht komt. Helaas..

Extra’s

Een bijkomend voordeel van het kijken van een serie op DVD is dat er vaak extra’s op staan. Dat vind ik altijd wel interessant. Vaak krijg je dan een kijkje achter de schermen en bij deze DVD was dat ook het geval. Ook werd ik getrakteerd op een interview met Nicole Kidman en Hugh Grant over hun rollen in deze serie en hoe zij het vonden om met elkaar te werken. Daarnaast komen de personages ook individueel aan bod. De extra’s zijn de moeite waard en vooral leuk om te bekijken nadat je de serie hebt uitgekeken.

Nieuwsgierig geworden naar deze serie? Ik zou zeggen zet hem op je verlanglijstje of geef hem iemand cadeau waarmee je toevallig samenwoont; genieten geblazen!
P.S. nog een klein detail; de serie is genomineerd voor vier Golden Globes.

Kijk ook deze series en films

Footer4
Chantal
Delen is enorm lief

Chantal

Hoi ik ben Chantal, getrouwd en moeder van een prachtige dochter genaamd Nora. Ik ben werkzaam in het basisonderwijs en het lezen van een boek staat altijd standaard op het dagprogramma. Lezen is ook mijn ontspanning aan het einde van een lange dag. Samen met mijn gezin ben ik graag actief bezig en knutsel ik graag met mijn dochter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.