Skip to Content

Songs of Earth, een liefdevolle ode aan de natuur

‘’Onze eerste liefde was de natuur.’’
Het zou de openingszin van een roman kunnen zijn. Echter zijn het de eerste woorden van regisseur Margerth Olin aan het begin van de documentaire ‘Songs of Earth’. Ze laat de kijker, met haar 84-jarige vader, meewandelen door een prachtige, bijna onwerkelijke wereld. Deze wereld is niet eens zo heel ver bij ons vandaan. Sommige denken dat die wereld al niet meer bestaat, maar het is er nog, en hoe! Toch hebben net zo velen dat ooit de rug toegekeerd, op zoek naar meer.

We verlangen wel naar rust en natuur, maar zijn vaak niet meer in staat er eerbiedig tegenover te staan. Terwijl diezelfde natuur, altijd wel weer een manier zal vinden om te overleven.
Dat machtige, majestueuze, energierijke en alles overheersende van de natuur wordt nu op schitterende wijze weergegeven in ‘Songs of Earth’.

Songs of Earth
Songs of Earth vanaf 29 februari 2024 in de bioscoop

Songs of Earth in het kort samengevat

IJsblauwe gletsjers, klaterende watervallen en knisperend groene loofbomen vormen het adembenemende decor van de natuurfilm ‘Songs of Earth’. Regisseur Margerth Olin keert terug naar haar geboorteplaats, de betoverende vallei Oldedalen in Noorwegen, voor een liefdevolle ode aan zowel deze majestueuze omgeving als aan haar ouders.  Haar vader wandelt al zijn hele leven door deze, naar verluidt, mooiste vallei van Noorwegen. Als kind nam hij zijn dochter al mee op zijn wandelingen en bespraken ze ondertussen van alles.  Nog steeds fungeert hij als de wijze gids van zijn dochter. Nu neemt hij haar een heel jaar lang mee tijdens zijn tochten, door het magnifieke landschap. Hij deelt verhalen die geworteld zijn in generaties. Hier groeiden zijn voorouders op, ze werden verliefd en stichtten gezinnen, te midden van natuurlijke verschuivingen en overstromingen die deel uitmaken van het leven in deze grillige natuur.

Bekijk hier de trailer van de film

Regisseur Margerth Olin werkt samen met het bekendste natuurfilmteam van Noorwegen

Margerth Olin weet niet alleen het spectaculaire panorama vast te leggen, in ‘Songs of Earth’, maar ook de stilte en sereniteit die heersen te midden van de ruige bergen en het wildleven en de tijdloze verhalen die de vallei omhelzen. Het bekendste natuurfilmteam van Noorwegen filmde de fenomenale IMAX-waardige beelden en Rebekka Karijord componeerde de muziek, op basis van de geluiden van de natuur, de aarde en schuivende gletsjers. Uitgevoerd door het London Contemporary Orchestra. ‘Songs of Earth’ is een grootse natuurfilm, gebaseerd op een persoonlijke geschiedenis, waar Liv Ullman en Wim Wenders als uitvoerende producenten graag hun handtekening onder zetten.

Vallei van Oldendalen
Oldendalen vallei in Noorwegen

Een film die je als kijker weet te raken

De vele persoonlijke ervaringen die in de loop der jaren zijn opgedaan door de ouders van Margerth Olin worden door haar vader, en een enkele keer door haar moeder, gedeeld met een minimaal aantal aan woorden. Heel onverwachts zit daar opeens ook een heftige emotie bij, zoals bij het gesprek dat ze met haar ouders heeft over het verliezen van dierbaren. Haar vader zegt dan ineens ‘’Je mag rouwen maar vergeet niet de mooie tijd’’. Er zitten meer van dit soort in de film ‘Songs of Earth. En deze wisten me als kijker te raken en zette me aan tot nadenken. Iets wat je in eerste instantie niet bij een natuurfilm zou verwachten.

Songs of Earth

Je mag zelf de overweldigende natuur gaan ontdekken

De film is zo opgezet dat het wel een soort van mediatieve ervaring lijkt. Er is genoeg tijd om alle beelden tot je te nemen en te verwerken. Dit wordt namelijk versterkt door het geluid van de wind, het ruizen van de bomen, het gekletter van het water en het tjilpen van de vogels.
Het fijne is dat ‘Song of Earth’ je deze ervaring niet oplegt maar het je persoonlijk laat ervaren. Er wordt je niet verteld wat je ziet of wat je móet zien, het laat je enkel ervaren. Het laat je als het ware, samen met de vader van Margerth Olin, los in de natuur. Je mag in de film ‘Songs of Earth’ zelf dingen ontdekken en zo word je je als kijker bewust van de natuur om je heen. Het is bijna een fysieke ervaring. Er zijn slechts enkele spaarzame woorden die de alom aanwezige natuurgeluiden even onderbreken.

Vallei Oldendalen

De basis is eerbied en respect voor de natuur

‘Songs of Earth’ is het verhaal over het leven in de natuur en leren accepteren dat niet alles maakbaar is, maar dat er wel overal een oplossing voor is. Dit alles is met veel liefde verteld en geeft je als kijker een blij en warm gevoel. In mijn geval was er zelfs een verlangen naar de overzichtelijkheid van datgene wat je hebt en wat je kunt delen. Dit altijd met als basis eerbied en respect voor de natuur.

Een jaar lang wandelt de 84 jarige vader van Margerth met haar door de natuur

Dit is waar Songs of Earth allemaal om draait

‘Songs of Earth’ is een ervaring die niet na te vertellen is. Daarom kan ik jullie alleen maar aanraden deze film te gaan zien.
Gedurende het kijken word je niet een bepaalde kant opgeduwd. De makers pretenderen niet het juiste antwoord te hebben of te sneren naar dat wat er wellicht fout gaat.
Toch weet regisseur Margerth Olin mij met haar laatste zin bewust te maken over dat waar het werkelijk om draait:

Earth

Details over de film Songs of Earth

  • Releasedatum : vanaf 29 februari in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 90 minuten
  • Taal: Noors, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 9
  • Genre: Documentaire, Natuurfilm
  • Regie: Margerth Olin
  • Distribiteur: Bantam film
  • Acteurs: Jorgen Mykle (speelt zichzelf, de 84 jarige vader), Magnhild Mykloen (speelt zichzelf als moeder)
Earth

Deze films spelen nu ook in de bioscoop

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.