Skip to Content

Help, mijn kind wil een parkiet: tips voor de verzorging van een parkiet

Als ouder is het misschien niet het eerste dier waar je aan denkt wanneer je kind jou vertelt een huisdier te willen. Toch kan het hebben van een parkiet als huisdier best leuk zijn. Het zijn prachtige, kleurrijke beestjes en een groot voordeel is dat ze relatief weinig verzorging nodig hebben, in tegenstelling tot een kat of hond. Ook kost de aanschaf en het onderhoud van een parkiet niet heel veel, waardoor het ook een goede optie is wanneer je niet veel geld hebt voor een huisdier, maar er toch een wilt. Benieuwd naar hoe je een parkiet het best kunt verzorgen? Je leest hier alles over de verzorging, van voer tot huisvesting.

kleine vogels
Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

Wat eet een parkiet als huisdier?

Van nature eten parkieten voornamelijk zaden. Je kunt kiezen voor parkietenvoer bij de dierenwinkel, zodat je zeker weet dat jouw parkiet alles binnenkrijgt wat het nodig heeft. Sommige parkieten eten er echter alleen de lekkerste zaden tussenuit. Dan kun je ervoor kiezen om palletvoer te geven. Een andere, zeer gezonde optie voor parkieten is meelwormen. Meelwormen kopen is een van de betere opties: ze bevatten veel vitamines, oliën, eiwitten en energie.

Naast dit dagelijkse vogelvoer kun je een parkiet als huisdier ook groente en fruit geven, maar doe dit altijd met mate. De groenten en het fruit moet daarbij ook eerst gewassen en kleingesneden worden. Daarbij moeten eventuele pitten en zaden verwijderd worden. Om de vertering te stimuleren is het overigens aan te raden om grit, sepia of maagkiezel te voeren. Door vogelzand aan de vogel te geven zullen ze vaak al genoeg maagkiezel binnenkrijgen. Verder moet een parkiet altijd eten tot zijn beschikking hebben. Soms kan het lijken alsof het bakje nog vol zit, terwijl er alleen maar lege zaadhulsen inzitten. Controleer dit dus met regelmaat.

parkiet als huisdier
Photo by Jenn on Unsplash

Het schoonmaken van de kooi

De kooi schoonmaken is een belangrijke taak wanneer je een parkiet hebt. Je moet de kooi minimaal eens per week schoonmaken. Het schoonmaken van de kooi gaat als volgt in zijn werk: je begint met het verwijderen van de bodembedekking. Dit is veelal zand, krantenpapier of houtschilfers. Gooi de bedekking weg en schrob de bodem goed schoon. Daarna kun je alle stokjes en de randen van de kooi schoonmaken. Het schoonmaken van de kooi kost slechts een half uurtje, maar je verkleint het risico op ziektes enorm. 

parkiet als huisdier
Image by Andreas Lischka from Pixabay

Overige tips voor parkiet als huisdier

Verder zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo is het aan te raden om de kooi in de woonkamer te plaatsen. Zet ze echter nooit in de keuken. De dampen kunnen erg slecht zijn voor de gezondheid. Zorg er daarnaast voor dat de kooi niet in de tocht staat. Zorg er verder voor dat je speelgoed in de kooi plaatst, zodat de grasparkiet zich niet gaat vervelen. Koop daarbij liever twee parkieten dan één: het zijn sociale dieren en zijn graag in het gezelschap van soortgenoten.

Hier nog een handig overzicht voor je parkiet als huisdier!

  1. Kooi en ruimte:
    • Zorg voor een ruime kooi waarin de parkiet vrij kan bewegen en zijn vleugels kan strekken.
    • Plaats de kooi op een rustige plek, vermijd tocht en direct zonlicht.
  2. Speelgoed
    • Voorzie de kooi van diverse speeltjes om verveling te voorkomen. Parkieten zijn nieuwsgierige vogels en hebben afleiding nodig.
    • Schaf speeltjes aan die geschikt zijn voor kauwen, zoals houten speeltjes.
  3. Voeding:
    • Bied een uitgebalanceerd dieet aan dat bestaat uit zaadjes, pellets en verse groenten en fruit.
    • Vermijd avocado, chocolade, cafeïnehoudende producten en te veel zout, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor parkieten.
  4. Vers water:
    • Zorg ervoor dat de parkiet altijd toegang heeft tot vers en schoon water. Ververs het water dagelijks.
  5. Sociale interactie:
    • Parkieten zijn sociale vogels, dus spendeer dagelijks tijd met je huisdier. Praat en zing voor de vogel en speel met hem.
    • Overweeg het hebben van twee parkieten, omdat ze vaak gezelschap op prijs stellen.
  6. Training en tamheid:
    • Begin vroeg met het socialiseren van je parkiet en werk aan het opbouwen van vertrouwen. Geduld is hierbij essentieel.
    • Leer je parkiet eenvoudige commando’s en trucjes.
  7. Schone omgeving:
    • Maak de kooi regelmatig schoon om de gezondheid van de parkiet te behouden. Verwijder oude voedselresten en ontlasting dagelijks.
  8. Dierenartsbezoeken:
    • Regelmatige controles bij een vogelarts zijn belangrijk om eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig te detecteren.
    • Houd de nagels en snavel van je parkiet in de gaten en knip ze indien nodig. Laat dit eventueel doen door een professional.
  9. Baden:
    • Geef je parkiet de mogelijkheid om regelmatig te baden. Sommige parkieten genieten van een lichte nevel, terwijl anderen genieten van een ondiep bad.
  10. Geduld en respect:
    • Elk individu is anders, en het kan even duren voordat een parkiet zich op zijn gemak voelt. Heb geduld en respecteer zijn persoonlijkheid.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.