Skip to Content

Kippen – verzorgen, kippenrassen en een verschil tussen de kleur eieren

Nuttig, gezellig en vaak zelfs onderhoudend: het houden van kippen in de achtertuin heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Of je nu geïnteresseerd bent in verse eieren, het bevorderen van duurzaamheid, of gewoon in het gezelschap van deze gevederde vrienden, ze kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je huishouden. Maar hoe verzorg je ze en wat is het verschil tussen witte of bruine kippeneieren?

kippeneieren
Foto door Karolina Grabowska: via pexels

Verschil witte of bruine kippeneieren

Het belangrijkste verschil tussen witte en bruine kippeneieren zit in de kleur van de eierschaal, maar er zijn ook enkele andere subtiele verschillen:

 1. Kleur van de eierschaal:
  • Witte kippen leggen over het algemeen witte eieren.
  • Bruine kippen leggen meestal bruine eieren.
 2. Kippenras:
  • Witte eieren worden vaak gelegd door kippenrassen zoals Leghorns.
  • Bruine eieren worden meestal gelegd door rassen zoals Rhode Island Reds en Sussex.
 3. Voedingswaarde:
  • Over het algemeen hebben witte en bruine eieren vergelijkbare voedingswaarden. De kleur van de eierschaal heeft geen invloed op de smaak of voedingswaarde van het ei zelf.
 4. Prijs:
  • Bruine eieren zijn soms duurder in de winkel, maar dit heeft meer te maken met de kosten van het fokken van de kippenrassen dan met de kwaliteit van de eieren.

Kortom, het belangrijkste verschil zit in de kleur van de schaal, terwijl de voedingswaarde en smaak van de eieren over het algemeen vergelijkbaar zijn.

kippen
Foto door Italo Melo: via pexels

Welke kippenrassen zijn populair in Nederland?

In Nederland zijn er verschillende kippenrassen populair, en de populariteit kan variëren afhankelijk van het doel waarvoor mensen kippen houden. Hier zijn enkele populaire kippenrassen in Nederland:

 1. Barnevelder: Deze Nederlandse kip staat bekend om haar bruine eieren en is populair bij liefhebbers van scharreleieren.
 2. Leghorn: Leghorns zijn bekend om hun witte eieren en goede legcapaciteit. Ze worden vaak gehouden voor de eierproductie.
 3. Wyandotte: Dit ras is geliefd om zijn mooie uiterlijk en vriendelijke aard. Ze leggen bruine eieren en zijn geschikt voor zowel eieren als vlees.
 4. Rijnlander: Rijnlanders zijn veelzijdig en worden gewaardeerd vanwege hun goede eierproductie en vleeskwaliteit.
 5. Krielkippen: Kleine kippenrassen zoals de Nederlandse Kriel en de Hollandse Kriel zijn populair vanwege hun compacte formaat en geschiktheid voor achtertuinen.
 6. Brahma: Deze grote, imposante kippen worden vaak gehouden als sierkippen vanwege hun fraaie uiterlijk.
 7. Sussex: Sussex-kippen worden gewaardeerd vanwege hun vriendelijke karakter en goede eierproductie.
 8. Welsumer: Dit ras staat bekend om zijn prachtige donkerbruine eieren en wordt vaak gehouden voor eierdoeleinden.
 9. Orpington: Orpingtons zijn zowel goede legkippen als geschikt voor vleesproductie. Ze zijn er in verschillende kleuren.
 10. Bielefelder: Bielefelders worden vaak gehouden vanwege hun grote bruine eieren en goede vleeskwaliteit.

Houd er rekening mee dat de populariteit van kippenrassen kan variëren, afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren van pluimveehouders. Het is belangrijk om het ras te kiezen dat het beste past bij jouw specifieke behoeften en doelen bij het houden van kippen.

kippen
Foto door  William Moreland op  Unsplash

Welke kippenrassen kun je makkelijk zelf houden?

Als je net begint met het houden van kippen en op zoek bent naar rassen die gemakkelijk te verzorgen zijn, zijn er enkele rassen die over het algemeen bekend staan om hun vriendelijke aard, lage onderhoudsbehoeften en goede aanpassingsvermogen. Hier zijn enkele rassen die vaak als geschikt voor beginners worden beschouwd:

 1. Sussex: Sussex-kippen staan bekend om hun vriendelijke en rustige karakter. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en kunnen goed gedijen in verschillende klimaten.
 2. Plymouth Rock (Barred Rock): Deze kippen zijn vriendelijk en robuust. Ze leggen bruine eieren en hebben weinig speciale zorg nodig.
 3. Wyandotte: Wyandottes zijn over het algemeen rustig en winterhard. Ze leggen bruine eieren en zijn gemakkelijk te verzorgen.
 4. Orpington: Orpingtons zijn zachtaardig en kunnen goed tegen koude temperaturen. Ze zijn geschikt voor beginners vanwege hun rustige aard.
 5. Rhode Island Red: Dit ras staat bekend om zijn goede eierproductie en robuustheid. Ze zijn redelijk vriendelijk en gemakkelijk te verzorgen.
 6. Krielkippen: Kleine kippenrassen zoals de Nederlandse Kriel en de Serama zijn geschikt voor mensen met beperkte ruimte. Ze hebben minder ruimte en voer nodig.
 7. Silkie: Zijdehoenders (Silkies) zijn geliefd om hun unieke uiterlijk en zachtaardige karakter. Ze vereisen speciale zorg voor hun verenkleed vanwege hun zijdezachte veren.
 8. Easter Egger: Deze kippen leggen gekleurde eieren (blauw, groen, enz.) en zijn vaak populair vanwege hun eierkleuren. 😉
kippenhok
Foto door Zoe Schaeffer op  Unsplash

Het voordeel van kippen als huisdieren

Het houden van kippen kan verschillende voordelen bieden, afhankelijk van je doelstellingen en situatie. Hier zijn enkele voordelen van het houden van kippen:

 1. Eierenproductie: Kippen leggen eieren, en dit is een van de meest voor de hand liggende voordelen van het houden van kippen. Verse, zelfgekweekte eieren kunnen lekkerder en gezonder zijn dan die uit de winkel.
 2. Ongediertecontrole: Ze kunnen helpen bij het beheersen van insecten in je tuin of op je boerderij. Ze zijn geweldig in het oppikken van insecten, zoals slakken, larven en ander ongedierte.
 3. Mestproductie: Kippenmest is een uitstekende natuurlijke meststof voor je tuin. Het is rijk aan voedingsstoffen en kan de bodemkwaliteit verbeteren.
 4. Afvalvermindering: Het voeren van keukenresten en tafelresten aan kippen kan helpen bij het verminderen van afval in je huishouden. Ze zullen veel voedselresten eten, inclusief groenten, fruit, en soms zelfs restjes van granen en brood.
 5. Educatieve waarde: Voor gezinnen met kinderen kunnen ze een educatieve ervaring bieden. Kinderen kunnen leren over dierenverzorging, biologie en verantwoordelijkheid. Zo hebben wij op school ook kippen!
 6. Verbinding met de natuur: Het verzorgen van kippen kan je helpen meer in contact te komen met de natuur en een gevoel van voldoening geven door voor levende wezens te zorgen.

Waar moet je op letten bij de verzorging van kippen?

Bij de verzorging van kippen zijn er enkele belangrijke aspecten waar je op moet letten, zoals welk kippenvoer je nodig hebt. Hier zijn enkele essentiële punten:

Hok en huisvesting:

Zorg voor een veilig en goed geventileerd kippenhok om ze te beschermen tegen roofdieren en extreme weersomstandigheden.

Bied voldoende ruimte aan de kippen, zowel in het hok als in een buitenren. De aanbevolen ruimte per kip varieert, maar reken op minstens 0,3 vierkante meter per kip in het hok en 1-2 vierkante meter per kip in de ren. Bied kippen de mogelijkheid om buiten te scharrelen. Dit helpt bij hun beweging en mentale stimulatie.

Voeding kippen:

Kippen hebben een uitgebalanceerd dieet nodig dat bestaat uit commercieel kippenvoer, dat verkrijgbaar is in verschillende soorten (legvoer voor legkippen, opfokvoer voor jonge kippen, enz.). Over het algemeen eten ze graan, zaden, en insecten in het wild. Commercieel kippenvoer biedt alle benodigde voedingsstoffen, maar je kunt hun dieet aanvullen met keukenrestjes, groenten, fruit en grit (kleine steentjes) om te helpen bij de spijsvertering.

Zorg altijd voor voldoende vers water. Kippen drinken veel, vooral in warm weer.

Eierproductie:

Als je kippen houdt voor eieren, zorg dan voor nestkasten met stro of hooi waarin ze kunnen leggen. Haal eieren regelmatig uit de nestkasten. Niet alleen kunnen ze beschadigen, maar ze vinden het zelf ook wel een lekker hapje. Wist je trouwens dat je de kippen ook prima lege eierschalen kunt voeren? Goed voor hun eiwitten.

Gezondheid:

Controleer je kippen regelmatig op tekenen van ziekte of verwondingen, zoals verminderde eetlust, verlies van veren, lusteloosheid, enz. Vaccinaties kunnen nodig zijn om ziekten te voorkomen, afhankelijk van je locatie en de heersende ziekten.

Hygiëne:

Houd het hok schoon en vervang strooisel regelmatig om geur en ziektekiemen te verminderen. Was je handen na het hanteren van kippen of eieren om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Sociale behoeften van kippen:

Kippen zijn sociale dieren en hebben interactie met andere kippen nodig. Zorg voor minimaal twee kippen om eenzaamheid te voorkomen.

Veiligheid voor kippen

Zorg ervoor dat het hek of de omheining van de ren stevig is om roofdieren buiten te houden. Sluit het hok ’s nachts af om de kippen te beschermen.

Lees ook deze blogs

Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.