Skip to Content

Nederlands Openluchtmuseum – een reis door de geschiedenis

Toen ik klein was gingen wij al regelmatig naar het Nederlands Openluchtmuseum. Ook nu ik zelf kinderen heb, vind ik dit een geweldig museum om een dagje naar toe te gaan. Je maakt namelijk echt een reis door de tijd! De geschiedenis komt tot leven én je kunt er ook echt in meedoen.

Nederlands Openluchtmuseum

Een stap terug in de tijd: het Nederlands Openluchtmuseum

Ik kwam toen ik jong was al regelmatig in dit museum, dus voor mij is dit bekend terrein. Maar ik kan me voorstellen dat je er nog nooit bent geweest. Ik hoor van veel mensen dat ze het idee hebben dat het Nederlands Openluchtmuseum eigenlijk een heel saai museum is, met vooral alleen maar oude boerderijen. Ze hebben het idee dat daar niets aan is! Ik kan je vertellen dat niets minder waar is! Dit museum vind ik echt tot de tofste musea voor kinderen behoren.

Bij dit museum maak je echt een reis door de tijd. Het leuke is dat heel veel woningen en andere gebouwen die daar staan, geen replica’s zijn, maar de echte gebouwen. Die zijn vaak op de plaats waar ze oorspronkelijk stonden steen voor steen afgebroken en in Arnhem precies hetzelfde weer opgebouwd! De molen die oorspronkelijk op het terrein van Calvé in Delft heeft gestaan (die is daar in 1696 gebouwd) staat inmiddels als sinds 1921 in het Nederlands Openluchtmuseum. Zo komt de geschiedenis dus echt tot leven! Honderden jaren geleden is hier echt graan gemalen, en de molen is nog steeds werkend.

Een bonte mix van Nederlandse bouwwerken

Wat zo leuk is aan het Nederlands Openluchtmuseum, is dat het echt enorm afwisselend is. Je bekijkt namelijk niet alleen maar bouwwerken uit één periode (zoals bijvoorbeeld alleen maar uit de prehistorie), maar huizen van heel vroeger tot vrij recent. Denk bijvoorbeeld ook aan een stacaravan, plaggenhut, Watersnoodwoning, een Chinees restaurant of vissershuisje uit Marken.

Wat ik echt een ontzettend tof project vind, is de Westerstraat uit Amsterdam. Dit was een van de ‘achterbuurten’ van de Jordaan, waar straatarme arbeidersgezinnen in krotten woonden. Er is daar aandacht voor allerlei aspecten, denk aan een postkantoor, ‘Turkenpension’ en Jordanees café. Je kunt ook echt een smal steegje vol graffiti induiken, en de armoede van toen bekijken. Deze straat is pas sinds 2012 in het Openluchtmuseum te vinden, dus ze blijven ook vernieuwen. Ook voor de komende jaren staan er weer nieuwe projecten op stapel.

Ook aandacht voor cultuur en tijdelijke tentoonstellingen

Natuurlijk is er veel aandacht voor de architectuur en gebouwen van Nederland door de jaren heen. Maar het Nederlands Openluchtmuseum is meer dan dat. Er is ook duidelijk aandacht voor de Nederlandse cultuur. Het gaat niet alleen om de huisjes, maar ook om de verhalen daarachter. Denk bijvoorbeeld aan een Molukse barak, een Indisch achterf en een rij van Tilburgse arbeiderswoningen, waar je door 4 verschillende interieurs loopt en een tijdreis maakt van 110 jaar. Je herkent in deze arbeiderswoningen bijvoorbeeld dingen die je vroeger ook bij je oma in huis zag staan!

Ook zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Dit jaar staat in het teken van het thema ‘Hoe vrij ben jij?’ Dit onderwerp zie je door heel het park terug. Onderwerpen die door het park terug komen zijn bijvoorbeeld verzetsstrijders in de oorlog, een uitleg over alle verschillende LHBTIQ+-vlaggen, workshops voor vrijheidsfeesten en de vrijheid voor het vaccineren (bijvoorbeeld vroeger al de polio vaccinaties voor kinderen). Heel interessant om op deze manier de linkjes te zien tussen het verleden en het heden.

Het Nederlands Openluchtmuseum is een fantastisch museum voor kinderen

Ik ben echt enorm enthousiast over het Nederlands Openluchtmuseum! Voor volwassenen is het super interessant, maar ook voor kinderen is dit museum ge-wel-dig! Er is zoveel te doen, dat je eigenlijk aan één dag niet genoeg hebt. Als je binnenkomt in het park, zie je al meteen een oude tram staan. Voor onze kinderen was dat meteen de eerste activiteit. Zo maak je meteen een rondje door het park, en kun je alles bekijken.

Wat is er dan nog meer te doen voor kinderen? Wij hebben een bezoek gebracht aan de molen (soms kun je daar ook meel malen), je kunt kijken bij het papierscheppen, zelf een brief schrijven met echte inkt en nog veel meer. De meiden hebben meegedaan aan een workshop vrijheidsvogels maken en iets lekkers gemaakt. Er is een hele grote speeltuin, en een kindererf. Op dat kindererf kun je een (nep)koe melken, water pompen, steltlopen en wassen in een tobbe met een wasbord.

En de activiteiten wisselen ook regelmatig. Soms kun je op een ouderwetse manier de was doen, een tramles volgen en diverse workshops.
Ook is er een grote speeltuin én en een fantastisch poffertjesrestaurant. Mijn advies is om dus zeker al rond openingstijd te komen, zo heb je genoeg tijd om aan alles mee te doen!

Bezoekadres

Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem

Kijk in deze blog voor meer leuke uitjes in Nederland

Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.