Herdenk de vrijheid virtueel met je kinderen

Dit jaar herdenken we voor een tweede maal op rij met onze kinderen de vrijheid virtueel. Daarmee wordt het een herdenking die we niet snel zullen vergeten. Normaal ga je misschien naar de plaatselijke herdenking of je kijkt op televisie naar de Dam of naar de Nationale Kinderherdenking die volstaat met mensen die, net als jij, ook herdenken.

Herdenk de vrijheid virtueel met je kinderen koning en koningin op de dam
De koning en koningin op de lege Dam tijdens de dodenherdenking van 2020. Bron: 4en5mei.nl

We herdenken de vrijheid samen, maar wel apart

Het Comité 4 en 5 mei heeft ook nu allerlei prachtige ideeën aan de hand gedaan hoe we samen, maar wel apart met elkaar de vrijheid kunnen herdenken. Een aantal dingen blijven hetzelfde. Zo hangen we nog steeds de vlag halfstok. Waarna we met z’n allen het Wilhelmus mogen zingen. Of niet, als je je daarvoor net te republikeins voelt. Dat mag je zelf weten, ook dat is vrijheid.

75 jaar vrijheid 4 en 5 mei
Bron. 4en5mei.nl

Hoe kun je herdenken?

Het is mijn ervaring dat er genoeg kindvriendelijke informatie te verkrijgen is zodat kinderen een idee krijgen waarom herdenken zo belangrijk is. Denk hierbij aan leesboeken of prentenboeken. Of aan het nagespeelde videodagboek van Anne Frank dat inmiddels bekroond is met twee Lovie Awards. Dat zijn prijzen voor internetproducties en het videodagboek is een zilveren juryprijs en de publieksprijs voor Video: Entertainment en Sport toegend. Ook heeft het Rotterdam Museum een mooie virtuele tour over Rotterdam in de oorlog die je kinderen mooi kunnen ‘nalopen’ zodat ze zelf kunnen ervaren wat vrijheid, of het gebrek eraan betekent. Op youtube kun je de serie ’13 in de oorlog’ van de Nederlandse Publieke Omroep (als je kind jonger is, is het wellicht handig om mee te kijken) terugzien. Je kunt ook, voorafgaand aan de herdenking, een stadswandeling maken en zo langs de monumenten of belangrijke plekken van de Tweede Wereldoorlog wandelen.

Herdenk de vrijheid virtueel met je kinderen 75 jaar vrijheid vlaggen
Bron: 4en5mei.nl

Herdenk de vrijheid virtueel met je kinderen Nationale Kinderherdenking

Is dit allemaal een beetje teveel hap-snap en wil je een wat compactere en samenhangender herdenkingsmoment hebben, ga dan naar de website van de Nationale Kinderherdenking. Dit jaar komen we bij de herdenking nog steeds bij elkaar. Misschien virtueel of je kijkt naar de Nationale Kinderherdenking via de bijbehorende website. Ook Omroep West besteedt aandacht aan kinderen van nu in oorlog en zendt de Kinderherdenking uit. Kinderen kunnen via een videolespakket ‘Verhalen in beeld’ de verhalen van Bram, Lukas, Leila, Ger en Maaike zien en luisteren. Hun verhalen samen geven een diverser beeld van oorlog en vrede vroeger en nu, ook omdat er verhalen van veteranen te zien zijn. Het verhaal van George Maduro had hierbij gemogen, wat mij betreft. George Maduro was tenslotte ook een (heel bijzondere) veteraan.

Laat je kinderen herdenken door een virtuele bloem neer te leggen

Normaal kun je bij een herdenking een krans leggen of een bloem. Bij de Nationale Kinderherdenking kan dat ook. Je kunt met je kind een virtuele bloem met een wens of boodschap neerleggen bij het monument. Dat gaat heel gemakkelijk en het kost geen geld. Ondertussen kun je met je kind een gesprekje hebben over vrijheid, oorlog en vrede.

Herdenk de vrijheid virtueel met je kinderen
Andere jaren legden we echte bloemen. Bron: kinderherdenking.nl

We herdenken met onze kinderen virtueel dit jaar zodat we de waarde van vrijheid niet vergeten. De Nationale kinderherdenking helpt om die waarde over te brengen naar onze kinderen. Kijk daarom vanaf 19.30u naar Omroep West of schakel in naar de website van de Nationale KinderHerdenking.

Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.