Skip to Content

Almere is verrassend veelzijdig – een stad voor het hele gezin

Ik ben een Bosschenaar. Denk je aan Den Bosch, dan denk je aan Bossche bollen, varen over de Binnendieze, de Sint Jan, en Bourgondische eettentjes. Zo kan ik bij veel steden in Nederland wel iets bedenken. Amsterdam staat bekend om het varen over de grachten, de Wallen en het Rijksmuseum. Maar denk ik aan Almere, dan denk ik aan… niets! Tijd om daar verandering in te brengen.

Almere
Een fotogeniek plekje in Almere

Op persreis naar Almere

Zelf zou ik er niet zo snel aan denken om een bezoekje te brengen aan Almere. ‘Onbekend maakt onbemind’, zei mijn oma vroeger altijd. En als ik dan een lijstje mag maken met steden waar ik graag een bezoekje aan zou willen brengen, dan stond Almere daar niet bij. En dat was (moet ik nu achteraf zeggen) gewoon uit onwetendheid! Want nu ik er eenmaal ben geweest, moet ik toegeven dat Almere gewoon keileuk is (om het maar lekker op zijn Brabants te zeggen….). Dus lees deze blog op je gemak, en laat je overtuigen van deze stad!

Misschien vraag je je dan af hoe het dan komt dat ik toch een trip heb gemaakt naar de jongste (en groenste) stad van Nederland. Ik mocht namelijk via Blogger by Nature voor MamaScrapelle mee op persreis naar Almere!

Wat feitjes op een rijtje

Ik ben altijd gek op leuke weetjes en cijfers, dus ik heb wat bijzonderheden over Almere op een rijtje gezet. Leuk om te weten wat deze stad nu eigenlijk zo bijzonder maakt!

  • In 1971 besluit de Rijksoverheid vanwege ruimtegebrek in de Randstad om een stad te gaan bouwen in de IJsselmeerpolders. En in 1975 worden dan de eerste woningen gebouwd in Almere Haven. In 1976 komen de eerste bewoners.
  • 53% van de inwoners van Almere is jonger dan 40 jaar. En slechts 22% van de inwoners zijn echte locals, dus ook daadwerkelijk in Almere geboren.
  • De stad heeft een kustlijn van 42 kilometer.
  • De hele stad ligt 2 tot 5 meter onder zeeniveau.
  • Je kunt in Almere meer dan 440 kilometer vrijliggende fietspaden vinden.
  • Almere is omringd door water. Er zijn meer dan 800 bruggen. Dat is twee keer zoveel als in Venetië!
Almere

Een verrassend veelzijdige stad

Tijdens mijn 2 dagen in de stad heb ik echt enorm veel gezien en gedaan. Nu ik deze blog schrijf zit ik nog steeds na te genieten! Almere is echt een stad voor het hele gezin, want er is veel te beleven. Denk aan architectuur, shoppen, natuur, lekker eten en cultuur. Ik zal hieronder wat van de highlights beschrijven die ik tijdens mijn trip heb gezien.

Architectonische hoogstandjes

Bij binnenkomst in de stad valt natuurlijk meteen op dat alles in Almere er nog ontzettend nieuw uitziet. Het is natuurlijk een totaal andere belevenis dan wanneer je naar een oudere stad gaat. Daar weet je wat je kunt verwachten: een historisch centrum met monumentale panden. Maar is er in Almere dan wel iets interessants te bekijken? Ik heb het geluk gehad dat ik een stadwandeling heb gemaakt onder leiding van een gids van Gids & Host. Want dat is zeker wel een meerwaarde als je de stad gaat verkennen! Want anders had ik alleen na afloop gedacht: ‘Hmmm… dat zijn wel bijzondere gebouwen.’ Maar nu ik er ook de achtergronden en verhalen bij weet, gaat het veel meer leven, en ga je beetje bij beetje steeds meer van deze stad houden! Ik laat hieronder enkele toffe plekjes zien.

The Wave – Om dit gebouw kun je gewoon niet heen! Want een prachtig en bijzonder gebouw. Een heel fotogeniek plekje, wat je zeker niet mag missen als je naar Almere gaat.

The wave

Side by Side – Aan het Weerwater staan 2 enorme torens. Ze vallen op door hun kleur en gelijkenis. Deze woontorens zijn kopieën van elkaar, maar staan gedraaid ten opzichte van elkaar. Een leuk weetje is dat het eigenlijk de bedoeling was dat deze torens gewoon naast elkaar kwamen te staan. De maquette werd per ongeluk omgestoten en een van de torens werd toen haaks op de andere terug gezet. De architect vond dit er wel grappig uitzien, en heeft dit dus uiteindelijk zo gelaten!

architectuur

Nog meer opvallende architectuur in Almere

Groen in de stad – Almere staat ook wel bekend als de groenste binnenstad van Nederland. Er is bij de aanleg van de stad bewust ruimte gelaten om de natuur ook een plek te geven. Denk bijvoorbeeld aan verrassende stadsparken, groenstroken en flinke bloempotten. En ook dit toffe parkje! In de zomer kunnen de kinderen hier heerlijk spelen, want er komen waterstralen tevoorschijn bij de gele banen. En in de winter kan hier geschaatst worden, want er ligt een koelinstallatie onder. Hoe tof is dat!

Almere

Parkeren onder de stad – Het parkeren in Almere is iets dat ik echt even apart moet benoemen. Als ik iets irritant vind aan een grote stad, is het wel dat het zo moeilijk parkeren is. Overvolle parkeergarages met krappe plekjes en eindeloos veel verdiepingen. Of fileparkeren op moeilijke plekjes en dan een bizar hoog tarief moeten afrekenen. In Almere is het parkeren echt perfect geregeld! (ook ideaal voor vrouwen die niet graag in de grote stad rijden en parkeren). Dat komt omdat er bij het aanleggen van de stad al rekening mee is gehouden. Bij oude steden moet je het doen met de ruimte die je hebt. In Almere stad is het eigenlijk opgebouwd in 3 lagen: de onderste laag is voor parkeren, de laag daarboven zijn de winkels en op de bovenste laag staan gewoon woningen! Maar dat maakt dat het parkeren enorm eenvoudig is! Gewoon Almere binnenrijden en parkeren maar. En het tarief voor een hele dag is ook echt heel acceptabel, eigenlijk veel voordeliger dan andere grote steden!

Almere: shop till you drop!

Één van de onderdelen die dit weekend op dit programma stond, was shoppen. En dat kun je in Almere heel erg goed! Als je flink de kasten wil vullen, kun je hier je hart ophalen. In Almere centrum zijn bij elkaar ruim 400 winkels te vinden. Denk aan grote ketens, maar zeker ook aan kleinere ondernemers en speciaalzaken. Qua grotere ketens tref je hier bijvoorbeeld de Primark, Zara, H&M, Hema, Prijsmepper, Action, Rituals, MediaMarkt en Xenos. Maar ga voordat je hier gaat shoppen zeker even kijken op de site van Almere Centrum. Daar kun je per categorie kijken wat er te shoppen is, zo kun je dus alle items van je verlanglijstje handig afstrepen..

Zo ben ik zelf gek op creatieve winkels. Ik denk heel veel leden van het blogteam van MamaScrapelle, want op onze site zijn ook al veel creatieve blogs te vinden. Daarom heb ik tijdens mijn shopmiddag natuurlijk een bezoekje gebracht aan een knutselwinkel. En wat voor één! Ruan Creatief is echt een walhalla voor de knutselaar. In deze winkel kun je terecht voor al je creatieve uitspattingen. Denk bijvoorbeeld aan tekenen, kleuren en schilderen, maar ook taarten bakken, diamond painting, textiel of zelfs modelbouw. Mijn mond viel echt even open toen ik deze winkel binnen stapte. En wat ook heel prettig is, de medewerkers zijn behulpzaam én bekwaam. Zo hoorde ik dat ze iemand advies gaven over een bepaalde kleur verf, die niet in de winkel aanwezig was. Met een tas vol leuke knutselspullen heb ik deze winkel uiteindelijk verlaten!

winkelcentrum

Lekker eten

Na al dat shoppen is het natuurlijk ook fijn dat je ergens lekker kunt eten. En dat kun je in Almere zeker! De keuze is reuze. Daarom wil ik even een paar adresjes delen waar ik ben geweest en die zeker aan te raden zijn:

The Black Cockatoo – Dit is een vegan lunchcafé in hartje centrum. Ik ben zelf geen veganist en kan juist erg genieten van een lekker stukje vlees. Maar wat een verrassing was dit lunchcafé zeg! Wat een overheerlijke dingen kun je daar krijgen. Ik had een cheeseburger, die serieus gewoon smaakte als echt vlees! Als ik dit niet had geweten, had ik het ook niet eens gemerkt denk ik. Ook de gerechten die mijn mede-reizigers hadden waren stuk voor stuk een lust voor het oog. (en zoals ik begreep ook overheerlijk). En er werden ook lekkere stukken taart verkocht bij The Black Cockatoo. Die pasten er helaas alleen niet meer bij na de flinke hamburger!

the black cockatoo

MockAMore – Als je zin hebt in een lekker koffietje, dan moet je hier zijn! Denk aan lekkere ijskoffie, smoothies en koffies met speciale toppings. Tel daarbij lekkere koeken, taart en macarons bij op, en dan weet je dat je een topadres te pakken hebt. Ik had een heerlijke warme chocolademelk met Nutella. Hmmmm!!!

De Jutter – Na een lange intensieve dag zijn we vertrokken naar Almere Haven, waar brasserie De Jutter te vinden is. En dit fijne restaurant is het beste te omschrijven als een stukje Texel in Almere. Het restaurant heeft het echte Texelse eilandgevoel. Gelegen aan een strandje kun je genieten van Texels speciaalbier. En heerlijk eten! Ik heb bijvoorbeeld genoten van een hele goede carpaccio, een overheerlijke zalm en een Texelse Dorenboltje als toetje. Met een volle buik ging ik daarna weer terug naar mijn hotel!

de jutter

Overnachten in stijl

Ik heb het geluk gehad te mogen overnachten in een bijzonder gebouw qua architectuur. Het Leonardo Hotel past helemaal bij dit stadsdeel van Almere. Het gebouw zelf doet modern en futuristisch aan. Het ligt naast het theater en om de hoek van het winkelcentrum. Parkeren doe je gewoon in de parkeergarage onder het hotel. Een ideale uitvalsbasis dus voor je bezoek aan Almere! Het hotel staat op poten en is ontworpen door de architect William Alsop. De kamers zijn modern ingericht en van alle gemakken (en een heerlijk bed) voorzien. Direct aan het hotel gelegen ligt ‘De Bierfabriek’. Dit is een brouwerij, restaurant en café ineen. En het is via het hotel te bereiken! Als je boven zit te ontbijten, kijk je zo op de bierketels!

hotel
Almere
Leonardo Hotel, met de daarnaast gelegen Bierfabriek. Op de achtergrond de flats ‘Side by Side’

De Oostvaardersplassen: het grootste man-made natuurgebied ter wereld

Zondag stond er iets op ons programma waar ik stiekem toch wel heel erg naar uitkeek: we gingen een bezoek brengen aan de Oostvaardersplassen! Tussen Almere en Lelystad ligt het grootste natuurgebied dat door de mens is gemaakt. De Oostvaardersplassen zijn ontstaan door het inpolderingsproject van de voormalige Zuiderzee. Je staat dus eigenlijk op de drooggelegde zeebodem! Dit gebied is een waar vogelparadijs, en je hoeft ook niet lang te speuren om vogels tegen te komen. Er zitten vaak enorme groepen ganzen. Maar je kunt er ook dieren tegenkomen die uniek zijn voor dit gebied.

De Oostvaardersplassen heeft zijn eigen ‘big five’: het edelhert, het konikpaard, heckrund, de vos én de zeearend. Wij zijn onder leiding van een gids van Staatsbosbeheer het gebied gaan verkennen. Op een elektrische fiets. Heerlijk, want zo kun je flinke afstanden afleggen en het immense gebied vanuit verschillende posities bekijken.

oostvaardersplassen

Na afloop hebben we heerlijk geluncht in Paviljoen de Oostvaarders. Je kijkt daar over het water uit, en geniet van een heerlijk gerecht. Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor een voortreffelijke Flammkuchen. Maar ook lekkere broodjes, salades en tosti’s staan daar op het menu!
Op de eerste verdieping kun je het natuurbelevingscentrum vinden. Daar staan enkele leuke activiteiten voor kinderen én kun je met verrekijkers over het hele gebied uitkijken! Echt een aanrader om even naar boven te lopen en te genieten van het uitzicht.

Flammkuchen

Cultuur

Dat Almere een veelzijdige stad is, heb je inmiddels vast al wel door. En ook op cultureel gebied heeft de stad veel te bieden. Ons hotel stond naast de schouwburg van Almere. Bezoek je daar dus een mooie voorstelling, dan kun je daarna zo je bed in rollen!

Wij hebben dit weekend ook een bezoek gebracht aan de voorstelling ‘Fragile’ van theatergezelschap Vis à Vis. Voor alleen al het theaterterrein is het een bezoekje waard. Wat een unieke plek is dit zeg! Als je het terrein op komt, tref je daar een tijdelijk voedselmuseum aan. Hier leer je meer over de herkomst van ons voedsel, en denk je na over de duurzaamheid ervan. Als je verder loopt, kom je in een gezellige tent, waar je wat kunt drinken. Ook heeft het terrein een eigen restaurant.

Almere


De voorstelling ‘Fragile’ is een intieme voorstelling, waar je als bezoeker echt met je neus óp het podium zit. Ik heb regelmatig even mijn benen in moeten trekken, omdat de acteurs langs kwamen! Deze voorstelling over 3 broers die verhuizers zijn is het beste te omschrijven als humoristisch, snel, acrobatisch en spectaculair. Helaas zijn wij op het einde van het seizoen naar deze voorstelling geweest, dus kun je deze specifieke voorstelling niet meer zien. Maar elk seizoen brengen ze op hun eigen unieke theaterterrein weer een nieuwe voorstelling! Zeker dus de moeite waard om te kijken welke voorstelling er draait tijdens je bezoek aan Almere.

Activiteiten voor kinderen in Almere

Ik bracht met een groep volwassenen een bezoek aan Almere, maar ook voor gezinnen en kinderen is er enorm veel te doen! Denk bijvoorbeeld eens aan de volgende activiteiten:

  • Bij de Oostvaardersplassen zijn er volop activiteiten speciaal voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan speciale wandelroutes met een paspoort, excursies of geocachen. Neem een kijkje op deze site voor meer informatie.
  • Ben je gek op zee en strand, dan zit je in Almere ook goed! Er zijn verschillende stadsstranden en ook watersporten is hier volop mogelijk.
  • Voor de durfallen is Klimpark Fun Forest vast een goed idee. Hier kun je de meeste én langste tokkelbanen van Nederland vinden!
  • Tijdens mijn bezoek hoorde ik dat Almere ook een eigen dierenpark heeft: Dierenpark Almere Jungle. Zeker leuk voor alle kleine dierenvrienden!

En op deze site van Visit Almere kun je nog veel meer leuke ideeën vinden voor een bezoek aan Almere met kinderen!

bloggers

Meer lezen over Almere?

Ik ben dit weekend op pad geweest met een enorm gezellige groep mensen. Ook zij hebben allemaal een blog geschreven over hun ervaringen in Almere. Wil je dus nog meer lezen over deze stad, bezoek dan zeker ook hun site!

Lees ook Expeditie stad

Footer 6 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.