Mondkapjes in het ov – een reis met kinderen

Reizen met ov, mondkapjes en kinderen.. Toen ik eerder mijn blog en tips deelde over reizen met openbaar vervoer en kinderen had ik nooit verwacht dat in een korte tijd het beeld zo zou kunnen veranderen. Ik heb nou eenmaal gaan rijbewijs en auto, familie en vrienden wonen op een uur treinen dus ik ben echt afhankelijk van het ov. Afgelopen weekend heb ik na 4 maanden van quarantaine ervaren hoe het is in deze nieuwe situatie: Mondkapjes in het ov.

Mondkapjes in het ov

Mondkapjes in het ov en kinderen

Omdat het werd afgeraden om voor plezier te gaan reizen met ov in corona lockdown, en ik in een risicogroep val hebben we echt 4 maanden alleen ons huis en een straal van 1 km gezien. Afgelopen zaterdag, op de vooravond van de versoepeling waarin plezier tochtjes met ov weer zijn toegestaan, ben ik met mijn dochter in de trein gestapt. Mondkapjes in het ov en kinderen bracht wat onverwachte zaken met zich mee die ik graag wil delen.

Kaartjes NS

Er zijn een aantal veranderingen in abonnementen en kaartjes van de NS. Zo is er minder korting, en zijn er geen daluur kortingen meer. Al kreeg ik vandaag een email dat samenreiskorting weer wel mogelijk is. Check dus voor vertrek goed op welke manier jij kan reizen en zo sta je niet last minute voor verrassingen.

Mondkapjes in het ov

Mondkapjes in het ov zijn vanaf 13 jaar verplicht in de trein en andere vormen van ov. Pas als je instapt moet het echt op. Er zijn verschillende soorten te krijgen. Kies vooral wat bij je past en wat binnen de richtlijnen hoort. Voor mijn dochter van 6 heb ik ook kindermondkapjes laten maken, samen met de mijne. Ze wilde dit graag en het leek mij een goed idee om haar hier ook bij te betrekken.

Op de grond staan duidelijke tegels met richtlijnen en overal op het station en in ov hangen duidelijke richtlijnen. De trein komt eraan en het reizen met Ov, mondkapjes en kinderen kan beginnen. Uiteindelijk heeft ze er niet voor gekozen om te dragen maar de optie was er wel en dat is belangrijk. Nu gebruikt ze het als attribuut in haar verkleedkist.

In de trein

Wat me eigenlijk meteen opvalt is de rust, schoonheid en frisheid in de trein. Dat is geeneens zo’n slechte verandering. In mijn eerdere blog schreef ik dat ik altijd iets van natte doekjes of zelfs chloordoekjes meeneem om de gore stoelen en tafels schoon te maken. Niks van dit alles! Niet dat ik van de grond of tafeltje zou eten, ik moet niet overdrijven, maar het is echt een stuk schoner. Niet verkeerd.

Reizen Mondkapjes in het ov brengt naast een schone trein ook een heel groot struikelblok voor mij mee. Normaal vertrekken we in de ochtend en ontbijten we gezellig in de trein. Nou niet met een mondkapje dus! Eten en drinken is heel lastig. Snel een snoepje naar binnen duwen kan nog of een slokje uit een rietje. Maar dat was het wel. Nu moest ik dus mijn dochter zien genieten van haar ontbijtje terwijl mijn maag het er niet mee eens was.

Een ander voordeel is wel dat mijn moeder die een fervent nagelbijter is, niet kan nagelbijten! Ik heb deze slechte gewoonte afgeleerd aan het begin van dit jaar. En dan komen we weer bij de balans, want je mond is afgedekt en wat doe je met je mond? Juist, praten. “Mam wat zeg je nou, ik snap je niet. Herhaal dat nog eens “. Communiceren is een stuk lastiger tijdens reizen met die mondkapjes in het ov

Mondkapjes in het ov

Conclusie Mondkapjes in het ov

Tja een echte conclusie is er natuurlijk niet over mondkapjes in het ov. Het is zoals het is en ik snap waarom deze regel ingesteld is. Ongeacht wat mijn mening en visie erover is, pas ik me aan. Dus het is nu de manier van reizen geworden. Wel is het goed om even bovenstaande zaken duidelijk te hebben zodat je niet voor verrassingen komt te staan tijdens reizen met Ov, mondkapjes en kinderen. Als je tips zoekt over treinreizen met kinderen kan je mijn eerdere blog lezen. Die tips kan je nog steeds toepassen.

Mondkapjes in het ov

Extra Tips

Oja nog 1 ding… als je het kan ontwijken om te moeten rennen voor een trein, doe dat! Ik had op de terugweg een omleiding en een aansluiting van 1 minuut. Ik had besloten om te gaan rennen met mijn dochter. Maar zwaar ademen en een mondkapje is verschrikkelijk. We hebben de trein gehaald maar eenmaal binnen kreeg ik bijna een astma aanval en heb ik in een halletje echt even adem moeten happen.

En er schiet me nog iets binnen. Voordat ik de tram instapte was ik gezellig bij een vriendin en die had hapjes. Voor vertrek stopte ik nog een knoflook olijf in mijn mond.. stomme zet. De rest van de rit heb ik gevangen gezeten in een mondkapje voor knoflook geur. Zo zie je maar, er komt toch meer bij kijken met reizen met Ov, mondkapjes en kinderen!

Mondkapjes in het ov heb jij er al gebruik van gemaakt?

Footer1
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

3 Responses

  1. Ik merk ook dat mijn kinderen het nog steeds apart vinden dat ik een mondkapje draag in de trein en taxi. Toch zijn ze er ook wel aan gewend en houden ze afstand van anderen. Communiceren is inderdaad wel een stuk lastiger met mondkapje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.