Gehaktballetjes in pindasaus met groentes, een gezond en eenvoudig recept

Er zit een recept in mijn hoofd, iets wat ik vroeger redelijk vaak maakte maar inmiddels niet meer. Langzaamaan proef ik de smaken die ik samen wil laten gaan. Tegelijk moet het gezond zijn, eenvoudig en snel te maken. En zo ontstaat het recept voor gehaktballetjes in pindasaus met groentes. Zonder pakjes en zakjes, met heel veel lekkers. En ik kan wel verklappen dat ik duimpjes omhoog kreeg van mijn dochters thuis. Dit recept is met vlees gemaakt, maar kan ook zonder of met plantaardige vervangers.

Gehaktballetjes in pindasaus met groentes. Eenvoudig en simpel recept wat goedgekeurd wordt door kinderen! Kan ook vegan/vegetarisch gedaan.

Recept Gehaktballetjes in pindasaus met groentes

 • 500 gram gehakt (of plantaardig gehakt of plantaardige balletjes)
 • 250 gram sperziebonen
 • Paprika
 • 1/3 van een broccoli
 • 1 ui
 • 2 tenen knoflook
 • 200 ml kokosmelk
 • 150 ml pindakaas
 • Geconcentreerde tomatenpuree
 • Water
 • Peper en zout
 • Eventueel sojasaus voor smaak

Voor de gehaktballetjes

 • Ei
 • Paneermeel
 • Eetlepel mosterd
 • Eetlepel gehaktkruiden
 • Ketjap saus
 • Eetlepel Hindoestaande masala/kerriepoeder

Ik begin weer met alles te snijden van mijn ingrediënten voor de gehaktballetjes in pindasaus met groentes. De ui en knoflook fijn, paprika in korte dunne reepjes, boontjes doppen en breken. En vervolgens de broccoli in kleine stronkjes.

In een glazen kom doe ik het gehakt. Daarbij voeg ik toe: 1 ei, eetlepel mosterd, eetlepel gehaktkruiden, eetlepel Hindoestaanse masala, een flinke scheut ketjap en wat peper en zout. Ik voeg alvast wat paneermeel toe en ga dit kneden. Ik wil een stevig niet plakkend geheel dus voeg telkens iets paneermeel toe om dit te bereiken. Vervolgens draai ik kleinere, medium, balletjes. Ik heb ongeveer 24 stuks gerold.

Bakken

Alles staat nu klaar dus het bakken van de gehaktballetjes in pindasaus met groentes is simpel! In een pannetje water doe ik de boontjes en broccoli en kook dit gaar. Kook het niet te zacht! Ondertussen ga ik mijn balletjes aanbraden in wat olie. Als deze rondom bruin zijn voeg ik de gesneden knoflook en ui toe. na ongeveer 5 minuten voeg ik de paprika toe wat ik ook mee laat bakken voor 5 minuten. Ik voeg een flinke eetlepel geconcentreerde tomatenpuree toe en 200 ml kokosmelk. Dit roer ik goed. Nu schep ik telkens wat pindakaas erbij en roer het goed door.

Pindakaas is of waterig of stug, dus hou vol met telkens een beetje en goed roeren. Ik heb ongeveer 150 gram pindakaas gebruikt. Vervolgens heb ik het dunner gemaakt met telkens een beetje water. Voeg de gekookte boontjes en broccoli toe. Breng op smaak met peper, zout en sojasaus. Let op, het is meer een pindacurry dan echte pindasaus. Is het te waterig? Voeg meer pindakaas toe, is het te dik? Meer water of kokosmelk! Breng op smaak met peper, zout, geconcentreerde tomatenpuree en sojasaus.

Eet smakelijk!

Gehaktballetjes in pindasaus met groentes is lekker met rijst of couscous maar kan ook prima op brood of met pitabroodjes gegeten worden. Wij eten hier met z’n 4 van en dan hou ik nog ruim wat over. De eerste dag hebben we het met rijst en zure komkommer en kroepoek gegeten. De dag erna heb ik pitabroodjes gegrild en gevuld met dit recept.

Wil je nou wel meer pindasaus dan pindacurry? Dan kan ik aanraden alles los te maken. Gril je balletjes met ui, knoflook en paprika. Serveer je boontjes en broccoli apart. En maak in een pannetje je pindasaus met kokosmelk, soja, pindakaas en tomatenpuree. Breng op smaak met peper en zout. Op je bord voeg je dan de balletjes, groentes en pindasaus samen!

Gehaktballetjes in pindasaus met groentes. Eenvoudig en simpel recept wat goedgekeurd wordt door kinderen! Kan ook vegan/vegetarisch gedaan.

Tips gehaktballetjes in pindasaus met groentes

 • Wat verse gember is ook lekker om mee te bakken met de ui en knoflook. Of wat chilipepers, rode peper of eens chep sambal erdoor.
 • Je kan je gehaktballetjes aanmaken zoals jij lekker vindt. Ik vind mosterd altijd lekker maar dit is niet noodzakelijk. Met zoals de andere kruiden. Alleen gehaktkruiden is ook al prima.
 • De zure komkommer maak ik met azijn, citroensap en honing
 • Je kan ook de kant en klare (plantaardige) balletjes gebruiken als je snel wilt zijn.
 • De grote van je balletjes bepaal je zelf. Let wel op, hoe groter hoe langer het duurt voordat ze gaar zijn.
 • Wil je de pindasaus romiger? Wat koffiemelk doet wonderen.
 • Ik gebruik graag pindakaas van alleen pinda. Dit is ook het gezondst.
 • Maak ook eens: Gezonde vegan shoarma, plus een kapsalon variatie
 • Of Gehaktballen maken met ei en paneermeel, een eenvoudig recept
 • Lees ook deze simpele macaroni

Handige linkjes voor de gehaktballetjes in pindasaus met groentes

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

2 reacties

 1. Leuk recept!! Ga de vega eens proberen bij mijn dames. Misschien dat de sperciebonen er dan wel in gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.