Er zit een recept in mijn hoofd, iets wat ik vroeger redelijk vaak maakte maar inmiddels niet meer. Langzaamaan proef ik de smaken die ik samen wil laten gaan. Tegelijk moet het gezond zijn, eenvoudig en snel te maken. En zo ontstaat het recept voor gehaktballetjes in pindasaus met groentes. Zonder pakjes en zakjes, met heel veel lekkers. En ik kan wel verklappen dat ik duimpjes omhoog kreeg van mijn dochters thuis. Dit recept is met vlees gemaakt, maar kan ook zonder of met plantaardige vervangers.
Recept Gehaktballetjes in pindasaus met groentes
- 500 gram gehakt (of plantaardig gehakt of plantaardige balletjes)
- 250 gram sperziebonen
- Paprika
- 1/3 van een broccoli
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 200 ml kokosmelk
- 150 ml pindakaas
- Geconcentreerde tomatenpuree
- Water
- Peper en zout
- Eventueel sojasaus voor smaak
Voor de gehaktballetjes
- Ei
- Paneermeel
- Eetlepel mosterd
- Eetlepel gehaktkruiden
- Ketjap saus
- Eetlepel Hindoestaande masala/kerriepoeder
Ik begin weer met alles te snijden van mijn ingrediënten voor de gehaktballetjes in pindasaus met groentes. De ui en knoflook fijn, paprika in korte dunne reepjes, boontjes doppen en breken. En vervolgens de broccoli in kleine stronkjes.
In een glazen kom* doe ik het gehakt. Daarbij voeg ik toe: 1 ei, eetlepel mosterd, eetlepel gehaktkruiden, eetlepel Hindoestaanse masala, een flinke scheut ketjap en wat peper en zout. Ik voeg alvast wat paneermeel toe en ga dit kneden. Ik wil een stevig niet plakkend geheel dus voeg telkens iets paneermeel toe om dit te bereiken. Vervolgens draai ik kleinere, medium, balletjes. Ik heb ongeveer 24 stuks gerold.
Bakken
Alles staat nu klaar dus het bakken van de gehaktballetjes in pindasaus met groentes is simpel! In een pannetje water doe ik de boontjes en broccoli en kook dit gaar. Kook het niet te zacht! Ondertussen ga ik mijn balletjes aanbraden in wat olie. Als deze rondom bruin zijn voeg ik de gesneden knoflook en ui toe. na ongeveer 5 minuten voeg ik de paprika toe wat ik ook mee laat bakken voor 5 minuten. Ik voeg een flinke eetlepel geconcentreerde tomatenpuree toe en 200 ml kokosmelk. Dit roer ik goed. Nu schep ik telkens wat pindakaas erbij en roer het goed door.
Pindakaas is of waterig of stug, dus hou vol met telkens een beetje en goed roeren. Ik heb ongeveer 150 gram pindakaas gebruikt. Vervolgens heb ik het dunner gemaakt met telkens een beetje water. Voeg de gekookte boontjes en broccoli toe. Breng op smaak met peper, zout en sojasaus. Let op, het is meer een pindacurry dan echte pindasaus. Is het te waterig? Voeg meer pindakaas toe, is het te dik? Meer water of kokosmelk! Breng op smaak met peper, zout, geconcentreerde tomatenpuree en sojasaus.
Eet smakelijk!
Gehaktballetjes in pindasaus met groentes is lekker met rijst of couscous maar kan ook prima op brood of met pitabroodjes gegeten worden. Wij eten hier met z’n 4 van en dan hou ik nog ruim wat over. De eerste dag hebben we het met rijst en zure komkommer en kroepoek gegeten. De dag erna heb ik pitabroodjes gegrild en gevuld met dit recept.
Wil je nou wel meer pindasaus dan pindacurry? Dan kan ik aanraden alles los te maken. Gril je balletjes met ui, knoflook en paprika. Serveer je boontjes en broccoli apart. En maak in een pannetje je pindasaus met kokosmelk, soja, pindakaas en tomatenpuree. Breng op smaak met peper en zout. Op je bord voeg je dan de balletjes, groentes en pindasaus samen!
Tips gehaktballetjes in pindasaus met groentes
- Wat verse gember is ook lekker om mee te bakken met de ui en knoflook. Of wat chilipepers, rode peper of eens chep sambal erdoor.
- Je kan je gehaktballetjes aanmaken zoals jij lekker vindt. Ik vind mosterd altijd lekker maar dit is niet noodzakelijk. Met zoals de andere kruiden. Alleen gehaktkruiden is ook al prima.
- De zure komkommer maak ik met azijn, citroensap en honing
- Je kan ook de kant en klare (plantaardige) balletjes gebruiken als je snel wilt zijn.
- De grote van je balletjes bepaal je zelf. Let wel op, hoe groter hoe langer het duurt voordat ze gaar zijn.
- Wil je de pindasaus romiger? Wat koffiemelk doet wonderen.
- Ik gebruik graag pindakaas van alleen pinda. Dit is ook het gezondst.
- Maak ook eens: Gezonde vegan shoarma, plus een kapsalon variatie
- Of Gehaktballen maken met ei en paneermeel, een eenvoudig recept
- Lees ook deze simpele macaroni
Handige linkjes voor de gehaktballetjes in pindasaus met groentes
Lees ook deze blogs
- Pinda’s en pinda-allergie bij baby’s: Wat ouders moeten weten
- Nationale Pindakaasdag: een dag vol lekkere pindakaas gerechten
- Broodbeleg baby 1 jaar – een heerlijke gezonde ontdekkingstocht
- Bloemen origami, plaatje van een doeboek om te leren vouwen - 30/08/2024
- Dali Tarot, een kunstige cadeautip - 27/08/2024
- Monsterverse Godzilla versus Kong, een imposante filmcollectie - 21/08/2024
Kirsten
Thursday 30th of September 2021
Leuk recept!! Ga de vega eens proberen bij mijn dames. Misschien dat de sperciebonen er dan wel in gaan?
Selena
Thursday 7th of October 2021
Ik ben benieuwd! Ja gewoon vega gehakt of kant en klare vega ballen gebruiken. Ik hoop dat je dames er lekker van zullen eten.