Skip to Content

Pinda’s en pinda-allergie bij baby’s: Wat ouders moeten weten

Het introduceren van pinda’s aan baby’s kan een spannend maar ook verontrustend proces zijn voor veel ouders, vooral vanwege de potentieel ernstige allergische reacties. Het is echter belangrijk om te weten dat de juiste aanpak het risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie kan verminderen. Hieronder volgt een overzicht van hoe pinda-allergieën werken bij baby’s en hoe je dit op een veilige manier kunt introduceren.

Pinda's baby's broodbeleg varianten met pindakaas
Foto door Karolina Grabowska: via pexels

Wat is een pinda-allergie?

Een pinda-allergie is een van de meest voorkomende voedselallergieën, vooral bij kinderen. Het immuunsysteem reageert abnormaal op eiwitten in pinda’s, wat kan leiden tot symptomen variërend van mild tot ernstig, zoals:

 • Huiduitslag of netelroos
 • Jeuk of tintelingen in de mond en keel
 • Misselijkheid, braken of diarree
 • Zwelling van lippen, tong of keel
 • Ademhalingsproblemen
 • Anafylaxie, een ernstige, levensbedreigende allergische reactie

Waarom is het belangrijk om pinda’s vroeg te introduceren?

Onderzoek heeft aangetoond dat vroege introductie van pinda’s aan baby’s het risico op het ontwikkelen van een pinda-allergie aanzienlijk kan verminderen. Als baby’s pinda’s al vanaf 5 tot elf maanden krijgen, hebben ze minder kans op het ontwikkelen van een pinda-allergie vergeleken met degenen die geen pinda’s kregen tot ze ouder waren.

Het advies is om te beginnen met het geven van pindakaas vóór je kind 8 maanden oud is. Heeft je baby ernstig eczeem of een voedselallergie? Dan is het extra belangrijk om vroeg te starten met verschillende soorten voeding, zoals ei en pindakaas. Start hiermee vóór de leeftijd van 6 maanden.

pinda's pindakaas

Hoe pinda’s veilig introduceren bij baby’s

 1. Overleg met een kinderarts: Voordat je begint met het introduceren van pinda’s, vooral als er een familiegeschiedenis van allergieën is, is het belangrijk om dit te bespreken met een kinderarts.
 2. Begin op een juiste leeftijd: Het wordt aanbevolen om tussen de 5-8 maanden te beginnen met het introduceren van pinda’s, afhankelijk van de ontwikkeling van je baby en op advies van je kinderarts.
 3. Gebruik van pindakaas of pindapoeder: Hele pinda’s en pindastukjes zijn een verstikkingsgevaar voor jonge kinderen. Gebruik in plaats daarvan gladde pindakaas, verdund met water of moedermelk, of pindapoeder* gemengd met voedsel zoals yoghurt of appelmoes.
 4. Eerste introductie thuis: Introduceer pinda’s voor de eerste keer thuis, en niet op een moment waarop je baby ziek is of een verkoudheid heeft. Doe dit bij voorkeur overdag wanneer medische hulp beschikbaar is als dat nodig is.
 5. Kleine hoeveelheden: Begin met een zeer kleine hoeveelheid (bijvoorbeeld een theelepel) en wacht 10-15 minuten. Als er geen reactie is, geef dan een beetje meer. Observeer je baby gedurende een paar uur na de eerste introductie.
 6. Blijf pinda’s regulier geven: Als je baby geen negatieve reactie heeft, blijf dan regelmatig kleine hoeveelheden pinda’s geven, bijvoorbeeld een paar keer per week, om tolerantie op te bouwen.

Wat te doen bij een pinda allergie?

 • Milde reacties: Voor huiduitslag of milde zwelling, kun je een antihistaminicum geven, maar dit moet in overleg met een arts.
 • Ernstige reacties: Bij symptomen zoals ademhalingsproblemen, ernstige zwelling, of tekenen van anafylaxie, zoek onmiddellijk medische hulp. Bel 112 en als je een adrenalinepen hebt, gebruik deze dan zoals voorgeschreven.

Conclusie pinda’s bij baby’s

Het introduceren van pinda’s bij baby’s kan een belangrijke stap zijn in het voorkomen van pinda-allergieën, maar het moet voorzichtig en onder begeleiding van een kinderarts worden gedaan. Door de juiste stappen te volgen, kunnen ouders helpen de kans op een allergie te verminderen en de gezondheid van hun baby te bevorderen.

Als je vragen of zorgen hebt, aarzel dan niet om je kinderarts te raadplegen voor advies dat specifiek op jouw situatie is afgestemd.

Lees ook deze blogs

ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.