Skip to Content

Zwemlessen – een uitleg over verschillende soorten zwemdiploma’s.

In ons land met veel water is het niet meer dan normaal dat we onze kinderen goed leren zwemmen. In de wereld staan we ook bekend om onze redzaamheid in het water. Het is gangbaar om een kind naar zwemles te doen vanaf ongeveer 4 jaar. Het kan eerder, en ook later. Er zijn verschillende soorten zwemlessen, maar waar kies je nou voor? Sinds het niet meer via school aangeboden wordt moeten we zelf een keuze maken als ouders. En dat is nog niet zo makkelijk. Een blog met informatie en tips over de soorten zwemdiploma’s!

Verschillende soorten zwemlessen
Afbeelding Coffee via Pixabay

Soorten aanbieders van verschillende soorten zwemlessen

Er zijn drie soorten aanbieders in Nederland waar verschillende soorten zwemlessen worden aangeboden. Bij een zwembad, zwemschool of zwemvereniging. Soms is er wel een overlap als bijvoorbeeld een zwembad gehuurd wordt door een zwemvereniging. Belangrijk is om te checken of de aanbieder in het bezit is van de Licentie Nationale Zwemdiploma’s van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Of dat het aangesloten is bij de EasySwim methode, of bij één van de andere methodes. Daarover straks meer. Kijk dus als eerste goed naar een erkende methode en hoe dit gewaarborgd wordt.

Methodiek zwemlessen

Momenteel zijn er 2 manieren van verschillende soorten zwemlessen het grootst in Nederland. De gangbare Zwem-ABC is het meest gekozen. En waar we ook de meeste ervaring in hebben. Kinderen leren door middel van lessen zwemtechnieken en zelfvertrouwen aan om zich te redden in het water. En dan is er een een wat nieuwere methode de EasySwim manier. Bij deze manier krijgen kinderen een drijfvestje aan en leren ze om direct in het diepe zichzelf te redden op een speelse manier. Er wordt gebruik gemaakt van 1 afsluitende diploma die gelijk zou staan aan de ABC-diploma.

Maar ook methodes zoals A-B-C-diploma van stichting Envoz en KNZB-zwemdiploma Superspetters worden in Nederland gebruikt als soorten zwemdiploma’s.

Verschillende soorten zwemlessen
Afbeelding van www.allesoverzwemles.nl

Klassiek ABC-methode

Welke van de verschillende soorten zwemlessen passend is, is geheel jouw keuze. En wat bij je kindje past. Puur op de methodiek valt er voor beide methodes wat te zeggen. De klassieke manier is al vele jaren succesvol in gebruik. Daaraan zitten een strenge criteria waaraan de deelnemende instellingen moeten voldoen. Denk dan aan zweminstructeurs die in het bezit moeten zijn van een VOG (verklaring omtrent goed gedrag). Maar ook de kwaliteit van het zwemwater en de algehele veiligheid worden continu getoetst.

Er wordt gewerkt vanuit groepjes en elke keer mag een kind naar een hoger badje totdat daar het moment van diplomazwemmen is. Vervolgens behaal je eerst de A diploma, daarna de B en indien gewenst de C. In mijn tijd was AB-diploma voldoende en was een C-diploma extra. Maar tegenwoordig wordt wel aangeraden om alle drie te halen. Ook is de methode aangepast naar het zwemgedrag nu.

Check deze site eens van Allesoverzwemles als je alles wilt weten over deze methodiek

EasySwim methode een soort zwemdiploma

De EasySwim methode is een relatief nieuwere methode van de verschillende soorten zwemlessen. Anders is dat kinderen een drijfvestje aankrijgen en dat ze meteen in het diepe starten. Naarmate een kind beter gaat zwemmen, wordt er drijfvermogen uit het vestje genomen. Net zolang totdat een kind zonder kan. Op het einde is er 1 einddiploma wat gelijk zou staan aan de ABC-diploma. Deze methodiek richt zich op het plezier van kinderen en een methode die beter zou aansluiten bij de manier van beleven en leren van een kind.

Hoe streng de criteria voor de deelnemende instellingen is, kan ik niet zo terugvinden op de website eigenlijk. Ik weet wel dat de easyswim methode alleen mag worden toegepast als de zwemlessen aansluiten bij de methodiek. Ik lees hierover: “De EasySwim Diploma is strikt voorbehouden aan Star Suppor partnerbaden. Daardoor is er de zekerheid van een hoge basiskwaliteit met gecertificieerde lesgevers, die minimaal iedere twee jaar bijscholing krijgen. Deze kwaliteit houden we op peil en optimaliseren we door de tevredenheid bij ouders te meten. De Raad van Advies van EasySwim ziet toe op de kwaliteit van het EasySwim Diploma“. Maar of er ook gecheckt wordt op VOG, zwembadwater en veiligheid kan ik niet specifiek terugvinden.

Lees hier mijn ervaring van de easy swim methode bij een zwembad in Tilburg.

Andere belangrijke punten voor verschillende soorten zwemlessen

De methodiek is belangrijk maar er zijn ook nog andere belangrijke punten. Denk aan:

  • De afstand en locatie: is het ver reizen, makkelijk bereikbaar en is het een frisse en veilige locatie?
  • Kosten: welke kosten zijn er en wat zijn de betalingsmogelijkheden?
  • Zweminstructeurs: dit ondervind je vaak pas in de praktijk. Maar de zwemles valt en staat bij de juiste zweminstructeur.
  • Dag en tijden: Je gaat dit doen voor een langere periode dus het is fijn als dit op een dag is dat voor jullie fijn is. Sommige zwemlessen kunnen ook in het weekend bijvoorbeeld of in de avond.
  • Wachtlijst: is die aanwezig en zo ja hoelang?

Diverse vormen van zwemlessen

Met verschillende soorten zwemlessen, zijn er ook verschillende soorten periodes van zwemlessen. Denk hierbij aan een reguliere periode: er is dan wekelijks een les. Maar je kan ook soms kiezen voor “vakantiezwemmen”, dan heb je dagelijks les in vakanties. Dit is intensiever maar voor een kortere periode.

Financieel

Zwemles is niet goedkoop. Het is nuttig, belangrijk en iets wat we graag aan onze kinderen leren. Maar het doet best wel een beetje pijn in de portemonnee. Gelukkig zijn er mogelijkheden voor mensen die het financieel minder breed hebben. Informeer bij je gemeente voor de mogelijkheden. Bij de verschillende soorten zwemlessen, horen gelukkig ook verschillende soorten betalingen. Denk aan het bedrag in één keer of maandelijks. En vaak is er ook een mogelijkheid tot het afkopen van lessen en diploma, dan betaal je wel een groot bedrag in één keer.

Welke methode zwemles is het beste?

Uiteraard heb ik daar geen passend antwoord op. Het is geheel afhankelijk van bepaalde factoren. Wat past bij jullie? Wel is het belangrijk om goed te checken welke methode er gebruikt wordt en hoe actief deze getoetst wordt. Zelf vind ik ook het gevoel erg belangrijk. Je geeft toch je kind uit handen in een omgeving waar vertrouwen nodig is. Kinderen zijn kwetsbaar tijdens een zwemles. Lichamelijk en geestelijk. Het is spannend en de veiligheid is zeer belangrijk. Ik kijk dus zelf ook naar de zweminstructeur, het zwembad en de omgeving.

Met bovenstaande tips over verschillende soorten zwemlessen, is vooral het stukje bewustwording belangrijk. Je weet nu wat er allemaal mogelijk is. En waar je op kan letten. Neem ook even de tijd om af te wegen wat voor jullie belangrijk is. Ik heb zelf bijvoorbeeld geen auto of rijbewijs, dus voor ons moet een locatie wel te fietsen zijn of met OV goed bereikbaar zijn. Daarna ben ik gaan kijken in het aanbod wat de beste keuze was voor ons.

Verschillende soorten zwemlessen
Afbeelding Evgenii Mitroshin via Pixabay

Persoonlijke ervaring verschillende soorten zwemles

Ik wil ook graag mijn persoonlijke ervaring delen over verschillende soorten zwemlessen. Mijn oudste dochter is motorisch angstig. Hierdoor duurt het langer om bepaalde motorische handelingen aan te leren en is ze onzeker over haar kunnen. Ook werken haar hersens en evenwichtsorgaan niet lekker samen. Zwemmen is dus lange tijd erg spannend geweest Tot de zomer van 2021. Ik heb een groot opzetzwembad in de tuin en opeens ging ze daar zonder angst zwemmen en onder water zwemmen. Voor mij een teken dat zwemles nu echt hoog tijd is voor haar. Ze is er klaar voor!

En dan zie je die gigantische wachtlijsten.. En veel verschillende soorten zwemlessen die mogelijk zijn. Wij dachten er goed aan te doen met de EasySwim methode. Waarom? Er was een korte wachtlijst, kleine klasjes en veel persoonlijke aandacht en het drijfvestje sprak me aan. Ook gezien haar latere leeftijd van 7 jaar dacht ik er goed aan te doen om op deze manier haar te laten leren zwemmen. In kleine klasjes en meteen in het diepe met een veilig drijfvestje leek ons de juiste keuze.

Geen goede keuze gemaakt uit verschillende soorten zwemlessen

Ik kan er simpel over zijn. We hebben voor onze dochter niet de goede keuze gemaakt. Deels is het de methode, gezien haar onzekerheid en evenwichtsorgaan wat niet goed samenwerkt, is meteen in het diepe drijven te heftig. Daarbij is de combinatie met hoe het bij die sportschool gaat niet passend. Ik verwacht met kleine klasjes en veel ruimte voor persoonlijke aandacht dat er ruimte is voor terugkoppeling. Zeker als een kind de hele les heeft lopen huilen van de paniek.

Maar dat was er totaal niet. Ze mag het best spannend vinden maar ik heb niks van een overdracht gehad vanuit de zwemles. Mijn kind heeft me thuis huilend moeten vertellen dat ze in paniek was en dat de juf heel boos was en haar in het water wilde duwen terwijl ze niet wilde. Of het wel of niet gebeurd is doet er geeneens echt toe, voor haar beleving was dit zo. Ik heb gemaild en daarna volgde een telefoontje waarin alleen de kant vanuit de zweminstructeur werd uitgelegd.

zwembad
Afbeelding RomoloTavani via Pixabay

Lopende band zwemlessen

Niet 1 keer werd gevraagd hoe het met mijn dochter gaat. Niet één keer is gezegd: “Wat vervelend dat die eerste ervaring zo heftig is verlopen”. En er zijn helemaal geen tips gevraagd m.b.t. onze dochter en haar motorische onzekerheid. Iets wat ik bij aanmelding heb aangegeven en wat helemaal geen probleem zou zijn. We zijn zelf met een oplossing gekomen van met onze dochter zwemmen zodat ze kan wennen. De oplossing vanuit de zweminstructeur was het proberen bij een andere instructeur omdat er misschien geen klik is. Dus weer van dag wisselen en niet de effort tonen van eigen professionaliteit.

Doordat de lessen kleine groepjes hebben, wordt er aan de lopende band lesgegeven om toch aan de grote vraag te kunnen voldoen. Is een les klaar? Meteen start een andere les waardoor er geen ruimte is voor overdracht. Ik verwacht geen 1 op 1 behandeling en urenlange feedback. Wel verwacht ik bij persoonlijke aandacht dat er ruimte is voor overdracht. Zwemles is niet zomaar iets en kinderen leren het meest optimaal in een veilige en vertrouwde omgeving.

zwembad
Afbeelding Coffee via Pixabay

Nieuwe stap

Helaas is die ene les traumatisch geweest voor onze dochter. En dat doet me pijn als moeder zijnde. Uiteraard maken we keuzes met de beste bedoelingen. Maar dat is in dit geval met verschillende soorten zwemlessen gewoon niet goed geweest. We wilden het nog een kans geven maar de nachten voor de tweede zwemles had mijn oudste dochter zulke angstaanvallen, wat ik totaal niet ken. Dus ik heb de keuze bij haar gelegd en ze wil niet meer op die manier en op die plek zwemmen.

Ik heb afgesproken dat we lekker vaker samen gaan zwemmen en we een andere manier gaan zoeken die fijner is voor haar en dat gaf zoveel opluchting. Wij gaan nu dit trauma een plekje geven en zorgen dat zwemmen weer leuk wordt. Ik weet wel dat ik dus ook nu alert ben in of er ruimte is voor overdracht en hoe het persoonlijke contact verloopt. Voor ons kind werkt de EasySwim methode niet in combinatie met de locatie en de zweminstructeur. Wel zag ik vele kindjes met veel plezier meedoen. Dus dit zegt echt iets over wat bij ons past, of dus niet in dit geval.

Welke zwemmethode hebben jullie gekozen?

Lees ook deze blog over de ervaring van Kirsten haar kind die zwemles niet leuk vond.

Extra tips verschillende soorten zwemlessen

  • Er bestaat baby-, peuter- en kleuterzwemmen. Hoe eerder kinderen zich vertrouwd voelen in het water. Hoe fijner dit kan werken met zwemlessen!
  • Vergeet geen plastic zak mee te nemen naar zwemles. De natte kleren gaan fijn hierin.
  • Heb je een EasySwim drijfvest? De rits kan zowel voor als achter. En uitspoelen in niet chloorwater is voldoende. Wassen hoef niet.
water
Afbeelding Cn0ra via Pixabay

Lees ook deze blogs

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mandy

Saturday 2nd of October 2021

Vervelend zeg, maar jullie hebben het als ouders goed opgepakt!

Selena

Thursday 7th of October 2021

Thanks.. Het voelt zo shit om een verkeerde keuze gemaakt te hebben. Maar we hebben voor mijn gevoel goed gehandeld naar de situatie. Overigens tot op heden nog steeds geen reactie vanuit de sportschool/zwemles...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.