Skip to Content

Knutselen met bladeren in de herfst

De natuur is volop in beweging en zeker met het herfstzonnetje wat zo goed haar best doet is het heerlijk vertoeven in de buitenlucht. Met de gastkinderen maak ik nu regelmatig een lange ochtendwandeling naar het park. Dan zijn de bladeren die van de bomen zijn gevallen nog vers en niet al teveel vertrapt door de schoolkinderen, fietsers en wandelaars. En dat is erg handig want we gingen al veel knutselen met bladeren!

Herfst bladeren rapen tijdens wandelen.  Knutselen met bladeren is de activiteit om in de herfst te doen. Maak wat moois met herfstblaadjes

Bladeren in de herfst

In de herfst heb je het natuurlijk over regen/ paraplu/ kaplaarzen/ appels/ peren/ pompoenen/ kastanjes/ dennenappels/ paddenstoelen/ eikels/ beukennootjes/ hazelnoten en kabouters! Maar ook hebben we het over de bladeren in de herfst. Ze veranderen namelijk allemaal van kleur. Wat ooit allemaal groen was veranderd in geel, oranje, rood, bruin en alles wat er tussen in zit.
Nu hoef ik het nog niet over alle moeilijke kleuren te hebben met de kinderen, maar de herfstkleuren die zitten er bij de meesten wel goed in na de afgelopen weken. En knutselen met bladeren hoort er natuurlijk helemaal bij!

Knutselen met bladeren – Plakken en verven

De eerste knutsel met bladeren die wij maakten was plakken en verven.

Elk kind mocht uit een grote stapel mooie bladeren uitzoeken en deze met stevige lijm opplakken. Daarna kregen ze groen/geel/bruin/rode verf aangeboden en gingen ze verven. Net zoals grote Saar uit Saar op school* van Pauline Oud.

Prachtige kunstwerken werden dit natuurlijk! Ik koos de grote witte papieren vellen uit de IKEA pakken voor diegene die het graag wil weten.

bruin blad en wasco krijt

Knutselen met bladeren kleuren en versieren

De tweede knutsel met bladeren werd er een om zelf te kleuren en te versieren.

Op groot bruin karton tekende ik beuken bladeren en knipte ze uit voor de kinderen. Zij gingen weer met diezelfde herfstkleuren aan de slag om hier op te kleuren. Daarna mochten ze met foamstickers gaan versieren. Via de weggeefhoek had ik hele leuke foamstickers gekregen waar ook bosdieren* bij zaten! Zo konden wij het gelijk hebben over egels, konijnen, eekhoorntjes en beren.

Toveren met waterverf

Als laatste had ik de kinderen wijs gemaakt dat ik kon toveren! Op een vel wit papier, ze hadden hem gecontroleerd hij was echt gewoon wit, toverde ik met waterverf bladeren tevoorschijn! Nou dat wilden zij natuurlijk ook wel even uitproberen.

Knutselen met bladeren is echt een feest want wij zijn al heel vaak naar het park geweest om de veranderingen in de natuur te bekijken en de mooiste bladeren op te rapen!

Van te voren zoek je mooie bladeren uit je verzameling en legt deze tussen twee witte A4 vellen. Met wit kaarsvet ga je vervolgens hard over de bladeren heen wrijven zodat je de bladnerven goed zichtbaar krijgt.

Je kunt varieren hierin door de bladeren op de kop/ niet op de kop te leggen. Zo krijg je verschillende resultaten.

Ik liet hierna de kinderen zelf de kleuren waterverf uitkiezen die zij bij de herfst vonden passen. Opvallend dat blauw en paars ook steeds van de partij waren!

Toveren met wasco krijt

Je kunt natuurlijk ook herfstbladeren toveren met wasco krijt. Leg een blaadje met de nerf naar boven onder een wit papiertje en ga er hard overheen met een wascro krijt. Je krijgt dan ook een prachtig resultaat maar voor de kinderen betekent dit wel dat ze hard kracht moeten zetten. In mijn ervaring kunnen de meeste peuters dit nog niet. Voor kleuters is dit wel een haalbare knutselactiviteit om te knutselen met bladeren!

Dus heb jij nog geen herfstbladeren in huis dan weet jij wat je vanmiddag mag gaan doen! Hup dat park of dat bos in. Veel plezier in elk geval met deze knutselen met bladeren tips! En mocht je nou nog meer herfstschatten vinden maak dan ook gelijk een leuk herfststukje met ze!

Annelies maakte deze diy herfstlinger! En Cheryl bedacht ook 7 herfstknutsels!

Herfst bladeren rapen tijdens wandelen.  Knutselen met bladeren is de activiteit om in de herfst te doen. Maak wat moois met herfstblaadjes

Kijk ook deze blogs:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.