Skip to Content

Alles wat je moet weten over je bed – van bedwantsen tot een nieuw matras

Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en welzijn, en je bed speelt hierin een cruciale rol. Hier bespreken we alles wat je moet weten over het onderhoud van je bed, van het opmaken en luchten tot het kiezen van het juiste kussen en het voorkomen van bedwantsen.

bed opmaken
Foto door Monstera Production via pexels

Het opmaken van je bed:

Het opmaken van je bed is meer dan alleen maar je lakens gladstrijken. Het zorgt niet alleen voor een opgeruimde slaapkamer, maar kan ook bijdragen aan een betere nachtrust. Hier zijn enkele tips:

 • Regelmatig verschonen: Verschoon je beddengoed minstens eenmaal per week. Dit helpt om vuil, bedwantsen en bacteriën op afstand te houden.
 • Gebruik passende lakens: Zorg ervoor dat je lakens passen bij de grootte van je matras en dat ze goed blijven zitten.
 • Investeer in kwaliteitsbeddengoed: Kwalitatief hoogwaardig beddengoed kan bijdragen aan je comfort en duurzaamheid.
nieuw bed boxspring
Image by Dim Hou from Pixabay

Luchten van je bed:

Het luchten van je bed is belangrijk om vocht en bacteriën te verwijderen. Hier is hoe je dat doet:

 • Laat je beddengoed overdag luchten: Laat je beddengoed na het opstaan een tijdje luchten voordat je het opmaakt. Dit helpt bij het verwijderen van vocht.
 • Ventileer je slaapkamer: Zorg voor voldoende ventilatie in je slaapkamer, vooral ’s nachts om overtollig vocht te verminderen.

Matras vernieuwen:

Je matras is een van de belangrijkste elementen van je bed. Het is belangrijk om te weten wanneer het tijd is om je matras te vernieuwen:

 • Controleer de levensduur: De meeste matrassen gaan ongeveer 7-10 jaar mee. Als je matras ouder is, overweeg dan om deze te vervangen.
 • Luister naar je lichaam: Als je merkt dat je vaak oncomfortabel slaapt, last hebt van rugpijn of niet goed uitgerust wakker wordt, kan het tijd zijn voor een nieuwe matras.
 • Onderhoud: Draai je matras regelmatig om, stofzuig hem regelmatig en laat hem luchten om bedwantsen tegen te gaan.

Laat je informeren bij een goede beddenwinkel als Leen van Heusden

een nieuw kussen

Het juiste kussen kiezen:

Een goed kussen kan het verschil maken in je slaapcomfort. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van het juiste kussen:

 • Overweeg je slaaphouding: Het juiste kussen hangt af van of je op je rug, zij of buik slaapt. Kussens zijn er in verschillende vormen en stevigheid om aan verschillende behoeften te voldoen.
 • Kwaliteit boven prijs: Investeer in een kussen van goede kwaliteit, omdat dit je nek en ruggengraat beter zal ondersteunen.

Lees ook:

Wat zijn bedwantsen?

bedwantsen
Image by Cicero7 from Pixabay

Bedwantsen zijn kleine insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Ze kunnen in matrassen, meubels en scheuren in muren leven. Het is belangrijk om ze te bestrijden door professionele ongediertebestrijding in te schakelen als je een bedwantsprobleem hebt.

Hoe kom je van bedwantsen af?

Bedwantsen kunnen op verschillende manieren een woning binnenkomen, waaronder via bagage, kleding, tweedehands meubels of na een verblijf in een besmette ruimte. Hier zijn enkele manieren om van bedwantsen af te komen:

 1. Roep professionele hulp in: Het is meestal het beste om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen om bedwantsen te verwijderen. Ze hebben de juiste apparatuur en expertise om de plaag effectief aan te pakken.
 2. Was en droog: Was en droog alle aangetaste kleding, beddengoed en gordijnen op een hoge temperatuur. Dit zal helpen om bedwantsen te doden.
 3. Ruim op: Verminder rommel in je huis, want bedwantsen kunnen zich verstoppen in kieren en scheuren.
 4. Gebruik bedwantsenhoes: Plaats speciale bedwantsenhoezen om je matras en kussens om te voorkomen dat bedwantsen erin kunnen komen of eruit kunnen komen.
 5. Stofzuigen: Stofzuig grondig, vooral langs naden en kieren. Leeg de stofzuigerzak of het reservoir vervolgens buiten.
 6. Stoomreiniging: Gebruik een stoomreiniger om bedwantsen op oppervlakken te doden. De hitte zal hen doden.
 7. Sprays: Gebruik speciale sprays* om bedwantsen te bestrijden
 8. Herhaalde behandelingen: Het kan nodig zijn om de behandeling en het toezicht op bedwantsen meerdere keren te herhalen om er zeker van te zijn dat ze volledig zijn verwijderd.

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen als je denkt dat je bedwantsen hebt, omdat ze zich snel kunnen vermenigvuldigen en moeilijk te bestrijden zijn. Raadpleeg altijd een professional voor de beste resultaten.

Hoe merk je dat je bedwantsen in je bed hebt?

Je kunt bedwantsen hebben zonder dat je het meteen merkt, omdat ze vaak ’s nachts actief zijn en zich goed kunnen verbergen. Hier zijn enkele tekenen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van bedwantsen:

 1. Huiduitslag: Een veelvoorkomend teken van bedwantsbeten is een jeukende rode huiduitslag, vaak in groepjes of lijnen op je huid. Deze beten kunnen lijken op muggenbeten.
 2. Kleine bloedvlekken: Bedwantsen voeden zich met bloed, dus je kunt kleine bloedvlekken op je lakens, kussenslopen of matras vinden als gevolg van geplette bedwantsen tijdens het slapen.
 3. Donkere vlekken op beddengoed: Bedwantsen laten vaak kleine, donkere vlekken achter op beddengoed en matrassen. Dit zijn hun uitwerpselen.
 4. Kleine witte eitjes of vervellingshuidjes: Je kunt kleine witte eitjes of de vervellingshuidjes van bedwantsen in de buurt van hun schuilplaatsen vinden, zoals scheuren in muren, matrasnaden of meubels.
 5. Onaangename geur: Sommige mensen beschrijven een zoete, muffe geur in kamers met een bedwantsenprobleem.
 6. Visuele waarneming: In sommige gevallen kun je bedwantsen zelf zien, meestal ’s nachts wanneer ze actief zijn. Ze zijn klein, plat en roodbruin van kleur.
bedwantsen
Foto door Pixabay:

Als je vermoedt dat je bedwantsen hebt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen. Neem contact op met een professionele ongediertebestrijder voor een inspectie en behandeling.

Een goed onderhouden bed draagt bij aan een goede nachtrust en je algemene welzijn. Door regelmatig te verschonen, je matras te vernieuwen, het juiste kussen te kiezen en bedwantsen te voorkomen, kun je ervoor zorgen dat je bed een comfortabele en gezonde plek is om te rusten en te herstellen.

Lees ook deze blogs

Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.