Skip to Content

Magische spiraalpuzzels – een boek vol dierenpuzzels

De zomervakantie is begonnen! Ik heb dus alle tijd om de magische spiraalpuzzels uit te proberen. Voor mij een perfecte combinatie van puzzelen en kleuren. Laten dat nou precies twee dingen zijn die ik graag doe in mijn vakantie. Op deze manier maak ik mijn hoofd leeg, maar ben ik nog wel genoeg bewust van mijn omgeving en, niet onbelangrijk, de kinderen. Vaak gaan ze er zelf ook ontspannen bij zitten met hun eigen puzzelboekje of knutselspullen.

Magische spiraalpuzzels - dieren is een heerlijke ontspannen activiteit. Kleur de spiraal helemaal in en ontdek het dier.

Wat zijn magische spiraalpuzzels?

De bedoeling van de magische spiraalpuzzels is dat je de cirkels in kleurt. Je volgt de lijn met een stift of fineliner. Deze lijn varieert van dun tot dik. Na heel wat precisiewerk zijn alle lijnen ingekleurd. Bekijk dan op afstand je eindresultaat en je ziet een fantastisch dier! Het is echt heel bijzonder, omdat je tijdens het kleuren nog geen flauw idee hebt wat het moet gaan worden.

Grafisch vormgever en experimenteel kunstenaar Thomas Pavitte staat erom bekend uiterst complexe kunstwerken te kunnen maken met eenvoudige technieken. Zijn ’tekenen van punt tot punt’- boeken zijn wereldwijde bestsellers. Hij woont in Melbourne, Australië.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met de magische spiraalpuzzels is het belangrijk dat je de volgende dingen hebt geregeld:

  • Een fijne stift of pen om mee aan de slag te gaan
  • Natuurlijk het boek vol magische spiraalpuzzels
  • Ruimte om te bewegen. Je kunt het aan tafel doen, maar ook op de bank op schoot. Belangrijk is dat je ruimte hebt om het boek te draaien.
  • Geduld

Ik heb de magische spiraalpuzzels met twee pennen gemaakt. De eerste keer heb ik een kalligrafiestift genomen. Aan de ene kant heeft deze een dikkere punt, aan de andere kant een dunne. Op deze manier kon ik vrij snel de verschillende diktes van de puzzel inkleuren. Voorbeelden van kalligrafiestiften zijn:

De tweede keer dat ik aan de slag ging heb ik een fineliner gebruikt, ook in de kleur zwart.

Uitleg spiralen maken

Het boek Magische spiraalpuzzels is van hoge kwaliteit

Heel opvallend aan het boek Magische spiraalpuzzels is de hoge kwaliteit waarmee het uitgevoerd is. Vaak heb ik kleurboeken of puzzelboeken die van zulk dun papier zijn gemaakt dat pen of stift doordrukt aan de andere kant. Dit is absoluut niet het geval bij dit boek. Er is zelfs op verschillende manieren rekening gehouden met gebruiksgemak:

  • Het papier is zeer dik, het voelt aan als dun karton.
  • Het papier is glad, maar niet te glad dat inkt uitloopt of uitgeveegd wordt. Het is eigenlijk precies goed.
  • Er is een scheurlijn op elke bladzijde. Je kunt dus elke magische spiraalpuzzel uitscheuren. Dit is vooral heel fijn als er meer mensen tegelijk een puzzel willen maken.
  • De bladzijdes zijn maar aan één kant bedrukt. Je kunt ze dus onafhankelijk van elkaar maken en ophangen als je het af hebt.

Geduld is een schone zaak

Om de dieren tevoorschijn te toveren in het boek vol magische spiraalpuzzels heb je een flinke dosis geduld nodig. Niet dat het heel lang duurt, ik ben ongeveer een half uurtje per puzzel bezig. Dit is wat mij betreft precies goed. Maar vooral omdat het echt een precisiewerkje is. Gelukkig staat er in het boek direct een geruststelling. Het hoeft namelijk niet altijd helemaal binnen de lijntjes. Een keer uitschieten is niet erg, het dier blijft gewoon zichtbaar. En uitschieten is bij mij absoluut gebeurt. Ik moet de makers gelijk geven, in het eindresultaat zie je dit amper terug.

Waar je wel geduld bij nodig hebt is het zien ontstaan van het eindresultaat. De eerste spiraal heb je echt nog geen flauw idee wat er gaat komen. Je werkt van een uiteinde naar het midden toe. Eenmaal in het midden ben je op de helft, want dan ga je met dezelfde vaart weer steeds groter naar de andere buitenkant. Pas bij de ’terugweg’ en met af en toe wat afstand van je werk zie je langzaam een dier ontstaan. Denk dus niet dat je al kleurend direct ziet wat het wordt. Dit draagt voor mij trouwens alleen maar bij aan de magie. Het lijkt er ‘ineens’ te zijn, dat eindresultaat!

En heb je echt geen geduld? Achterin het boek staat de ‘uitkomst’ van de magische spiraalpuzzels. Twintig dieren op een rij. Je kunt dus ook kiezen voor welk dier je gaat. Of bijvoorbeeld, als je met meer mensen tegelijk aan de slag gaat, kan er een lievelingsdier gekozen worden.

Magische spiraalpuzzels is ook voor kinderen

Zelf ben ik super enthousiast over het maken van de magische spiraalpuzzels. Mijn kinderen leefden ook erg mee tijdens mijn eerste puzzel. De ‘oehs’ en ‘ahs’ waren niet van de lucht. Al gauw wilde mijn oudste dochter van 10 jaar oud ook een puzzel proberen en dat ging haar prima af. Ook mijn zoon van 5 wilde dit doen. Hij had, heel logisch, nog niet het geduld voor een hele spiraalpuzzel. Maar motorisch was het een heel goede oefening en lukt het hem ook prima! Ik zou het aanraden vanaf ongeveer 8 jaar oud, en als je kind graag in 1x de puzzel af wil maken zelfs nog wel wat ouder. En wil je ze zelf maken? Groot gelijk!

Verschillende opties

Je hebt verschillende opties bij het maken van de magische spiraalpuzzels. Deze staan uitgelegd in de flappen van het boek. Je kan namelijk kiezen voor één kleur, zoals het zwarte wat ik heb gebruikt, of voor een combinatie van verschillende kleuren om je kunstwerk nog specialer te maken. Ik heb hier zelf niet voor gekozen omdat ik één kleur een toffer effect vind hebben en ik het eerlijk gezegd ook al ingewikkeld genoeg vond. Maar ga jij een uitdaging niet uit de weg? Dan zou ik het zeker proberen!

Magische spiraalpuzzels is van uitgeverij Deltas. Dit is een heel afwisselende uitgeverij, met puzzelboeken, maar ook andere items! Kijk maar eens wat wij bij MamaScrapelle al hebben uitgeprobeerd:

Specificaties Magische spiraalpuzzels – dieren

Auteur: Thomas Pavitte | Nederlandse uitgave uitgegeven door: Deltas | 20 puzzels | juni 2022 | 9789044762648 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com

footer 8
Linda
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.