Organiseer een klassenuitje! Maar hoe?

Is het eindelijk jouw beurt om voor het klassenuitje te zorgen of vind je het gewoon heel leuk om te doen? Dan is dit het perfecte moment voor wat tips. Op zo’n dag wil je natuurlijk dat iedereen het naar zijn zin heeft, en dit kan nog best lastig zijn om voor elkaar te krijgen. Daarom kan het geen kwaad als je een beetje weet waar je zoal op moet letten. Lees hier meer over een klassenuitje organiseren!

uitstapje
Maritiem Museum Rotterdam klassenuitje

Klassenuitje organiserenzoek andere ouders

Alles in je eentje doen gaat uiteraard lastig, en aarzel daarom niet om wat hulp te vragen. Dit kunnen bijvoorbeeld de ouders van andere kinderen zijn. Ze vinden het vaak hartstikke leuk om ook mee te helpen met het klassenuitje organiseren, en op deze manier zijn ze er ook bij met hun kinderen. Verschillende ouders zorgen ook voor verschillende input, en met elkaar kunnen jullie waarschijnlijk op een heleboel ideeën komen. Het scheelt verder een hoop stress voor jezelf, want nu heb jij niet alle verantwoordelijkheid op je. Samen kunnen jullie er zeker wat leuks van maken.

In mijn ervaring toen ik hielp organiseren bij de kleuters heb je aan 6 ouders voldoende. Zorg dat je niet allemaal de ouders van 1 vriendengroep bent om zo een brede doelgroep te hebben qua wensen van de kinderen.

klassenuitje organiseren bootje varen met kinderen
Foto door Lucius Crick: via pexels

Locatie scouten

Dit is misschien wel het belangrijkste van allemaal voor het klassenuitje organiseren. Kinderen kun je nu eenmaal niet zo makkelijk gelukkig krijgen. Je moet daarom weten waar de interesses van de kinderen liggen. Dit kun je doen door vooraf wat vragen te stellen en te kijken waar het leidt. Ook zijn er externe partijen die je wellicht verder kunnen helpen. Denk aan de school waar de kinderen zitten of bedrijven die ervaring hebben met het organiseren van schooluitjes. Hierna kun je de beste beslissing maken. Dit kan dan uiteindelijk een pretpark zijn, maar wellicht ook een museum. Of wat dacht je van een tochtje op rubberboten van wakestore.nl? Lekker over het meer is altijd spannend! Zorg wel dat alle kinderen hun zwemdiploma hebben en goede veiligheidsvesten dragen.

Voor kleuters is een speeltuin in de buurt ideaal. Een groot grasveld en het liefst een paar ouders woonachtig in de buurt waar ze kunnen plassen.

Speciale wensen onthouden als je een klassenuitje organiseert

Niet ieder kind is hetzelfde, en misschien zijn er wel speciale wensen waar je rekening mee moet houden. Dit kunnen allergieën zijn, maar als je een sportieve dag tegemoet gaat, is het ook belangrijk om te weten of er geen kind is met fysieke beperkingen. Het zou erg vervelend zijn als hij of zij dan niet mee kan. Zoek dit van tevoren goed uit en mocht je contact hebben met alle ouders, is het organiseren van het klassenuitje zo gedaan. Het klinkt misschien als een hoop werk, maar als je eenmaal bezig bent, zal je zien hoeveel je er uiteindelijk aan hebt.

wandelen
Afbeelding Hamsterfreund via Pixabay

Activiteiten bedenken

Tot slot moet je een aantal activiteiten organiseren. Je moet de kinderen nu eenmaal een hele dag bezig kunnen houden. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar dingen die bij elkaar passen. Gaan jullie bijvoorbeeld een salsa workshop doen op het strand? Kies dan ook voor een potje beachvolley! Wordt het toch het water in? Laat ze dan eens kennis maken met suppen! Zo sluit alles op elkaar aan en wordt het een dag om nooit te vergeten.

Voor oudere kinderen heb je wellicht wat meer werk nodig met het klassenuitje organiseren. Bij kleuters is een luchtkussen, schmincken, wat buitenspeelgoed en lekker eten en drinken al gauw genoeg.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.