Skip to Content

Een reis naar Schouwen-Duiveland – juist in het laagseizoen!

Ik moet eerlijk zeggen dat ik bij de provincie Zeeland vooral denk aan zon, zee en strand. En dat ik dus daarom deze vakantiebestemming vooral in de zomer zou overwegen. Maar na mijn ervaringen van de reis die ik nu heb gemaakt naar Schouwen-Duiveland, kan ik juist deze bestemming heel erg aanbevelen in het najaar. Vraag je je misschien af: wat is er dan eigenlijk te doen in het laagseizoen? Lees dan zeker mijn blog met ervaringen!

op reis naar schouwen-duiveland

Op reis naar Schouwen-Duiveland: een perstrip

Wat had ik een geluk dat we voor MamaScrapelle werden uitgenodigd om op perstrip te gaan naar Schouwen-Duiveland! Ik moet zeggen dat ik zelf niet zo snel voor deze bestemming zou kiezen. Eerlijk gezegd wist ik niet zo veel van deze regio af, en je kent het spreekwoord: onbekend maakt ook onbemind. Als je gaat zoeken op internet, zijn de meeste foto’s die je tegenkomt van Zeeland, foto’s die gemaakt zijn in de zomer. Dat geeft wellicht het idee dat er niet zoveel te beleven is in de herfst en winter. Maar niets is minder waar! Dit weekend werden we mee op pad genomen door Cédric, die werkzaam is bij Eilandmarketing Schouwen-Duiveland. Hij liet ons de pareltjes van het eiland zien, die juist in dit seizoen het bezoeken waard zijn.

op reis naar schouwen-duiveland

Schouwen-Duiveland = water

Maak je een reis naar Schouwen-Duiveland, dan zal je al snel ontdekken dat water een grote rol speelt in dit gebied. Schouwen-Duiveland wordt omgeven door water. Naast de Noordzee zijn dat de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. En in het najaar word je niet alleen omgeven door water, maar mogelijkerwijs valt er ook wat water uit de lucht. Het weekend dat wij hier waren, heeft het af en toe flink geregend en gewaaid. Maar, ook dat hoort erbij! Ben je een natuurliefhebber en wil je echt de krachten van de natuur eens goed ervaren? Dan zit je hier zeker goed. Heerlijk uitwaaien omgeven door heel veel water. En op slecht weer kun je je natuurlijk gewoon kleden. Of zoals sommige mensen zeggen: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.

op reis naar schouwen-duiveland

Het Watersnoodmuseum, een must see bij een reis naar Schouwen-Duiveland

Zeg je Zeeland, dan zeg je water. En op het moment dat je hieraan denkt, denk je uiteraard ook meteen aan de Watersnoodramp die dit gebied in 1953 is overkomen. De Watersnoodramp is onlosmakelijk met dit gebied verbonden, en je ziet hier direct en indirect nog steeds veel van terug.
Ga je op reis naar Schouwen-Duiveland, dan kun je een bezoek aan het Watersnoodmuseum uiteraard niet overslaan.

In 4 caissons waarmee de dijken werden gedicht na de Watersnoodramp van 1953 kun je dit indrukwekkende museum vinden. Vol fotomateriaal en persoonlijke verhalen. Denk bijvoorbeeld aan boeken vol foto’s van de overstroomde dorpen, vele teruggevonden gebruiksvoorwerpen en een indrukwekkend monument: 1835+1, ter herinnering aan alle omgekomen slachtoffers. 1835 is het aantal geregistreerde slachtoffers, en plus de baby die in die rampnacht is geboren en een dag later is verdronken en nooit meer teruggevonden.

Het watersnoodmuseum voor kinderen

Dit museum is ook heel interessant voor kinderen. Bij de ingang van het museum leer je 2 kinderen kennen, een jongetje en een meisje die toen geleefd hebben. Aan de hand van de bordjes die door heel het museum te vinden zijn, volg je het verhaal van deze twee kinderen. In het laatste deel van het museum staan er ook een aantal interactieve elementen, waardoor kinderen zelf het dagelijkse gevecht tegen het water kunnen ervaren.

rondleiding watersnoodmuseum
De rondleiding werd gegeven door Jaap Schoof, die de watersnoodramp zelf heeft meegemaakt en jarenlang directeur is geweest van dit museum.

Op reis naar Schouwen-Duiveland: op zoek naar verdwenen dorpen

In een wijds en uitgestrekt landschap kun je de Plompe Toren vinden. Dit is een kerktoren aan de Oosterschelde, een paar kilometer ten zuiden van Burg-Haamstede. Deze toren is 23 meter hoog en is nog het enige restant van Koudekerke, een inmiddels in de Oosterschelde verdwenen dorp.
Volgens een legende, die je hoort bij het betreden van de toren, is hier vroeger door de vissers een zeemeermin gevangen. Haar man smeekte om haar vrij te laten, maar dat hebben de vissers niet gedaan. Daarom sprak de zeemeerman een vloek uit over het dorp:

‘Westenschouwen, ’t zal u rouwen
dat ge heeft geroofd mijn vrouwe,
Westenschouwen zal vergaan
alleen de toren zal blijven staan’.’

Je kunt een klim maken naar het topje van de toren en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht. De gerestaureerde toren is nu een informatiecentrum (ingericht door Natuurmonumenten) over de geschiedenis, legenden en natuur van de streek. Deze toren is dagelijks gratis toegankelijk.

Beleef de natuur bij Boswachterij Westerschouwen

Als je door Schouwen-Duiveland reist, valt op hoe uitgestrekt en wijds het gebied is. Wat is er hier veel ruimte! Overal zie je vogels vliegen. Waar je misschien zou denken dat het landschap wat eentonig is, is dat allerminst waar. Breng maar eens een bezoekje aan Boswachterij Westerschouwen. Het grootste bos van Zeeland vind je op Schouwen-Duivenland. Boswachterij Westerschouwen ligt op de Kop van Schouwen en grenst aan de Noordzee. Vroeger was dit gebied een grote zandvlakte. De omwonenden hadden ontzettend veel last van het stuivende zand, en hebben daarom een verzoek ingediend bij de overheid om een bos aan te laten leggen. Dat is er gekomen. En wat voor een bos!

Een gevarieerd bos

Waar hier vroeger alleen dennenbomen zijn aangeplant, zijn ze nu volop bezig om meer diversiteit in het bos te krijgen en ook loofbomen te planten. En dat is nogal een uitdaging, omdat er in dit gebied ook behoorlijk wat damherten rondlopen, en die snoepen nogal graag van de verse blaadjes en besjes. Daarom zie je ook regelmatig wat boompjes met een hekje eromheen. Even wat bescherming tegen die snoepgrage herten! Boswachterij Westerschouwen is heel afwisselend. Er is duingebied, bos en water. Ook kun je er een uitkijktoren vinden, zodat je goed over dit landschap uit kunt kijken.

uitwaaien in de duinen Boswachterij Westerschouwen
Hier kun je heerlijk uitwaaien in de duinen.

Op stap met de boswachter tijdens je reis naar Schouwen-Duiveland

Wij hadden tijdens deze reis naar Schouwen-Duiveland het geluk dat we op pad mochten met boswachter Marijke Lieman. Zij wist ontzettend inspirerend te vertellen over alles wat er leeft, groeit en bloeit in dit natuurgebied. Zo leek het ons geweldig om damherten in het wild te kunnen spotten, en deze hebben we dankzij haar kunnen bewonderen! Als je ook graag op pad wil met een gids in dit natuurgebied, dan kun je via de site van Staatsbosbeheer intekenen op de wandelingen die in hun agenda staan. Echt een aanrader, en je zult nooit meer hetzelfde naar een boom of paddenstoel kijken!

Heerlijk eten tijdens je reis naar Schouwen-Duiveland

Er is veel te zien en beleven op Schouwen-Duiveland, maar als ik ergens naartoe ga, vind ik het ook prettig om te weten waar je lekker kunt eten. Natuurlijk kun je zelf ergens bij een restaurantje neerploffen (in Zierikzee zijn deze volop te vinden), maar lees zeker even mijn ervaringstips! (zo weet je zeker dat je goed zit…)

De Gekroonde Suikerbiet

In de haven van Zierikzee kun je café restaurant ‘De Gekroonde Suikerbiet‘ vinden. Een supergezellig café, waar elk moment van de dag wel iets te beleven is! We werden heel gastvrij ontvangen door eigenaar Robbert Roggeband, die vol passie vertelde over zijn kroeg, ook wel ‘het anker van de stad’. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kun je hier terecht, en elk moment heeft zo zijn eigen charme en beleving. Of je nu langskomt om even uit te rusten van je fietstocht, of je met collega’s komt borrelen, lekker komt lunchen tijdens een dagje winkelen of ’s avonds helemaal los wil gaan tijdens de avonden met DJ. Dit café is inmiddels al 150 jaar oud en is in 2017 zelfs verkozen tot het beste café van Nederland.
En dat snap ik, want het is er super gezellig en het eten is echt heerlijk!

de gekroonde suikerbiet

Summio Port Greve restaurant

Dit restaurant is te vinden op het vakantiepark Summio Port Greve. Nu heb ik bij een vakantiepark altijd het idee dat het eten daar meestal niet verder komt dan de snackbar, maar dat is bij dit restaurant dus absoluut niet waar! Het restaurant heeft een ontzettend complete kaart, en nu in het najaar zelfs een compleet wildmenu. De keuze is afwisselend, van Surf and Turf tot mosselen, van dronken gamba’s tot groentencurry en van salades tot pizza’s. En ook de toetjes zijn bijzonder lekker!

Brasserie summio park port greve Summio Port Greve restaurant

Bakkerij Sonnemans

Voor een ontbijtje zijn wij aangeschoven bij Bakkerij Sonnemans. Als je deze bakkerij in Burgh-Haamstede binnenstapt, lijkt het alsof je terug bent gegaan in de tijd! Je kijkt je ogen uit, omdat er hier zoveel te zien is. De geur van vers gebakken brood komt je tegemoet en je treft meteen veel streekproducten. Ook is er veel snoep uit ‘oma’s tijd’. Je kunt bij deze bakker natuurlijk een lekker broodje of gebakje halen, maar het is nog leuker om aan te schuiven voor een ontbijtje.

Achterin de bakkerij is een speciaal hoekje gereserveerd voor klanten die daar graag een ontbijtje willen nuttigen. Een lekker glaasje jus d’orange, verse eitjes, vers gebakken broodjes en croissantjes en nog veel meer lekkernijen. Voor mij waren de vers gebakken Zeeuwse bolussen wel echt een ware traktatie. Daarom heb ik van mijn reis naar Schouwen-Duiveland voor het thuisfront een doosje Zeeuwse bolussen meegenomen. Maar daar heb ik er stiekem ook nog wel eentje zelf van op…

Bakkerij Sonnemans

Brasserie Sailors Inn in Bruinisse

Aan een van de modernste jachthavens van Nederland, Jachthaven Bruinisse, kun je brasserie Sailors Inn vinden. Het restaurant bevindt zich in een modern industrieel pand met een uitzicht over het Grevelingenmeer. Dit restaurant is perfect voor viseters, maar ook voor niet viseters is er een ruime keuze. Bij slechter weer zit je heerlijk knus binnen. In de zomer kun je ook op het terras aan het water zitten. Ik heb hier genoten van een lekker bord carpaccio, maar er is nog veel meer keuze!

Logeren bij Summio Port Greve

Zoek je een logeeradres in Schouwen-Duiveland, dan kan ik Summio Parc Port Greve van harte aanbevelen! Dit is een zeer compleet bungalowpark dat direct aan het Grevelingenmeer ligt, met heel veel faciliteiten. Denk bijvoorbeeld aan een brasserie, zwembad met glijbaan, een binnenspeeltuin, midgetgolf, speelplaats, kidsclub, supermarkt en nog veel meer. Zoals ik hierboven al heb laten weten kun je hier ook heerlijk eten!

Maar de huisjes zijn echt pas een aanrader! Er zijn verschillende types, maar de meeste huisjes zijn heerlijk luxe en ruim. Het huisje waarin wij verbleven had bijvoorbeeld een kookeiland, ruim terras, sauna én sunshower (dat zou ik thuis ook wel willen!).

Struinen door Zierikzee met een rondleiding door StoryTrail

Als je op reis gaat naar Schouwen-Duiveland in het laagseizoen, kun je heel goed een bezoekje brengen aan de mooie binnenstad van Zierikzee. Zierikzee is de grootste stad van Schouwen-Duiveland en staat werkelijk vol met monumentale panden, het zijn er wel meer dan 500! Zo waan je je dus echt even in een openluchtmuseum…

Bezienswaardigheden in Zierikzee zijn bijvoorbeeld de haven, de Dikke Toren en de stadsmuur en stadspoorten. Natuurlijk kun je zelf door Zierikzee struinen, maar nog leuker is het om dit met een gids te doen.

Wij hebben een stadswandeling gedaan onder leiding van ‘Hildebrand’. Dit is een van de gidsen van StoryTrail, die je de stad van een andere kant laten zien. Zij vertellen namelijk over de bijzondere verhalen van de stad. En dit zijn verhalen die je bij een gewone wandeling nooit te weten zou zijn gekomen. Hildebrand vertelde ons vol humor over de helden van de stad Zierikzee. Ik had nog nooit van StoryTrail gehoord, maar vond het echt ontzettend leuk en een echte aanrader. En ze organiseren in heel veel steden in Nederland stadwandelingen, dus je kunt elke keer iets nieuws beleven!

Zierikzee

Tips voor een reis naar Schouwen-Duiveland

Als je een reis gaat maken naar Schouwen-Duiveland, zijn de bovenstaande locaties echt een aanrader om te bezoeken. Verder heb ik nog een aantal tips:

  • Zorg dat je gekleed bent op het weer. In de herfst en winter kan het op Schouwen-Duiveland flink waaien. Denk dus aan warme kleding (laagjes!), en bijvoorbeeld een haarband of muts, handschoenen en een sjaal. Ook is een regenjas geen overbodige luxe, zodat je lekker droog zult blijven.
  • Ga je veel wandelen, neem dan zeker je wandelschoenen mee.
  • Ga je met de auto naar Zierikzee, dan is het een goede tip om te parkeren op de parkeerplaats Havenpoort (P1). Hier kun je namelijk gratis parkeren en ben je binnen een paar minuutjes in de stad.
  • Na het lezen van de informatie over ons bezoek aan bakkerij Sonnemans in Burgh-Haamstede wil je daar natuurlijk zeker al langs. Maar wist je dat ze ook een hotel hebben? Dit hotel heet ‘Hotel bij de Bakker‘ en je slaapt hier boven hun museum! Dit museum is gevuld met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en voorwerpen uit grootmoeders tijd. Je kunt vragen of de bakker tijd heeft voor een rondleiding, want hij zal veel ontzettend inspirerende verhalen kunnen vertellen over het museum!
    Blijf je niet in het hotel logeren, dan kun je ook een bezoek brengen aan het museum. Dit museum is gratis toegankelijk.

Heb je zelf nog goede tips voor een reis naar Schouwen-Duiveland? Plaats deze dan zeker hieronder in de opmerkingen!

Hotel bij de bakker
Hotel bij de bakker, waar ook het museum is gevestigd.

Lees ook deze blogs

Footer 6 nieuw
Kelly
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.