Skip to Content

Duurzaam kinderkleding kopen: Een tijdloze keuze

In de wereld van kindermode staat duurzaamheid steeds meer in de schijnwerpers. Ouders worden zich bewust van de impact van de mode-industrie op het milieu en de arbeidsomstandigheden van de mensen die de kleding maken. Gelukkig zijn er manieren om bewust te winkelen en tegelijkertijd je kinderen te voorzien van mooie, kwalitatieve kleding. Een benadering die steeds populairder wordt, is duurzame kinderkleding kopen zonder te letten op de nieuwste collecties en het kopen van kleding van meerdere merken uit één magazijn.

kinderkleding kopen
pixabay

Waarom duurzame kinderkleding?

Voordat we dieper ingaan op deze benadering, is het belangrijk om te begrijpen waarom duurzame kinderkleding zo cruciaal is. De traditionele mode-industrie is berucht om zijn milieuvervuiling, verspilling en uitbuiting van arbeiders. Kinderkleding is geen uitzondering. Het maken van kleding vereist enorme hoeveelheden water, energie en grondstoffen, en het afval stapelt zich op wanneer snel veranderende modetrends kinderkleding snel verouderd maken.

Bovendien zijn er nog veel problemen met de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie. Kinderkleding wordt vaak geproduceerd in landen met lage lonen, waar werknemers vaak onder slechte omstandigheden werken. Duurzame kinderkleding kopen betekent investeren in kwaliteit, langdurig gebruik, en ethische productiepraktijken, ook voor babykleding!

kinderkleding kopen tijdens de lockdown

Duurzame kinderkleding

In plaats van elk seizoen te jagen op de nieuwste kindermodecollecties, kun je overwegen om tijdloze kledingstukken voor je kinderen te kopen. Tijdloze kleding is ontworpen om lang mee te gaan, zowel in termen van stijl als kwaliteit. Dit betekent dat je niet hoeft te stressen over wat er momenteel ‘in’ is; in plaats daarvan kun je je concentreren op duurzame kinderkleding.

Kies voor klassieke kleuren en stijlen die niet uit de mode raken en gemakkelijk te combineren zijn. Denk aan eenvoudige t-shirts, jeans, truien en jurken. Deze tijdloze stukken blijven jarenlang bruikbaar en kunnen zelfs worden doorgegeven aan jongere broers en zussen of andere familieleden.

Welke kledingstukken zijn tijdloos in te zetten

Tijdloze kledingstukken voor kinderen die praktisch zijn, stijlvol en langdurig kunnen worden gedragen. Hier zijn enkele voorbeelden van tijdloze duurzame kinderkleding voor kinderen:

 1. Jeans: Net als bij volwassenen zijn jeans voor kinderen tijdloos. Een goed passende spijkerbroek is een veelzijdig kledingstuk dat gedragen kan worden in allerlei situaties, van schooldagen tot speeldates.
 2. Witte T-shirts: Eenvoudige witte T-shirts zijn perfect voor kinderen. Ze kunnen worden gecombineerd met jeans, shorts, rokken of onder overhemden, vesten en truien.
 3. Polo-shirts: Polo-shirts zijn een mix van casual en netjes. Ze kunnen worden gedragen voor zowel informele als meer formele gelegenheden.
 4. Kinderondergoed: Kinderondergoed, zeker in neutrale kleuren, is altijd goed. Voor jongens onderbroeken of boxers en hemden. Voor meisjes onderbroeken of boxers en hemden of topjes.
 5. Truien en vesten: Truien en vesten zijn onmisbaar voor de koude seizoenen. Kies voor klassieke stijlen zoals V-hals of ronde hals in effen kleuren.
 6. Jas met capuchon: Een jas met capuchon is praktisch en geschikt voor regenachtige dagen. Een tijdloos ontwerp past bij verschillende outfits.
 7. Leggings: Leggings zijn comfortabel en veelzijdig. Ze kunnen worden gedragen met jurken, rokken of tunieken.
 8. Witte sneakers: Witte sneakers zijn niet alleen trendy maar ook tijdloos voor kinderen. Ze zijn perfect voor dagelijkse activiteiten en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende outfits.
 9. Shorts: Tijdloze korte broeken zijn geweldig voor de zomer. Ze kunnen worden gecombineerd met T-shirts, polo’s en blouses. Denk hierbij ook aan korte broeken voor de gymles!
 10. Zwemkleding: Een eenvoudig en tijdloos zwempak of zwembroek is perfect voor een dagje plezier aan het strand of in het zwembad.
dozen

Verschillende merken, één magazijn

Een andere slimme manier om duurzaam kinderkleding te kopen, is door kleding van verschillende merken te selecteren en deze uit één magazijn te laten komen. Dit minimaliseert de ecologische voetafdruk, omdat producten van verschillende merken in één keer kunnen worden verzonden. Bovendien biedt dit de flexibiliteit om merken te kiezen die aansluiten bij jouw duurzaamheidsdoelen en smaak.

Online platforms die kleding van meerdere merken aanbieden en verzenden vanuit één locatie zijn handig voor deze aanpak. Dit stelt je in staat om een gevarieerde garderobe voor je kinderen samen te stellen zonder de noodzaak om naar verschillende fysieke winkels te gaan of meerdere leveringen te ontvangen.

Tweedehands als duurzame kinderkleding

Hoewel het over het algemeen geweldig is om kinderkleding tweedehands aan te schaffen vanuit het oogpunt van duurzaamheid en kostenbesparing, zijn er enkele categorieën kledingstukken die je mogelijk beter nieuw kunt kopen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Ondergoed en sokken. Vanwege hygiënische redenen en persoonlijke gezondheidsoverwegingen is het meestal raadzaam om ondergoed en sokken nieuw te kopen voor je kinderen. Deze kledingstukken komen in direct contact met de huid en kunnen moeilijker te desinfecteren zijn dan andere kleding.
 2. Schoenen: Kinderen groeien snel, en het is belangrijk dat hun schoenen goed passen om voetproblemen te voorkomen. Gebruikte schoenen kunnen al de vorm van de vorige eigenaar hebben aangenomen. Hierdoor zijn ze mogelijk niet geschikt voor de voeten van je kind.
 3. Zwemkleding: Zwemkleding is vaak gemaakt van materialen die zijn ontworpen om snel te drogen, maar deze materialen kunnen na verloop van tijd hun elasticiteit verliezen. Omdat de pasvorm belangrijk is, is het beter om zwemkleding nieuw te kopen.
 4. Veiligheidsuitrusting: Als je sport- of buitensportuitrusting voor je kinderen koopt, zoals fietshelmen, is het belangrijk om zeker te weten dat deze niet eerder zijn betrokken bij een ongeluk. Het is veiliger om dit nieuw aan te schaffen om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de huidige veiligheidsnormen.

Houd bij het kopen van tweedehands kinderkleding altijd rekening met de staat van de kleding en het specifieke kledingstuk. Veel tweedehands kinderkleding is nog in uitstekende staat en kan een geweldige duurzame aanvulling zijn op de garderobe van je kinderen.

Het duurzame gezinsleven

Duurzaamheid is meer dan alleen maar letten op de herkomst van kleding. Het gaat ook om het verminderen van verspilling, het bevorderen van hergebruik en het maken van bewuste keuzes. Door tijdloze duurzame kinderkleding te kopen en te kiezen voor een gecentraliseerde aanpak met meerdere merken, kun je een stap zetten in de richting van een duurzamer gezinsleven.

Dus, waarom zou je je zorgen maken over de nieuwste kindermodecollecties als je kunt investeren in duurzame, tijdloze kleding voor je kinderen? Kies voor kwaliteit, ethiek en een milieuvriendelijke aanpak bij het kopen van kinderkleding. Draag bij aan een betere toekomst voor de planeet en de komende generaties.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.