Zorgverzekering 2024 – een hap uit onze portemonnee

Prinsjesdag is weer voorbij en dat betekent dat er weer wat veranderd voor de zorgverzekering 2024. De grootste verandering sinds jaren die we echt wel gaan voelen in onze portemonnee. Jaarlijks stelt de overheid de inhoud van de basisverzekering vast, wat ook geldt voor de zorgverzekering in 2024. Als je benieuwd bent naar de veranderingen in de basisverzekering, het eigen risico voor 2024, of de verwachte zorgpremie, dan vind je op deze pagina alle relevante informatie met betrekking tot de zorgverzekering voor 2024.

medische kosten zorgverzekering

Premieverhoging zorgverzekering 2024

Op Prinsjesdag 2023 heeft de overheid aangekondigd dat de premie met 14% zal stijgen naar een gemiddelde van 149 euro per maand. Dat betekent 12 euro per maand meer! Voor sommige mensen is dat echt een hoop geld. Uiteindelijk hebben zorgverzekeraars de vrijheid om de premie zelf vast te stellen. Door gunstige inkoopbeleiden of het gebruik van reserves kunnen ze de premiestijging mogelijk beperken. Vergelijk dus altijd je zorgverzekering via een site als Independer.

Waarom stijgt de zorgpremie in 2024?

De zorgpremie voor de zorgverzekering 2024 stijgt vanwege verschillende redenen:

  1. De kosten voor medische behandelingen nemen aanzienlijk toe.
  2. In het afgelopen jaar zijn de salarissen in de zorg-CAO’s verhoogd.
  3. Er is een groeiende vraag naar specifieke zorg als gevolg van vergrijzing en een toename van het aantal mensen met chronische aandoeningen.

Waar ik wel van schrok is dat de zorgtoeslag weer verlaagd wordt. In 2023 was de maximale zorgtoeslag tijdelijk verhoogd naar € 154,- per maand, maar deze tijdelijke verhoging komt te vervallen. Voor 2024 bedraagt de maximale zorgtoeslag € 127,- per maand.

Het eigen risico blijft in 2024 ongewijzigd en bedraagt, net als in 2023, 385 euro per verzekerde.

Gunstige veranderingen in de zorgverzekering 2024

Voor ouders die een baby krijgen in 2024 is er ook een gunstige verandering in de zorgverzekering 2024. Namelijk dat de vergoeding voor kraamzorg flexibel wordt in te zetten. Er is recht op 24 tot maximaal 80 uur kraamzorg die je tot maximaal zes weken na de bevalling kunt opnemen. Ideaal als je partner in het begin veel thuis is en je juist hierna nog wel wat hulp kunt gebruiken!

In 2024 wordt eiceldonatie opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Vrouwen die in aanmerking komen voor deze vergoeding zijn vrouwen met een medische aandoening waardoor ze zelf geen eicellen van goede kwaliteit hebben. Een essentiële voorwaarde voor het verkrijgen van deze vergoeding is dat de wensmoeder een medische indicatie heeft.

Er zijn nieuwe overeenkomsten tot stand gekomen om een gecombineerde benadering van preventie en behandeling van overgewicht en obesitas bij kinderen te implementeren. Een cruciaal onderdeel van deze benadering is de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) voor kinderen, die nu is opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit programma heeft een looptijd van drie jaar en omvat een uitgebreid scala aan diensten, variërend van een initiële beoordeling tot een tweejarige GLI en een onderhoudsperiode.

Wanneer weten we meer?

  • Vanaf 12 november maken de zorgverzekeraars hun nieuwe premies bekend.
  • 31 december is de laatste dag dat je je oude zorgverzekering kunt opzeggen.
  • 31 januari is de laatste dag dat je een nieuwe zorgverzekering 2024 kunt afsluiten en/of wijzigen.

Wat vind jij van deze toename in de zorgkosten en de verlaging van de zorgtoeslag?

Lees ook deze blogs

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.