Overlijdensrisicoverzekering versus uitvaartverzekering – een uitleg

Een verzekering afsluiten voor als je overlijdt, daar denken niet veel mensen aan. En toch kan het wel heel fijn zijn voor je nabestaanden. Mijn ouders sloten al een uitvaartverzekering af toen ik nog een klein kind was. Een paar jaar geleden heb ik een extra uitvaartverzekering afgesloten omdat die van zeg maar 30 jaar terug niet meer voldoende dekte. Hij was natuurlijk ook afgesloten in het gulden tijdperk! Sinds kort heb ik ook een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Ik vertel je graag wat over de verschillen hiertussen. 

overlijdensrisicoverzekering
Image by Katie Phillips from Pixabay

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering verzekert u zich tegen de kosten van uw begrafenis of crematie. Als u overlijdt, betaalt de verzekeringsmaatschappij (een deel van) de kosten. Bij een uitvaartverzekering moet je goed op de kleine lettertjes letten want sommige dingen worden niet volledig uitbetaald.

Veel mensen hebben jaren geleden een uitvaartverzekering afgesloten en vergeten om deze premie aan te passen, danwel een aanvullende uitvaartverzekering af te sluiten. Doen dus nog even want je afgesloten verzekering in het gulden tijdperk is niet meer voldoende om de uitvaart van te bekostigen! Bij het NIBUD kun je veel relevantie informatie vinden voor wat te doen bij een overlijden.

Overlijdensrisicoverzekering uitleg

Met een overlijdensrisicoverzekering voorkom je dat je nabestaanden financiële problemen krijgen als je tijdens de afgesproken looptijd overlijdt. De nabestaanden krijgen eenmalig een geldbedrag uitgekeerd waarmee ze bijvoorbeeld de maandelijkse kosten kunnen blijven betalen. Zo kan de hypotheek of huur van een huis bijvoorbeeld betaald worden.

Ook is het mogelijk om de overlijdensrisicoverzekering te koppelen (verpanden) aan je hypotheek. In dit geval wordt met het bedrag (een deel van) de hypotheek afgelost.  voor een bepaalde tijd. Een overlijdensrisicoverzekering neem je al af voor enkele euro’s per maand tot enkele tientjes per maand.

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet wettelijk verplicht. Maar heb je een koophuis dan kiezen veel mensen er toch voor om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Sterker nog sommige hypotheekverstrekkers verplichten je zelfs om er een af te sluiten! Zo heeft de hypotheekverstrekker altijd de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt afgelost, ook als je plots overlijdt.

Gezondheidsverklaring nodig voor een overlijdensrisicoverzekering?

Bij de meeste overlijdensrisicoverzekeringen moet je een gezondheidsverklaring invullen. Allemaal vragen over je gezondheid. Deze wordt beoordeeld door experts. Soms wordt er besloten tot het doen van een medische keuring. Vaak komt hier een nieuw, hoger, premievoorstel uit of op basis van het resultaat van de medische keuring wordt je aanvraag van de overlijdensriscioverzekering afgewezen.

Bij een uitvaartverzekering heb je geen medische keuring nodig, en zijn de premies lager dan een overlijdensrisicoverzekering. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het vaak lagere verzekerde bedrag.

Wat is dan een levensverzekering?

De termen ORV, overlijdensrisicoverzekering en levensverzekering worden regelmatig door elkaar heen gebruikt. Een ORV is een levensverzekering. Een verzekering die uitkeert bij overlijden van degene op wiens leven de verzekering is afgesloten.

Bij Allianz kun je een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

De overlijdensrisicoverzekering is één van de meest afgesloten verzekeringen in Nederland.

Ervaring overlijdensrisicoverzekering

Zelf heb ik zeer recent ook een overlijdensrisicoverzekering af moeten sluiten. Eind 2008 kocht ik een woning in Den Haag en financieerde een hoop mee in mijn hypotheek. Nog geen paar maanden later leerde ik mijn man kennen en binnen een paar maanden woonden wij samen in Delft. Nu de markt eindelijk weer is aangetrokken, ja ik kocht de woning zo’n beetje op het toppunt van de markt toendertijd, heb ik de woning kunnen verkopen met overwaarde!

Nu had ik een aflossingsvrije/ spaarhypotheek met een levensverzekering eraan gekoppeld. De levensverzekering is een zekerheidstelling met als doelstelling af te lossen op de hypotheek en deze heb ik laten stopzetten om de hoogte van mijn hypotheek naar beneden te krijgen. Dit zou namelijk na passeren bij de notaris niet meer kunnen en dan ga je de belastingdienst een beetje te veel spekken. Zonde van je centen!

Maar de hypotheekverstrekker had wel als eis dat ik voor de tijd tussen stopzetten levensverzekering en  passeren notaris een overlijdensrisicoverzekering zou afsluiten.

De medische vragenlijst was een flinke vragenlijst over mijn gezondheid. Sommige dingen wist ik ook echt de data niet meer van maar het gaat ook een beetje om de richtlijnen. Zo heb ik geen keelamandelen en galblaas meer en heb natuurlijk een keizersnede gehad.

Het afsluiten ging heel snel en makkelijk verder!

Voordelen van een overlijdens­risicoverzekering

  • Financiële zekerheid voor je nabestaanden na een overlijden.
  • Te koppelen aan hypotheek, maar ook zonder hypotheek af te sluiten.
  • Korting voor niet-rokers bij o.a. Allianz
  • Snel zekerheid door digitaal aanvraagproces en digitale gezondheidsverklaring.
  • Je kiest de vorm en bedragen die passen bij je persoonlijke situatie

Heb jij een overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Waarom?

Lees ook deze blogs

footer-7
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.