Skip to Content

Hoe werkt een arbeidsongeschiktheidsverzekering van Univé?

Het zijn van eigen baas heeft vele voordelen. Vrijheid wordt daarbij vaak genoemd als één van de grootste pluspunten. Toch zijn er ook enkele nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld uitvallen door ziekte of een ongeval, waardoor je inkomsten misloopt. Heb je hiervoor niets geregeld, dan kan het hardgaan met je zorgvuldig opgebouwde spaarcenten. Je kunt er gemakkelijk door in de financiële problemen raken, ook als het om een tijdelijke periode gaat waarin je niet kunt werken. Om dit te voorkomen sluiten veel ondernemers een AOV Univé af. Daarmee ontvang je een uitkering zodra je door ziekte of een ongeval uitvalt. Heb jij al een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

arbeidsongeschiktheidsverzekering
Foto door Karolina Grabowska: via pexels

Arbeidsongeschiktheidsverzekering bij ziekte, preventie en reïntegratie

Kies je voor een AOV bij Univé, dan gaat dat veel verder dan alleen het krijgen van uitkering. Er wordt door de verzekeraar namelijk flink geïnvesteerd in preventie. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Mocht er onverhoopt toch wat met je gebeuren – een ongeluk zit immers in een klein hoekje – dan kun je ook rekenen op hulp bij re-integratie via je arbeidsongeschiktheidsverzekering, mocht dat nodig zijn.

Het is op het moment nog niet zo dat elke ondernemer en ZZP’er een AOV nodig heeft. Of dat voor jou een goed idee is, daar helpt Univé je bij middels een online-check. Deze vind je op de website en bestaat uit enkele vragen. Je geeft om te beginnen aan of je fysiek licht of zwaar werk uitvoert. Onder licht werk worden bijvoorbeeld administratieve taken verstaan. Met fysiek zwaar werk val je onder de categorie van bouwvakkers, timmerlieden en stratenmakers.

arbeidsongeschiktheidsverzekering
Foto door Mikhail Nilov: via pexels

Vrijblijvend advies door expert

Wil je liever contact met een expert die jou kan voorzien van de nodige info en waar jij met al je vragen terechtkunt? Dan biedt Univé de mogelijkheid aan om een gratis inzichtgesprek af te nemen. Deze vindt plaats met een inkomensspecialist. Je krijgt hiermee niet alleen inzicht in jouw financiële situatie en gevolgen mocht je arbeidsongeschikt raken. Hij of zij helpt je ook met het daadwerkelijk afsluiten van de AOV. Zo word je volledig ontzorgd, zonder dat dit je geld kost.

Je hoeft hiervoor overigens niet naar een bepaalde locatie af te reizen. Het gesprek voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering vindt namelijk telefonisch plaats of middels videobellen. Bovendien hoef je er slechts maximaal 30 minuten voor vrij te maken in je agenda. Na dit gesprek weet je precies waar je aan toe bent en ook hoe je het beste een AOV afsluit.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering ZZP wordt verplicht

Momenteel heb je nog een vrije keuze of je een AOV zzp afsluit. Daar komt over een paar jaar hoogstwaarschijnlijk verandering in, want men is bezig met het verplicht stellen van deze arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers en ondernemers. Zoals het nu lijkt zal de AOV per 1 januari 2027 verplicht worden gesteld.

Hoewel dat nog even duurt, kan het zinvol zijn je nu al te verdiepen in de mogelijkheden en wat je ervoor terugkrijgt. Zo kom je goed beslagen ten ijs zodra de verplichte AOV in werking treedt. Bij Univé ontvang je overigens de eerste 3 jaar een premiekorting van 30%. Wil je gelijk een AOV afsluiten, dan kost je dit slechts enkele minuten via de website van de verzekeringsmaatschappij.

zorgverzekering
Afbeelding door Steve Buissinne van Pixabay

Wat zijn de meeste voorkomende redenen dat een AOV wordt uitgekeerd?

De meest voorkomende redenen waarvoor een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt uitgekeerd, zijn gerelateerd aan gezondheidsproblemen die het vermogen van een verzekerde om te werken aantasten. Hierbij kun je denken aan:

  1. Ziekte: Ernstige ziekten zoals kanker, hartziekten, neurologische aandoeningen en andere langdurige ziekten kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid en recht geven op een AOV-uitkering.
  2. Ongevallen: Fysieke verwondingen als gevolg van ongevallen, zoals letsel aan de rug, ledematen of hoofd, kunnen ervoor zorgen dat iemand niet in staat is om te werken en in aanmerking komt voor een uitkering.
  3. Psychische aandoeningen: Ook psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen of burn-out, kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid en resulteren in een AOV-uitkering.
  4. Invaliditeit: Blijvende invaliditeit door een ongeval of ziekte kan ook in aanmerking komen voor een AOV-uitkering, afhankelijk van de polisvoorwaarden.
  5. Operaties en medische ingrepen: Sommige AOV’s dekken ook tijdelijke arbeidsongeschiktheid als gevolg van operaties of medische ingrepen, waarbij de verzekerde hersteltijd nodig heeft.
  6. Medisch advies: In sommige gevallen kan medisch advies aangeven dat het voor de gezondheid van de verzekerde beter is om niet te werken, wat kan leiden tot een AOV-uitkering.

Het is essentieel voor verzekerden om de polisvoorwaarden van hun AOV zorgvuldig te bestuderen en te begrijpen, omdat de dekking kan variëren. Daarnaast kan het nodig zijn om medische bewijzen en andere relevante documentatie te verstrekken om in aanmerking te komen voor een uitkering.

Lees ook deze blogs

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.