Skip to Content

Slapen met een robot – review van de Somnox 2 slaaprobot

Sinds mijn diagnose ADHD op mijn 30ste weet ik eindelijk waarom ik regelmatig zo slecht slaap. Vooral het inslaap vallen kan soms een flinke uitdaging zijn. Rusteloze armen en benen, een ademhaling die druk blijft net zoals de drukte in mijn hoofd zorgen ervoor dat het soms lastig is om te ontspannen. Al doet de zwaartedeken die ik nu een paar maanden heb al wonderen, toch miste ik nog iets voor mijn ademhaling. Ik had nooit gedacht dat ik slapen met een robot fijn zou vinden. In deze Somnox 2 review vertel ik je alles over de Somnox Adem- en Slaaprobot.

Somnox – de oorsprong

Een paar jaar geleden hoorde ik voor het eerst over een slaaprobot. Studenten van de TU Delft waren bezig met deze te ontwikkelen en aangezien ik in dezelfde stad woon las ik hier wel eens wat over. Ik riep toen al dat ik best zou willen slapen met een robot, het leek me heerlijk. Daarna vergat ik het eigenlijk dat de slaaprobot bestond. Tot ik de oproep zag dat ze mensen zochten om de Somnox 2 te reviewen. Laat ik jullie eerst even mee nemen in de oorsprong van het verhaal en waarom ik raakvlakken zag voor mezelf.

Julian Jagtenberg een van de oprichters van Somnox had een familielid die slecht sliep. Als gevolg hiervan was ze veel moe en had ze een lagere weerstand. Julian deed gedegen onderzoek en kwam “mimicking” tegen. De eigenschap dat baby’s onbewust de ademhaling van hun ouders overnemen. Diepe ademhaling brengt lichaam en geest tot rust en zorgt voor betere slaap en dit alles samen bracht Julian tot een idee.

Na heel wat prototypes ontstaat daar de Somnox, een combinatie van slaap (‘somno’) en nacht (‘nox’) in het Latijn. Inmiddels is er zelfs al een verbeterde versie 2 waardoor ik heerlijk kan slapen met een robot!

Een review van de Somnox 2 slaaprobot en ademhalingsrobot. Slapen met een robot ervaring en mediteren met ademhalingsoefeningen.

Somnox ervaringen – Diepe ademhaling

Bij ontvangst laad ik de Somnox 2 op en zet hem aan. Met het gezin bewonderen we de buik die rustig op en neer beweegt. We ontdekken al snel dat het volume van de muziek aangepast kan worden en dat alles zonder het boekje überhaupt te lezen. Mijn dochter confisqueert hem gelijk al voor ik kan gaan slapen met een robot. Ze gaat lekker op de bank hangen en maakt een innige vriendschap met de slaaprobot.

“Mama hier word ik echt rustig van, als ik eens boos of verdrietig ben mag ik hem dan lenen van je? “

Ik verbaas me over haar uitspraak en ben even sprakeloos. Binnen nog geen 5 minuten ontdekt zij wat de Somnox 2 voor haar kan betekenen en voelt ze haarfijn aan hoe krachtig de werking van ademhaling is. En dat terwijl ik alleen nog maar over slapen met een robot had nagedacht. Opeens komen er nog veel meer mogelijkheden in beeld en nogmaals we hebben nog geen boekje gelezen en ook nog niet de app geïnstalleerd, daarover zo meteen meer in deze Somnox 2 review.

Een review van de Somnox 2 slaaprobot en ademhalingsrobot. Slapen met een robot ervaring en mediteren met ademhalingsoefeningen.

Somnox slaaprobot ervaringen

Eerlijk is eerlijk, de eerste nacht was mijn Somnox slaaprobot ervaring een onrustige. Ik was natuurlijk juist heel erg in mijn hoofd en lijf bezig. Wat gebeurt er allemaal? Wat voel ik? Hoe vind ik het fijn liggen? Gaat mijn ademhaling al rustiger worden of niet? Ik moest letterlijk mijn draai even vinden met de Somnox 2. Van nature ben ik een zij-slaper en ik had echt het gevoel dat ik heerlijk aan het knuffelen was met een baby van wie ik de ademhaling ging overnemen. Het zachte geluid van de motor deed me echt denken aan een slapende baby en mijn gedachten gingen terug naar de tijd dat ik nog lekker veel buidelde met mijn dochter.

De tweede avond wist ik waar ik aan toe was en besloot ik vooral te focussen op mijn ademhaling. Dat ging al stukken beter, en na een week kon ik zelfs die focus helemaal loslaten en gewoon ervaren en voelen en in slaap vallen.

Mijn man klaagde die week wel. Het was de week van vrieskou en ik had tegen mijn rug een hittepit en tegen mijn buik de Somnox. Met mijn twee vriendjes dicht tegen mij aan voelde hij zich wat overbodig in bed haha.

Doe de slaaptest online om te kijken of de slaaprobot ook voor jou wat kan betekenen!

Speciale APP Somnox 2

Na die eerste week waarin ik gewoon wilde ervaren en voelen hoe het slapen met een robot was besloot ik om verder research te doen naar de Somnox 2.

Somnox simuleert een ademhaling, die is aangepast op jouw ademhalingsritme.
Door mee te ademen vertraagt jouw ademhaling automatisch en ontspan je, waardoor je sneller, dieper en langer slaapt.

Het principe is helder. De slimme sensoren in de Somnox voelen jouw ademhaling en passen zich hiernaar aan. Langzaam aan neemt de robot de leiding waardoor je ademhaling langzaamaan iets vertraagt en je zo tot een diepe ademhaling komt. Stress en onrust worden weggenomen en je komt in een diepere en langere slaap terecht.

Ik installeerde de APP en was blij verrast wat ik daar aantrof. Een grote variatie aan achtergrondgeluiden. Van natuur/ bos/ zee maar ook aan ademhalingsoefeningen. Ik vond er zelfs een rustige verbonden ademhaling oefening! Weer een pluspunt in deze Somnox 2 review!

Met de APP kun je je favoriete instellingen aanpassen, waaronder de tijd dat de Somnox 2 aan staat terwijl jij met de robot gaat slapen.

Somnox review – Ademhalingsoefeningen en mediteren

Zoals mijn dochter binnen 5 minuten al ervaarde is de Somnox 2 ook geschikt om ademhalingsoefeningen mee te doen en te mediteren. Naast het slapen met de robot kun je er nog veel meer mee doen dus! Via de app kun je kiezen voor voorgeprogrammeerde ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen zijn speciaal gemaakt om stress en onrust te verminderen. Het zijn hele fijne rustgevende oefeningen, zoals:

  • “Resonantie-ademhaling” 4 seconden in en gelijk 6 seconden uit en gelijk weer 4 seconden in. Dit verhoogt je harstslagvariabiliteit.
  • “4-7-8 ademhaling” 4 seconden in, 7 seconden vast, 8 seconden uit en dan gelijk weer inademen.
  • “Box-breathing” waarbij je 4 seconden in ademt, 4 seconden wacht, 4 seconden uitademt en 4 seconden wacht.
  • “Pranayama” 4 seconden in en direct 4 seconden uit en weer gelijk 4 seconden in etcetera. Dit is een eeuwenoude ademhalingstechniek. Hierdoor kun je meer zuurstof opnemen en dit zorgt voor een betere werking van je organen. Het helpt je te ontspannen en bevordert je gezondheid. Prana wordt ook wel de vitale levensenergie genoemt. Dit is vooral een rustige verbonden ademhaling oefening. De echte verbonden ademhaling van 2 seconden in -uit kun je alleen doen met een ademcoach in de buurt om je te begeleiden!
mediteren met kinderen en Somnox

Slaaprobot- Mediteren met je eigen geluid streamen

Of je nu wil slapen met een slaaprobot of wil gaan mediteren met de Somnox 2 je kunt je eigen geluid streamen. Misschien heb je wel een favoriete playlist in Spotify staan om bij in slaap te vallen of te mediteren. Super fijn dat je die dan ook kunt koppelen met de slaaprobot.
Standaard zijn er 8 meditatiemuziekjes, 9 natuurgeluiden, en zelfs 2 soorten ruis op de telefoon. De roze en witte ruis geluiden zijn nieuw voor mij en persoonlijk vind ik die geluiden maar niks.

De geluiden van walvissen, regen en de Japanse tuin behoren tot mijn favorieten. Toch varieer ik graag en voeg ik soms andere geluiden toe, misschien zelfs met behulp van een playlist. De Bluetooth-functionaliteit maakt het ook ideaal voor kinderen die graag naar kindermeditaties in podcasts luisteren!

Conclusie Somnox 2 review slaaprobot

Na een goede periode van testen en slapen met een slaaprobot kom ik eigenlijk tot 1 duidelijke conclusie. De Somnox 2 is perfect voor het regulieren van je ademhaling waarbij je tot een diepe rustige ademhaling komt en hiermee stress en onrust verlaagt. Of dit nu komt omdat je hem gebruikt om in slaap te vallen of om mee te mediteren. De Somnox 2 is fijn en snel in gebruik. Door de APP zijn er nog meer functionaliteiten waarbij je veel ademhalingsoefeningen kunt doen en verschillende soorten achtergrondgeluiden kunt gebruiken.

Wil jij van je slapeloze nachten af? Wil jij aan de slag met ademhalingsoefeningen en hierbij ondersteuning krijgen? Heb je een kind die ontspanningsoefeningen kan gebruiken en dat helemaal van deze tijd met de hulp van techniek wil aanleren?

Dan raad ik je de Somnox 2 echt aan. Ja het is even een investering, maar zoals Julian al ontdekte. Je ademhaling is zo belangrijk voor je algehele weerstand dat deze aankoop het echt waard zal zijn.

De Somnox 2 wordt geleverd met een stekker met opzetstukken zodat je hem overal ter wereld kunt opladen.

MAMASCRAPELLE50 geeft 50 euro korting op de aankoop van de Somnox 2!

Lees ook deze blogs

Footer2 nieuw
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.