Skip to Content

Verbonden ademhaling – wat is het en wat zijn mijn ervaringen

Toen ik in mijn Burn-out kwam kreeg ik van de huisarts de tip om op zoek te gaan naar een wandelcoach. Mijn ervaringen hierover schreef ik al eerder in een blog. In deze blog kondigde ik al aan dat ik ook een blog zou schrijven over de verbonden ademhaling. Marissa van Puur Biesland coaching volgde een zware training om Breathwork Journeys te mogen geven aan cliënten. Met de ondersteuning van Marissa ben ik 10 sessies op reis gegaan door blokkades in mijn lichaam. In deze blog vertel ik je er graag meer over!

verbonden ademhaling Puur Biesland Coaching

Wat is verbonden ademhaling?

Ademhalen doen we allemaal. Het is het eerste dat we doen als we geboren worden en het laatste dat we doen als we sterven. Ademhalen doe je zonder bij na te denken, het is een gewoon proces van je lichaam, net zoals knipperen met je ogen. Doordat het zo gewoon is, vergeet je bijna hoe belangrijk ademhalen is. Mensen ademen gemiddeld 12 -14 keer per minuut wanneer ze wakker zijn en 6-8 keer als je in diepe slaap bent. Wij ademen dus ongeveer 15.840 keer per dag. 70 % van de afvoer van afvalstoffen uit het lichaam gebeurt via de adem. Als je niet goed diep ademhaalt, maar blijft steken in een oppervlakkige ademhaling betekent dat je lichaam niet goed de afvalstoffen in je lichaam kan opruimen. Hierdoor ontstaan er fysieke blokkades in je energiestroom en kun je ziek of overspannen raken.

Verbonden ademhaling kent vele benamingen, in het Engels heet het Rebirthing Breathwork. Marissa schrijft op haar website:

Breathwork is een therapeutische schoonmaak van vastzittende emoties en patronen in je lichaam en geest. Door te werken met de ademhaling creëer je letterlijk en figuurlijk meer lucht in je lichaam en leven. Onderdrukte emoties worden opgeruimd zodat je ruimte kan maken voor positieve gedachten en gevoelens die in lijn zijn met wie jij daadwerkelijk bent.

Rebirthing Breathwork

Het Rebirthing betekent eigenlijk dat je opnieuw geboren gaat worden. Je kan ook letterlijk de eerste trauma van je leven, je geboorte, opnieuw beleven tijdens een ademsessie. Dit kan zijn in herinneringen met beeld, maar ook in lichamelijke sensaties.

De ademsessies worden meestal binnen gehouden. Maar in de buitenlucht liggend op het gras, of in natuurwater is ook mogelijk. Tijdens een ademsessie wordt er geen gebruik gemaakt van etherische oliën of wierook omdat dit associaties kan opwekken. Mijn laatste ademsessie was met muziek op de achtergrond, dit was een totaal andere beleving dan een verbonden ademhaling in stilte.

Blokkades opruimen

Verbonden ademhaling is een vorm van ademhalen waarbij de in,- en uitademhaling met elkaar verbonden zijn. Door op deze manier te ademen ontstaat een diepe ontspanning in je lichaam. De onderdrukte emoties en gevoelens, de blokkades, komen naar de oppervlakte waardoor er ruimte komt om ze te verwerken en los te laten.

Gedurende je hele leven krijg je te maken met trauma’s. De eerste trauma is je geboorte. Een vrij heftig proces dat voor sommige kinderen letterlijk een trauma geeft door bijvoorbeeld een schouder uit de kom. Uiteraard zijn er ook hele mooie zachte geboortes als je bijvoorbeeld in een bad kan bevallen en dit heel rustig door de natuur wordt geregeld. Zonder verdoving en misschien wel met begeleiding van een Doula.

Ik heb in mijn leven nog wel veel meer trauma’s meegemaakt. Een vertrekkende vader, een stiefvader, een keizersnede, narcoses, maar ook dingen als voor het eerst naar de peuterspeelzaal of gepest worden op school kunnen trauma’s opleveren.
Vaak wordt er over de gevoeligheid van kinderen heen gestapt en (onbewust) onderdrukt waardoor er blokkades in je lichaam kunnen ontstaan. En waar een blokkade is kan energie niet meer stromen.

Verbonden ademhaling sessies

In de ochtend niet eten en niet drinken zodat je lichaam tijdens de verbonden ademhaling niet met je vertering bezig hoeft te zijn. Mijn eigen matrashoes en plaidje mee en lekkere warme sokken en een warme trui aan. Ik ben op van alles voorbereid en stap op de fiets. Door de prachtige natuur van het Delftse Hout fiets ik terwijl de zon door de bomen schijnt. Geluiden van vogels en insecten die om mij heen zoemen. Het voelt als een meditatie van 15 minuten door de natuur. Tussendoor bedenk ik wat mijn vraag is voor de ademsessie. Wil ik iets loslaten, wil ik iets weten of heb ik een bedoeling. Eigenlijk is mijn antwoord steeds hetzelfde: Alles loslaten, ik mag er zijn.

Aangekomen op het terrein van de Bieslandse Heerlijkheid ben ik al volledig in rust. In de praktijkruimte branden al gezellig kaarsjes en staat de Boeddha mij vriendelijk op te wachten. Ik maak mijn bedje op en ga nog even naar het toilet. Een lege blaas ( en darmen) voor je aan een ademsessie begint zijn erg fijn. Zo kun je volledig ontspannen en je lichaam volgen.

Voor en na gesprek

Wat ik heel fijn vind aan Marissa is dat ze echt even de tijd neemt om je verder te laten landen. Hoe gaat het met je? Heb je de afgelopen week nog iets meegemaakt waar je over wil vertellen. Door te praten over de dingen die nu in je leven gebeuren weet je zeker dat je ze goed kunt verwerken en de emoties een plekje kunt geven. Zo ontstaan er geen extra blokkades en kun je tijdens de verbonden ademhaling sessies echt met oud zeer aan de slag.

Tijd om te gaan liggen met mijn ogen dicht. Eerst laat Marissa je goed landen in het matras, ontspannen liggen en bewust van je lichaam dat het matras raakt. Dan is het tijd om te gaan beginnen met de verbonden ademhaling. Adem diep in en snel uit. Tussendoor moet ik altijd een paar keer gapen, als in een reflex gaat in het begin nog mijn hand voor mijn mond, maar al gauw kom ik in een soort trance waardoor ik niet meer bepaal wat mijn lichaam doet. Ik geef me over aan de sensaties in mijn lichaam.

Gapen, tintelingen, spasmes, krampen, kreunen het komt allemaal voorbij. Af en toe stop ik met ademhalen omdat mijn hoofd in een herinnering van vroeger schiet. Marissa zorgt dat ik er weer bij blijf en blijf ademhalen. Deze sessies gaan niet om de herinnering uit mijn hoofd, het gaat om de blokkades in mijn lichaam waar de zuurstof naar toe moet gaan.

Spasmes en krampen

Soms blijf ik wegvallen en dan is het tijd om een actievere houding aan te nemen. Dit kan door te zitten of te staan, maar bij werkte de cat cow positie erg goed. In het begin doe ik nog braaf de bewegingen bij het ademhalen. Maar al snel heb ik ook daar geen controle meer over. Mijn lichaam begint te schudden, te krampen en soms lukt ademhalen niet meer door de heftige kramp in mijn maag en buikstreek. Even ademhalen via de mond lukt gelukkig wel.

Tijdens een van mijn sessies lag ik heel lang te kronkelen en te krampen terwijl ik in een cat cow houding zat. Opeens werd ik vooruit geworpen op het matras. Ik schrok hiervan, maar Marissa begeleidde mij goed in het verder verbonden ademhalen. Na de sessie praat Marissa even na met je over hoe jij de verbonden ademhaling hebt beleeft, toen kwamen we tot de conclusie dat ik mijn geboorte trauma had verwerkt.

Bij een andere sessie slaat mijn hand wel 100 keer op het matras heen en weer en zelfs mijn nek doet een sessie heftig nee en ja schudden. Bij mij waren de spasmes en krampen en tintelingen door mijn lichaam de meest voorkomende sensaties. Maar je kan ook heel hard gaan jammeren of huilen. Een keer zag ik opeens een fel wit licht en een wolf in beeld. Andere mensen zien hele films voor hun dichte ogen afspelen over hun lieven of stoppen zelfs met ademhalen omdat een blokkade zo heftig kan zijn dat je lichaam zichzelf beschermt door out te gaan. Gelukkig is dit bij mij niet gebeurt.

Marissa zorgde tijdens de sessies voor een goede bescherming door mij als ik stopte met ademhalen even uit mijn trance te halen. Soms door een streng gesproken “ademhalen Ellen”, soms door knippen in vingers, of een tikje tegen mijn schouders.

Wanneer je droomt over een wolf die heel lief is of zich neutraal tegen je gedraagt, dan gaat deze droom over je eigen zelfvertrouwen en trots. Het is een teken dat je aan het groeien bent en steeds meer in contact mag komen met je eigen natuur.

Weerstand tijdens de verbonden ademhaling

Tijdens de verbonden ademhaling kan er ook weerstand optreden. De eerste keer dacht ik veel aan wat zou er gaan gebeuren? Ik vind het spannend en als ik maar geen gekke dingen doe. En die keer dat ik voorover werd gegooid dacht ik aan de film The exorcist. Een ademsessie was zo heftig dat ik in een soort weeën storm, maar dan van spasmes, terechtkwam. Ik vond het bijna eng worden. Maar Marissa begeleid je zo goed tijdens de sessies dat je echt alles kan loslaten. Je donkere kanten, alles mag er zijn en alles is goed. Je mag alles loslaten want je hebt het niet meer nodig, je mag er zijn!

De Breathwork sessies kunnen gehouden worden in een buitenruimte, maar ook buiten in de natuur of bijvoorbeeld in natuurwater. Ik heb 1 sessie in de buitenlucht gedaan maar merkte dat ik teveel last had van weerstand bang dat iemand mij zag kronkelen en daar wat van zou denken. En dat terwijl echt niemand je kan zien en horen op het terrein van de Bieslandse Heerlijkheid.

Weerstand kon ik trouwens ook goed merken tijdens een ademsessie op muziek. De eerste muzieksoorten die Marissa liet horen vond ik niet zo mooi klinken, ik dacht moet dit nu echt? Maar ik sprak tegen mezelf, het is wat het is. Accepteer wat er is en adem er naar toe. Ik ben mij gaan focussen op mijn ademhaling en liet de muziek voor wat het was. Op een gegeven moment kwam wel mijn ‘soort’ muziek voorbij en dat zorgde voor een hele plezierige ervaring tijdens het ademen. De weerstand was volledig weg geademd en ik kon intens genieten van de prachtige muziek.

Diepe ontspanning

Op een gegeven moment stopt je lichaam met spasmes en krampen en is er ruimte voor ontspanning. Dat is de laatste fase van de verbonden ademhaling. Je lichaam komt op een natuurlijke manier weer in de gewone ademhaling. Je bent dan in een hele diepe ontspanning waarbij bij mij soms het ademhalen weer stopte. Dat is voor even prima, je lichaam heeft zoveel zuurstof in zich dat dat ok is, Marissa blijft bij je zitten totdat je weer gewoon ademhaalt en laat je dan even alleen zodat je in die diepe ontspanning kan blijven.

Tijdens 1 sessie ben ik zelfs even mijn lichaam uitgetreden. Ik zag Marissa buiten aan komen lopen en schrok van de deur die op dat moment open ging. Ik had dat helemaal niet kunnen zien, want ik lag op het matras met mijn ogen dicht en kon zelfs als ik mijn ogen open zou hebben het raam niet zien. Tijdens een andere sessie ben ik na afloop even kort in slaap gevallen. En bij een andere sessie moest ik zo nodig plassen dat ik onrustig werd en ging opstaan. Het mag en kan allemaal, naar je lichaam luisteren is het meest belangrijke wat je leert tijdens de coachingsessies met Marissa.

thee met noten

Na een verbonden ademhaling

Na een verbonden ademhaling ben ik altijd blij met bakje met nootjes en het kopje kruidenthee wat Marissa meebrengt. Mijn lichaam kan na het vasten wel even wat eten en drinken gebruiken want het zijn heftige sessies. Ik heb alle sessies de avond en dag erop spierpijn gehad in mijn benen en armen van het krampen en de spasmes. Het is net topsport 😉 We praten na over wat er in de sessie is gebeurt en hoe ik mij voel. Vaak kreeg ik nog als huiswerk positieve affirmaties mee om aan de slag te gaan.

Eenmaal thuis was het huiswerk om vooral rust te nemen. Zitten bij openvuur zoals kaarsjes branden en veel water te drinken. Belangrijk is ook om elke avond jezelf helemaal af te spoelen onder de douche om het negatieve van je af te spoelen. Sinds de sessies die ik met Marissa doe, douche ik nu elke avond voor het slapen gaan en na een nacht vol dromen ook in de ochtend voor een verse start.

verbonden ademhaling Puur Biesland Coaching

Wanneer is verbonden ademhaling wat voor jou?

Verbonden ademhaling kan voor iedereen goed zijn, maar er zit wel een prijskaartje aan. Aan de andere kant krijg je er ook heel veel voor terug, naast de spierpijn dan. Al na 5 sessies merkte ik dat ik een betere buikademhaling kon maken dan dat ik in mijn stressademhaling zat ( schouderademhaling). Ik heb meer zelfvertrouwen en durf mijn grenzen beter aan te geven. Ik luister beter naar de signalen van mijn lichaam en ben minder aan het piekeren. Waar ik vroeger uren over iets kon twijfelen hak ik nu de knoop vaak al in een kwartier door. Ik sta positiever in het leven en mijn ogen stralen weer energie uit. Daarbij heb ik van Marissa geleerd dat het Universum het woord niet niet kent, en ben ik dagelijks bezig met positieve affirmaties.

Leven in het nu, accepteren dat iets is en stress er ook gewoon even laten zijn in plaats van direct in een overlevingsmodus te schieten en alles te willen oplossen.

Heb jij last van de volgende klachten of herken jij bepaald gedrag dan kan verbonden ademhaling jouw heel erg helpen!

  • Stress, burn-out & spanningsklachten
  • Spierspanning en vastzittende spieren
  • Patronen die je belemmeren (denk aan perfectionisme, controle, jezelf wegcijferen)
  • Veel vanuit het hoofd leven
  • Onverwerkt trauma

Woon jij in de omgeving van Delft, Den Haag, Zoetermeer, Leidschendam dan raad ik je zeker aan om naar Delfgauw af te reizen voor een kennismakingsgesprek met Marissa. Niet alleen voor Breathwork, maar ook als lifestyle coach raad ik haar aan om weer lekker in je vel te komen zitten en in controle van je leven te komen.

Footer6
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lucie

Monday 25th of October 2021

Fijn dat dit jou zo goed geholpen heeft!

ellen

Monday 8th of November 2021

Dank je Lucie!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.