Skip to Content

IJsjes knutselen – een activiteit met peuters en kleuters

Als gastouder vond ik het leuk om thema’s aan te bieden zodat de kinderen variërende knutsels konden maken, boekjes voorgelezen krijgen en liedjes leerden zingen. Meestal pas ik dit aan aan het seizoen of bepaalde feestdagen, maar laatst had ik het thema vervoer en verkeer omdat dochterlief stoplichten en oversteken aan het oefenen was en een gastkindje het steeds over auto’s had. Nu zijn we begonnen met thema zomer en mijn laatste knutsel ideeën zoals ijsjes knutselen wil ik graag met je delen. Lees je mee?

Deze activiteit past ook nog eens binnen de mamachallenge opdracht: Doe een zomerse activiteit binnen bij slecht weer. Ik ging aan de slag met ijsjes knutselen met de kinderen.

Emy maakte heerlijke nepijs met de kinderen compleet met sprinkels, saus en slagroom! Janske maakte een groot zwemparadijs in bad en Linda haar kinderen gingen op verschillende manieren kleuren.

Uitgeknipte vormen thema zomer

Ijsjes knutselen. zomer activiteit met peuters. Perfect voor thema ijsjes en zomer. Spelen met water en verf. Memory maken

Pak 3 vellen A4 en teken hier een badpak/zwembroek op, een schep en een emmer. Dit kan op wit of gekleurd papier.

Laat ze de ene kleuren met potlood/ krijt of stift, een ander laat je verven met een kwast of met de handen en de laatste laat je stempelen met stempels en versieren met stickers. Dit kun je over 3 dagen verspreiden zodat ze elke dag een leuke knutsel kunnen maken met verschillende technieken. Kinderen vinden het altijd geweldig om te doen en het hangt zo vrolijk in je woonkamer!  

Kijk hier voor vingerverf
En hier vind je leuke foamstickers

IJsjes knutselen

Ijsjes knutselen. zomer activiteit met peuters. Perfect voor thema ijsjes en zomer. Spelen met water en verf. Memory maken

Onze dochter is sinds kort helemaal verslaafd aan foamstickers*. Het liefst stickert ze de hele dag. Het idee voor dit ijsje in combinatie met een flinke voorraad ijsstokjes* die ik laatst bij de hobbywinkel had gehaald was dan ook snel geboren.

schaar en schuurspons

Pak een schuurspons en scheur daar met een scherpe schaar een diepe punt in waar het ijsstokje in kan met een beetje lijm. Laat ze vervolgens zelf aan de slag gaan met foamstickers. De kleine kinderen kun je de sponsen laten verven natuurlijk. Zo kun je vrolijke ijsjes knutselen!

Op naar het volgende ijsje.

Pak een wc-rol en druk deze plat zodat je een dubbelwaterijsje krijgt.

Geef de kinderen eerst een lichte kleur verf op een ijsstokje en laat ze een kant verven. Geef ze vervolgens een donkere kleur. Met het stokje kunnen ze een leuk patroon trekken door de lagen verf heen. (Ik had alleen wc-rollen met een druk erop staan, een effen rol werkt beter). Maar deze dubbellikkers ijsjes knutselen vinden ze leuk!

Plak als ze klaar zijn de gebruikte stokjes met wat lijm in het rolletje en je hebt een dubbellikker!

Memory met ijsjes

Ijsjes knutselen. zomer activiteit met peuters. Perfect voor thema ijsjes en zomer. Spelen met water en verf. Memory maken

Door een van mijn winkeltochten door de Action kwam ik een enorme zak met mozaïek papiertjes* tegen. De ene kant bevat een print en de andere kant een kleur. Ik was zo bezig geweest met knutsels voor thema zomer te bedenken dat ik al snel een nieuw idee kreeg. Memory! Eigenlijk een standaard onderdeel bij elk thema wat ik maak. De kleine kinderen kunnen plaatjes benoemen, en dezelfde bij elkaar zoeken en hoe ouder ze worden hoe meer ze memory leren spelen. Van 4 plaatjes moeilijker makend naar een flinke stapel plaatjes. Deze memory is even wat meer werk, maar super leuk om te maken.

Memory ijsjes knutselen

Knip of snij een flinke stapel karton op 6,5 bij 8 cm.

Zoek per print 24 dezelfde uit het zakje voor elk ijsje heb je er 12 nodig. Dus 24 voor een memory. Lijm het ijsstokje aan een papiertje vast en gebruik dubbelzijdige tape om zo meteen het andere papiertje vast te lijmen.

Plak de mozaïek stukjes op het andere papiertje en zet deze daarna op het papiertje met het stokje. Dit herhaal je net zolang tot je alles af hebt. Gelukkig hielpen mijn moeder en ook dochterlief even mee want het was een flinke klus om deze ijsjes te knutselen.

Maar het is af! De kinderen kunnen printjes memory doen en kleuren memory met deze ijsjes knutselen zijn ze wel even zoet als je de kinderen laat helpen.

Creatief met ijsjes knutselen

Ijsjes knutselen. zomer activiteit met peuters. Perfect voor thema ijsjes en zomer. Spelen met water en verf. Memory maken

Bij het thema zomer hoort natuurlijk ook echt ijs. Dit keer niet om op te eten, maar om je peuter of kleuter mee te laten spelen. Op Pinterest kwam ik dit leuke idee tegen om in een bak met water wat speeltjes te bevriezen. Als extra kun je wat kleurstof aan het water toevoegen om het een echt zee effect te geven. De grote zeedieren komen bij de HEMA* vandaan en de diamanten en visjes van de action.

In 2 keer heb ik ze ingevroren. Het was even geduld hebben met deze ijsjes knutselen maar het resultaat was erg leuk!

dieren in bevroren water

Op een warme dag ( die nog moet komen) kunnen de kinderen dan met een speelgoed hamer of met een schroevendraaier/ lepel aan de slag om de spullen eruit te gaan halen.

Kijk hier voor voedselkleurstof En hier voor assortiment plastic dieren

bevroren ijsjes knutselen

Ijsjes knutselen. zomer activiteit met peuters. Perfect voor thema ijsjes en zomer. Spelen met water en verf. Memory maken

Ook las ik ergens, sorry weet de website niet meer, een idee om verf in te vriezen met ijsstokjes en zodoende een soort van bevroren ijsjes te knutselen.

verven met bevroren verf

Gebruik hiervoor een flexibele ijsblokjes vorm, bijvoorbeeld van de Ikea, om de bevroren ijsjes knutselen er makkelijk uit te kunnen wippen.

Je kunt 1 kleur per bakje doen, maar ook 2 kleurtjes. Vries de verfijsjes eerst een uur in voordat je het stokje erin prikt anders valt het stokje steeds om.

De kinderen wisten niet wat ze zagen toen ik het ze aanbood. Maar het werkt echt deze bevroren vervende ijsjes knutselen. Het verft super makkelijk, kinderen houden schone handen en zijn ze klaar, dan zet je het snel terug in de vriezer en hoef je geen verf weg te gooien!

Als extra gaf ik ze ook een afwasborstel om mee te verven, zo kregen ze even wat sneller resultaat en werden ze toch lekker vies zoals ze gewend zijn.

Ik hoop dat jullie met deze leuke zomer knutsels zelf ook aan de slag gaan met jullie kinderen. Laat je het me weten als jullie ijsjes knutselen of wat anders? Veel plezier!

Kijk hier voor leuke siliconen vormen en een handige keukenborstel

Kijk ook deze blogs:

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Janske

Monday 17th of August 2015

Wat ontzettend creatief zeg! Super leuk! Wat leuk die verfijsjes! :-)

Linda

Saturday 25th of July 2015

Wow, wat heb je ontzettend veel ideeën bedacht. Leuk idee dat van die verfijsjes! En wat een werk al dat mozaïek.

ellen

Saturday 25th of July 2015

Dank je wel! Ja dat was best een flinke klus. Maar ik bewaar al die knutsels wel dus kan er de komende jaren memory mee spelen ;-)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.